Ziua Logo
  Nr. 4400 de joi, 27 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Istorii
Comorile digitale ale Romaniei
-- La inceputul anului viitor urmeaza sa fie lansata pagina care gazduieste formatul electronic al patrimoniului culturii scrise romane
Pagina electronica destinata comorilor scrise ale Europei - www.europeana.eu - s-a blocat la doar cateva ore de la lansare din cauza numarului colosal de accesari: peste 10 milioane pe ora. Proiectul Europeana va fi relansat la mijlocul lunii decembrie, urmand sa beneficieze de o platforma mai puternica. In Romania, de transformarea in versiune digitala a cartilor si manuscriselor vechi se ocupa Biblioteca Metropolitana "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti in parteneriat cu Biblioteca Academiei. Pagina electronica unde urmeaza sa fie gazduit tezaurul digital al culturii romane urmeaza sa fie lansata la inceputul anului viitor si va putea fi accesata la adresa www.daco-romanica.ro
Portalul www.europeana.eu intentioneaza sa ofere pana in anul 2010 acces gratuit la peste sase milioane de fisiere audio, imagini, carti, dosare de arhiva si filme - acesta fiind cel mai mare proiect de acest gen din intreaga lume.
Tezaur electronic european
Proiectul Europeana este finantat de Comisia Europeana in cadrul politicii sale de extindere a accesului la informatia electronica. Standardele si conditiile proiectului au fost stabilite de Biblioteca Europeana - o sectiune a Conferintei Europene a Bibliotecilor Nationale. Supervizarea proiectului apartine Fundatiei Biblioteca Europeana Digitala (European Digital Library Foundation - EDL).
Proiectul Europeana nu intentioneaza sa creeze o biblioteca digitala propriu zisa - spatiul de stocare necesar ar fi enorm - ci sa puna la dispozitia publicului un portal care sa lege intre ele arhivele digitale ale institutiilor culturale din statele membre ale Uniunii Europene. In prezent, exista peste 2 milioane de elemente digitale inventariate de Proiectul Europeana.
Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu"
Ideea unei biblioteci electronice europene a fost comparata cu Biblioteca din Alexandria, iar pe 20 noiembrie, la lansarea paginii www.europeana.eu, presedintele Comisiei Europene, Jos Manuel Barroso, a afirmat ca se afla in fata "unui moment renascentist". Comisia Europeana incearca sa depaseasca prin acest efort proiectele private de acest gen. In orice caz, proiectele de biblioteci electronice se dovedesc a fi dificile: Microsoft a renuntat partial la propriul proiect dupa ce a reusit sa transforme in format electronic 750.000 de carti. In Europa, Franta se gaseste pe primul loc in ceea ce priveste digitalizarea arhivelor si bibliotecilor - jumatate din continutul actual al www.europeana.eu este de provenienta franceza. Biblioteca Nationala a Frantei detine cea mai bogata experienta in domeniul digitalizarii, aceasta si datorita finantarii generoase primite in timpul administratiei Chirac. In domeniul digitalizarii, pe locul al doilea se gaseste Marea Britanie, iar pe trei Olanda - care gazduieste si sediul Proiectului Europeana.
Digitalizare la Bucuresti
In Romania proiectele de digitalizare ale patrimoniului cultural sunt aproape necunoscute. Si totusi, in cursul acestui an, au fost transformate in format electronic peste 2 milioane de pagini in cadrul unui proiect comun al Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti si al Bibliotecii Academiei Romane. Pana in prezent a fost scanata toata productia de carte romaneasca dintre anii 1508-1830, aceste volume urmand sa constituie in prima faza principalele elemente ale paginii www.daco-romanica.ro - o pagina realizata dupa modelul celei franceze, www.gallica.fr, care urmeaza sa fie lansata la inceputul anului viitor.
Exista o oarecare confuzie in ceea ce priveste cine ar trebui sa se ocupe de digitizarea patrimoniului cultural romanesc. Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" ne-a declarat: "Am semnat un protocol de colaborare cu Biblioteca Academiei pentru ca aceasta este in realitate biblioteca nationala a Romaniei. In etapa actuala, definitia bibliotecii nationale este extrem de simpla cand se pune problema digitizarii patrimoniului culturii scrise a unei natiuni, definitia este ca cine detine patrimoniul scris este biblioteca nationala. In cazul nostru este Biblioteca Academiei Romane". In acest moment exista doua locuri care beneficiaza de dotarea necesara pentru indeplinirea standardelor tehnice cerute de Proiectul Europeana pentru digitizarea patrimoniului cultural: un birou la sediul Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" si un altul la sediul Bibliotecii Academiei Romane. "Dorim sa avem un volum de lucrari digitizate comparativ cu cel al tarilor dezvoltate din Uniunea Europeana si sa primim calitatea de partener al Proiectului Europeana", ne-a mai declarat Florin Rotaru. Patrimoniul culturii scrise romane va intra in circuit european in momentul lansarii paginii www.daco-romanica.ro, care va fi partener al www.europeana.eu. Conform declaratiilor lui Florin Rotaru, pagina www.daco-romanica.ro va gazdui cartile romanesti care nu mai sunt protejate de drepturile de autor, dar si volume ale autorilor care isi dau acordul publicarii lor in format electronic - cum este cazul academicianului Dinu C. Giurescu, ce a acordat si drepturile lucrarilor tatalui si bunicului sau. Biblioteca Metropolitana colaboreaza si cu Muzeul Literaturii Romane pentru digitizarea manuscriselor scriitorilor romani pastrate aici.
Pretul digitizarii
Mentinerea portalului www.europeana.eu urmeaza sa coste 2,5 milioane euro pe an, iar pentru 2009-2010 Uniunea Europeana intentioneaza sa cheltuie 69 milioane euro pentru sprijinirea bibliotecilor care intentioneaza sa se alature Proiectului Europeana.
In ciuda sumelor mari de bani cheltuite, revista PC World sustine ca blocarea paginii www.europeana.eu la doar cateva ore de la lansare se datoreaza unor greseli de programare si nu numarului mare de accesari.
George Damian, Foto: Mircea PAUN 
 Afisari: 547  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (2512 afisari)
 Lenin, la brat cu Tariceanu si Iliescu la Chisinau (1822 afisari)
 Felix mincinosul (1652 afisari)
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (III) (1176 afisari)
 Efectul ZIUA asupra Fondului Proprietatea (1152 afisari)
 Cele mai ciudate locuri in care amorezii au fost prinsi facand sex (4244 afisari)
 Incredibil! Senatorul PC Marius Marinescu și deputata PD-L Anca Constantinescu s-au stropit cu apă in direct. VEZI VIDEO (3491 afisari)
 Incredibil: O fetita de un an, insarcinata cu fratele geaman! (3138 afisari)
 Specialistii SRI au reperat telefonul mobil al unuia dintre turistii disparuti pe Valea Caraiman (2364 afisari)
 Bombardiere ruse escortate de aparate americane F-15 deasupra Arcticii (2234 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09386 sec.