Ziua Logo
  Nr. 4400 de joi, 27 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Efectul ZIUA asupra Fondului Proprietatea
Combinatia prin care Fondul Proprietatea urma sa fie dat pe mana unui administrator, ales cu multa "grija" de Sebastian Vladescu si prietenii, s-a rasuflat. ZIUA a reusit sa destrame urzeala de interese si aranjamente supervizate de eternul expert Vladescu. Am fost singurul ziar care a tras un semnal de alarma fata de graba inexplicabila a Guvernului Tariceanu de a "marita" Proprietatea in prag de alegeri si in plina criza financiara, iar articolele au avut efectul scontat. Aflati initial in expectativa, marii actionari ai fondului, familiile Malaxa si Auschnit, precum si fondul cipriot Grantelast, au pus ieri piciorul in prag, confirmand suspiciunile ZIUA privitoare la corectitudinea procedurii de alegere a administratorului. Avocatul celor trei actionari a anuntat ca va cere revocarea imediata a comisiei patronate de Vladescu, daca documentatia pentru alegerea administratorului nu va fi publicata in Monitorul Oficial pana la 15 decembrie. Reactia este perfect justificata. Problemele din jurul Fondului nu fac decat sa amane listarea actiunilor la Bursa, fapt care, evident, ii prejudiciaza pe actionari. Demersul lor e motivat de faptul ca, din momentul in care Vladescu a anuntat la televizor demararea operatiunii, la jumatatea lunii octombrie, si pana in prezent, lucrurile nu s-au miscat din loc. Oficial, intarzierea a fost motivata, jenant, de Sebastian Vladescu, prin probleme legate de traducerea caietului de sarcini. Neoficial, informatiile publicate de ZIUA, privind o posibila licitatie cu dedicatie, sunt cauza esuarii ultimului mare tun marca Sebastian.
Trei dintre actionarii Fondului Proprietatea (FP) au cerut analizarea in AGA a unei hotarari prin care sa se solicite primului ministru revocarea membrilor Comisiei pentru selectarea administratorului, daca documentatia pentru alegere nu va fi publicata in Monitorul Oficial pana la 15 decembrie, informeaza Mediafax. Solicitarea a venit din partea familiilor Malaxa si Auschnit, care impreuna controleaza 7,85% din actiunile Fondului Proprietatea, precum si din partea firmei Grantelast Limited din Cipru, care detine 2,77% din titluri.
"Actionarii respectivi isi propun adoptarea unei hotarari prin care sa solicite primului ministru revocarea imediata a membrilor Comisiei pentru selectarea managerului de fond si inlocuirea acestora cu membri ai Consiliului de Supraveghere, in cazul in care documentatia necesara desfasurarii procesului de selectie (caietul de sarcini si regulamentul de desfasurare a licitatiei) nu va fi publicata pana cel tarziu la data intrunirii adunarii generale (n.r. - 15 decembrie)", se precizeaza intr-un comunicat al firmei de avocatura Rubin Meyer Doru Trandafir, reprezentantul juridic al familiilor Malaxa si Auschnit.
La anu' si la multi ani
Potrivit anuntului si calendarului publicat pana in prezent, administratorul Fondului Proprietatea trebuie ales pana la sfarsitul anului. "Din cauza esecului evident al Comisiei de a pregati documentatia necesara, planul de actiune pregatit de conducerea Fondului Proprietatea in vederea cotarii la Bursa a Fondului nu poate fi respectat. Prin urmare, in randul actionarilor exista temerea ca listarea la Bursa s-ar putea sa nu aiba loc nici in 2009", se mai spune in comunicat.
Avocatul celor trei actionari, Mark Meyer, considera ca nu se poate justifica perioada lunga de timp necesara pentru selectarea administratorului Fondului.
"Pregatirea documentatiei necesare angajarii unui manager de fond nu este o sarcina usoara, insa nici nu e foarte complexa (...) Ar fi extrem de neplacut pentru actionarii privati daca nu se va finaliza imediat acest proces si daca documentatia nu va fi publicata de indata", a declarat Meyer.
Anuntul celor trei actionari vine dupa ce Dana Lulache, directorul general al Fondului, a declarat, in urma cu doua saptamani, ca listarea la Bursa va fi amanata in cazul in care perioada de alegere a administratorului se va prelungi.
Pentru selectarea administratorului, Fondul a primit 28 de scrisori de intentie de la tot atatea consortii bancare internationale.
