Ziua Logo
  Nr. 4404 de marti, 2 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Romanii stransi cu rata
-- Potrivit datelor BNR, restantele populatiei la imprumuturi au crescut intr-un an cu 50%
Euforia creditului usor de luat isi arata efectele, tot mai multi romani ajungand in situatia de a nu-si mai putea permite sa plateasca ratele la banca. Poate ca suma de 758 de milioane de lei nu este mare, dar ritmul de crestere al restantierilor este alarmant, 50% intr-un an. Nu doar populatia are tot mai multe datorii neplatite la timp, si intreprinderile mici si mijlocii din industrie si constructii se confrunta cu aceeasi problema.
Restantele populatiei la credite au crescut intr-un an cu 50%, pana la 758 de milioane de lei (circa 209 de milioane euro), la fina­lul lunii septembrie 2008, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Evolutia negativa este pusa pe seama cresterii puternice, cu 84%, a restantelor la creditele in euro, pana la 134 de milioane de lei (adica aproximativ 37 de milioane de euro). Doar restantele la dolari au inregistrat o scadere fata de luna septembrie 2007, cu 34,3%, pana la 1,1 milioane lei. La polul opus se situeaza datoriile neachitate la creditele in alte monede, printre care si cele in franci elvetieni, care au crescut semnificativ in ultimul an, de aproape 18 ori, pana la 6 milioane de lei. Pe de alta parte, restantele mai mari de 30 de zile erau mai putine decat cele care depaseau 90 de zile, acestea din urma ajungand sa fie de doua ori mai multe decat anul trecut, ajungand la 579 de milioane de lei.
IMM-urile fruntase la restante
Nicolae Cinteza, directorul departamentului de supraveghere din cadrul BNR, a declarat, recent, ca totalul creditelor mai mari de 20.000 de lei contractate de populatie si afectate de restante a crescut ingrijorator de la inceputul anului, cu aproape 2 puncte procentuale, pana la 8,28%. De asemenea, Cinteza a precizat ca in sistemul bancar din Romania exista si banci care au o pondere a creditelor restante in portofoliu de doua ori mai mare decat media pe sistem, pe segmentul imprumuturilor pentru populatie cu valoare de peste 20.000 de lei. Numai ca in cazul cresterii numarului de restantieri, Banca centrala poate lua masuri de limitare a creditarii, mergand pana la limitarea cresterii imprumuturilor acordate la cel mult 1% lunar. Pe langa populatie, la nivelul firmelor, IMM-urile au inregistrat cea mai mare crestere a restantelor, de la 0,2 miliarde lei in 2007 la 0,4 miliarde de lei in noiembrie 2008. In ceea ce priveste sectorul de activitate al IMM-urilor cu restante neplatite, pe primul loc se situeaza industria, urmata de constructii, agricultura si comert.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu ,"sistemul bancar este locomotiva economiei", dar mentioneaza ca nu vede cum finantarea externa va continua sa fie un stimulent al cresterii economice.
Raportul dintre activele sistemului bancar romanesc si PIB este 70-80%, ceea ce arata un sector "maturizat". De asemenea, comportamentul bancilor-mama fata de sucursalele din Romania a fost "ireprosabil" pana in prezent in ceea ce priveste finantarea, dar "generozitatea" acestora va scadea in viitor, a declarat Mugur Isarescu. Astfel, finantarea va deveni, daca nu mai dificila, cel putin mai exigenta in ceea ce priveste conditiile de acordare.
George BANCIULEA 
 Afisari: 324  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Speram ca nu sunt garantate   de Eufrosin
A r h i v a
  Strainii se dau la leu    
 Top afisari / comentarii 
 Te-am infrant, Voiculescule! (8672 afisari)
 Ceata la PSD: Doamne, suntem iar pe primul loc! (4056 afisari)
 Cum l-am invins pe Felix (2614 afisari)
 Prostituata de Bombay (1719 afisari)
 Pana la capat (1449 afisari)
 UPDATE 20:50 - Numele noilor parlamentari, pe judete si colegii  (4871 afisari)
 Nu are buric, dar Karolina Kurkova compenseaza cu un posterior de nota zece! (VEZI FOTO) (3666 afisari)
 Marturie-soc a unei romance de 17 ani care vrea sa fie prostituata (2622 afisari)
 Tot mai multe OZN-uri dau tarcoale bazelor secrete din Berezovski si Ekaterinburg (2399 afisari)
 Statele Unite, Germania, Franta si Marea Britanie au ajuns la o solutie de compromis in problema aderarii Ucrainei si Georgiei la NATO (2164 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.32293 sec.