Ziua Logo
  Nr. 4401 de vineri, 28 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Norme pentru mame
-- Ministerul Muncii a prezentat conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului valabile de la 1 ianuarie 2009
Conditiile de acordare si modalitatile de calcul ale indemnizatiei de crestere a copilului pana la doi ani, incepand cu 1 ianuarie 2009, au fost stabilite intr-un proiect de Norme metodologice elaborat de Ministerul Muncii.
Acest proiect urmeaza sa fie aprobat de Guvern saptamana viitoare, a afirmat ieri ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Potrivit Legii 257/2008, de la 1 ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani va fi 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni.
Conform legislatiei in vigoare, proiectul trebuia afisat pe site-ul Ministerului Muncii cu 30 de zile inainte de a fi supus aprobarii Guvernului, insa, potrivit consilierului ministrului Muncii, Dan Mircea, va fi facut public doar dupa ce va fi aprobat de Executiv. Mai mult, Mariana Campeanu a sustinut ieri o conferinta de presa pentru a prezenta proiectul de norme, fara sa puna la dispozitia presei proiectul, prezentand din document doar ceea ce i s-a parut ei convenabil a fi facut public. In acest fel, ministrul Muncii impiedica atat mass media, cat si toti cetatenii interesati de acest proiect sa-l consulte si sa-si exprime opiniile, potrivit principiului transparentei decizionale.
Din cele spuse de Ministrul Muncii, in proiectul de Norme se prevede ca vor fi luate in calcul doar veniturile care sunt supuse impozitarii si care provin din activitati independente, comerciale, profesii liberale, salarii, proprietate intelectuala sau activitati agricole. Aceste reglementari privind veniturile ce urmeaza a fi luate in calcul au fost cuprinse in Norme in ciuda faptului ca Ministrul Muncii sustinea, in urma cu o luna, imediat dupa votarea Legii 257/2008, ca vor trebui considerate doar veniturile salariale pentru care se platesc asigurari sociale. Tot ea, Mariana Campeanu, afirma ca i se pare normal ca mamelor care sunt deja in concediu sa li se faca media veniturilor pe ultimele 12 luni, inclusiv lunile in care au primit 600 de lei indemnizatie. Mariana Campeanu spune acum ca modalitatea de aplicare a legii este perfectibila, ca va fi lasata sa actioneze un an si dupa aceea, daca va fi nevoie, va mai suferi modificari. A facut aceasta precizare dupa ce a fost intrebata daca nu ar trebui limitate, ca valoare, indemnizatiile pentru cresterea copilului. Ea a explicat ca numarul mamelor care iau salarii foarte mari este destul de mic (20.000 cu salariu peste salariul mediu pe economie) si ca este aproape imposibil ca cineva sa-si faca salariu foarte mare timp de un an pentru ca sa beneficieze de indemnizatia de 85% din salariu, incurcand astfel si de aceasta data principiul dupa care se va calcula indemnizatia (85% din media veniturilor supuse impozitului pe venit cu 85% din media veniturilor salariale).
Optiunile mamelor
Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Theodora Bertzi, a precizat ca mamele care deja beneficiaza de acest drept vor putea solicita, de la inceputul anului viitor, 85% din veniturile impozabile pe care le au, daca suma obtinuta este mai mare decat indemnizatia pe care o primesc acum, de 600 de lei lunar. Bertzi a precizat ca in cazul mamelor care vor avea doua nasteri consecutive, fara reluarea activitatii, se va lua in calcul salariul pe ultimele 12 luni obtinut inainte de prima nastere si nu indemnizatia primita pentru primul copil. Cererile pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi depuse la Agentiile judetene de prestatii sociale, care au inceput sa functioneze de la 1 noiembrie. Actele necesare pentru depunerea cererii de indemnizatie sunt cuprinse in proiectul de norme.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 2367  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Informare tarzie    15 comentarii
  Ajutor pentru Eugen    
  Model de oral la Bac    
 Top afisari / comentarii 
 Norme pentru mame (2367 afisari)
 11 septembrie in India (2329 afisari)
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (1998 afisari)
 Site-uri care promoveaza anorexia (1849 afisari)
 Mistretul domestic (1650 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a pierdut chilotii pe covorul rosu? (2610 afisari)
 Se simte rau: Patrick Swayze si-a luat ramas bun de la familie si prieteni (2535 afisari)
 The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria (2129 afisari)
 Cercetatori italieni, coordonati de o romanca, au descoperit cauzele epilepsiei (1589 afisari)
 Si-a trezit nevasta din coma, muscand-o de degetele de la picioare (1377 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01903 sec.