Ziua Logo
  Nr. 4404 de marti, 2 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Actorul" se intoarce dupa 20 de ani
Mircea Tiberian si Mihai Malaimare
Mihai Malaimare va prezenta astazi, la Institutul Cultural Roman din Praga, un spectacol special cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei: "Actorul", dupa un text de Mircea Dinescu.
Montarea a fost realizata de Anca Florea, in scenografia Sandei Mitache, iar muzica este asigurata la pian de Mircea Tiberian. Acest one-man show interpretat de Malaimare prezinta o declaratie de dragoste pentru teatru,
precum si gustul dulce si amar al scenei.
Actorul a revenit in noiembrie, anul acesta, pe scena Teatrului Masca, alaturi de prietenul sau, Pianistul, dupa o absenta de 20 de ani. Mihai Malaimare scria in caietul-program: "Actorul meu se intoarce pentru ca imi era dor de scena, asa cum o stiam eu, asa cum am invatat eu sa o iubesc."
Spectacolul de acum, in care textul lui Mircea Dinescu isi pastreaza spre surprinderea tuturor actualitatea, aduce insa ceva nou. In locul unei simple benzi de magnetofon, muzica este cantata live de artistul Mircea Tiberian. Acesta vine dintr-un domeniu muzical aparte: jazz-ul, apropiat in esenta de teatrul pe care il propune Malaimare prin libertatea deplina a constructiei discursului muzical. Tiberian are propria sa poveste de spus publicului si o face intr-un mod remarcabil. El a inteles "istoria Actorului, nebunia sa frumoasa" si, dand dovada de un talent indiscutabil, cu atat mai mare cu cat insoteste un om de o eleganta delicatete, a devenit Pianistul intr-un spectacol ce reuneste destinele, intr-un fel asemanatoare, a doi mari creatori contemporani. Hohotul de ras al celor doi se topeste firesc in durerile lor, in speran-tele lor, in viata lor pe scena.
In urma cu douazeci de ani, Mihai Malaimare, atunci actor al Teatrului National din Bucu-resti, aducea in fata publicului un spectacol unic: un one-man show provocator care in scurt timp s-a dovedit a fi un mare succes. Spectacolul avea doua parti. Prima era scrisa pe un text de Mircea Dinescu si umplea de hohote de ras Sala Amfiteatru. A doua parte se constituia intr-o profesiune de credinta a unui tanar actor care credea cu tarie intr-un altfel de teatru: teatrul de imagine, teatrul direct, in care textul este chiar Actorul. Mihai Malaimare si-a dus la indeplinire promisiunile pe care le-a facut acum 20 de ani: teatrul infiintat de el in 1990, "Masca", si-a facut un renume, iar destinul sau artistic s-a implinit printr-un altfel de teatru: un teatru aproape de spectatori, un teatru ca la inceput de vremuri, unde scena - goala! - se anima numai la durerile si bucuriile Actorilor.
Pentru astazi vom da curs dorintelor lui Mihai Malaimare: "Eu... dupa ce s-a tot scris ca-i interpretez pe altii, m-am decis sa ma interpretez pe mine insumi. In seara asta voi juca rolul Actorului... asadar, eu fiind textul, va rog sa ma cititi."
Cristina SPIRIDON 
 Afisari: 130  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Spectacol Mircea Baniciu si prietenii    
  Succes la Stockholm    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Te-am infrant, Voiculescule! (8672 afisari)
 Ceata la PSD: Doamne, suntem iar pe primul loc! (4056 afisari)
 Cum l-am invins pe Felix (2614 afisari)
 Prostituata de Bombay (1719 afisari)
 Pana la capat (1449 afisari)
 UPDATE 20:50 - Numele noilor parlamentari, pe judete si colegii  (4871 afisari)
 Nu are buric, dar Karolina Kurkova compenseaza cu un posterior de nota zece! (VEZI FOTO) (3666 afisari)
 Marturie-soc a unei romance de 17 ani care vrea sa fie prostituata (2622 afisari)
 Tot mai multe OZN-uri dau tarcoale bazelor secrete din Berezovski si Ekaterinburg (2399 afisari)
 Statele Unite, Germania, Franta si Marea Britanie au ajuns la o solutie de compromis in problema aderarii Ucrainei si Georgiei la NATO (2164 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01756 sec.