Vladescu se ascunde dupa Tariceanu
Sebastian Vladescu, presedintele comisiei pentru alegerea administratorului FP, declara, pe 15 octombrie, ca "selectia administratorului Fondului Proprietatea va incepe cu anuntul, care sper sa fie publicat saptamana viitoare, iar din momentul anuntului companiile vor avea o perioada de doua saptamani in care, pe baza documentelor primite, sa inceapa o sesiune de intrebari si raspunsuri. Dupa aceasta perioada, companiile vor face ofertele initiale, exista o grila de punctaj pentru ofertele initiale. In baza grilei de punctaj vor fi selectate cele 3 sau 5 companii cu care vom incepe, iar perioada de selectare va fi de circa 10 - 12 zile, ceea ce ne duce catre 15 noiembrie. In perioada 15 - 30 noiembrie va urma faza de dialog competitiv intre cele 3 sau 5 companii, urmata de faza de negociere a contractului, de circa o saptamana, adica in jur de 10 decembrie, dupa care firmele selectate vor avea doua zile pentru oferta finala". Pentru ca, practic, nimic din toate acestea nu s-au intamplat, si aceasta pentru ca nu a fost publicat in Monitorul Oficial caietul de sarcini, Sebastian Vladescu a gasit explicatia intarzierii publicarii: traducerea caietului de sarcini.
Acum, presedintele comisiei de selectare a administratorului Fondului spune ca "orice actionar are dreptul sa ceara revocarea membrilor Comisiei. Totusi, Comisia este numita de primul ministru si tot el are dreptul sa o revoce", a spus Vladescu. "Cred ca pana pe 15 decembrie caietul de sarcini va fi facut public, iar intregul calendar pentru desemnarea administratorului Fondului isi va urma cursul", a completat Vladescu.
Actionarii vor decide
La randul sau, directorul general al Fondului Proprietatea, Dana Lulache, ne-a declarat ca "in ceea ce priveste conducerea FP, aceasta isi va mentine ferm obligatiile mandatului sau, centrate strict pe interesul actionarilor si investitorilor sai. Este dreptul actionarilor sa aiba o astfel de initiativa si sa o faca publica. Inteleg solicitarea lor de a modifica Ordinea de Zi a urmatoarei AGA, programata pentru 15 decembrie si se va da curs acesteia. Anuntul pentru suplimentarea Ordinei de Zi va fi publicat in zilele imediat urmatoare. Initiativa este in stransa legatura cu faptul ca, la ultima intalnire cu actionarii, directoratul FP a asumat un calendar de actiuni pana la listare. Ceea ce directoratul si-a asumat regasiti in calendarul facut public de la inceputul activitatii sale. Acolo precizam ca planul de actiuni este viabil in anumite conditii, iar acele conditii s-au schimbat intre timp", a spus Lulache. De remarcat, pe 8 septembrie, conducerea FP a finalizat caietul de sarcini, iar pe 15 septembrie a fost publicata HG 959/2008, prin care caietul de sarcini, precum si procesul de selectie al administratorului se fac de catre comisia de selectie condusa de Sebastian Vladescu.
Gabi MOROIANU 
 Afisari: 1152  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Efectul ZIUA asupra Fondului Proprietatea ...   de Arogantu'
Familiile Malaxa si Auschnit, precum si fondul cipriot Grantelast - maii actionari ai fondului ?.   de Socrate
tot asa..   de mos teaca
:-) Efectul Ziua asupra Fondului proprietatea   de Atamild
PM sa fie un ciolanist   de ionescu
Nu votati coruptia   de ionescu
Dar micii actionari de ce nu au reprezentant in CA?    de marius murgu
exista o clica    de mediator
A r h i v a
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (2512 afisari)
 Lenin, la brat cu Tariceanu si Iliescu la Chisinau (1822 afisari)
 Felix mincinosul (1652 afisari)
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (III) (1176 afisari)
 Efectul ZIUA asupra Fondului Proprietatea (1152 afisari)
 Cele mai ciudate locuri in care amorezii au fost prinsi facand sex (4244 afisari)
 Incredibil! Senatorul PC Marius Marinescu și deputata PD-L Anca Constantinescu s-au stropit cu apă in direct. VEZI VIDEO (3491 afisari)
 Incredibil: O fetita de un an, insarcinata cu fratele geaman! (3138 afisari)
 Specialistii SRI au reperat telefonul mobil al unuia dintre turistii disparuti pe Valea Caraiman (2364 afisari)
 Bombardiere ruse escortate de aparate americane F-15 deasupra Arcticii (2234 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01250 sec.