Ziua Logo
  Nr. 4400 de joi, 27 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Guvernarea Noii Ordini Mondiale (III)
Cristian UNTEANU 
"Pe termen lung, suntem cu totii morti", celebra formula folosita de Keynes revine acum in discutia despre formulele posibile ale structurilor noii ordini mondiale. Si, odata cu asta, se impune in atentie "principiul precautiei", una dintre cheile reale a tot ceea ce inseamna stiinta guvernarii, lipsa acesteia fiind baza pe care s-a articulat factorul de rupere care a dus la intrarea actuala in recesiune.
Putina istorie a ceea ce a insemnat "principiul precautiei" in istoria stiintelor economice, preluand analiza lui St�phane Callens. Tema precautiei, afirma el, a fost discutata in doua momente in istoria prudentei economice, prima oara in cadrul unei polemici intre Compte si Mill, apoi in cadrul definirii de catre Keynes a cadrului "deciziei in nesiguranta". Daca in conceptia lui Compte precautie insemna, spre exemplu, adoptarea unor masuri economice definitive si ireversibile, "extirparea tuturor plantelor si animalelor inutile omului", replica lui Mille a fost ca masurile de tip ireversibil nu pot fi acceptate deoarece "ceea ce odata este facut in materie de extinctie a speciei, nu mai poate fi niciodata refacut". Replica lui Keynes se opune acestor doua tipuri de gandire in cadru strict determinist, aratand ca, la nivelul gandirii economice, era absoluta nevoie de introducerea termenului de incertitudine, criticii sai adaugand, chiar cu pretul sacrificiului, orizonturilor de timp indepartate.
Introducerea in ecuatia guvernarii a principiului incertitudinii, avand ca formula de contrapondere formularea de politici publice inspirate de principiul precautiei, a devenit acum una dintre temele cele mai urgente pe agenda discutiilor care privesc reformularea sistemelor internationale de putere. Precautia ca forma a stiintei de guvernare, afirma St�phane Callens, "inseamna o extindere a culturii puterii de anticipare, spre deosebire de epoca trecuta in care nu era decat o inginerie a prevenirii fenomenelor negative. Aceasta tranzitie de la sistemul prevenirii la cel al precautiei in guvernare se rezuma, pe scurt, la existenta a mai putine certitudini, la aparitia mai multor servicii si a unor anticipari de mai buna calitate...Precautia, in termeni de stiinta a guvernarii, se bazeaza pe o cunoastere a incertitudinilor, a limitelor capacitatilor umane si a eficacitatii reale a mijloacelor de prevenire... Iar precautia se afla mereu sub riscul speculativ al democratiei, fondata pe circuitele directe de acces la informatie si cunoastere".
Ilya Prigogine, unul dintre marii savanti ai secolului XX, mergea mai departe atunci cand vorbea despre "sfarsitul certitudinilor", mai precis despre disparitia unui sistem de gandire - stiintifica, dar si de stiinta guvernarii - bazate pe determinism. Una dintre observatiile sale fundamentale din domeniul fizicii a fost reluata curand intr-o discutie despre sistemele de putere internationale, profund afectate de intrarea in recesiunea globala. "Niciun sistem nu poate rezista mult timp in stare de haos si tinde sa se refaca", spunea Prigogine, iar analistii contemporani ai riscurilor de sistem spun ca, acum, platim cu totii pretul credintei nebunesti in imuabilitatea sistemelor. Fie ele si de succes...
Momentul de criza actual a demonstrat ca guvernele si institutiile internationale rationau doar in termenii unui determinism absolut bazat pe convingerea, la fel de absoluta, ca modelul adoptat la finele celui de-al doilea razboi mondial avea sa reziste indefinit, alimentat de impartirea fundamentala: tari industrializate - tari producatoare de materii prime si piete de desfacere neconditionat cooperante. Faptul ca este asa e demonstrat de aparitia primelor masuri anti-criza care ne fac sa revenim la principiile mai vechi, unele formulate de Keynes, vizand nevoia interventiei statului. O solutie eficace numai pe termen scurt, pentru ca nimeni nu doreste sa anunte si care sunt costurile pe termen mediu si lung ale maririi exponentiale a datoriei publice. Dar cine face analiza de risc a stiintei guvernarii din Romania?
 Afisari: 1176  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
pe termen lung sintem noi morti,dar adevarul e vesnic si functioneaza in continuul prezent,   de silviana
Guvernarea    de samizdat
A r h i v a
  Lenin, la brat cu Tariceanu si Iliescu la Chisinau    23 comentarii
  Guvernarea Noii Ordini Mondiale (II)    2008-11-26
  Guvernarea Noii Ordini Mondiale (I)    2008-11-25
  Violuri sub sigla "castilor albastre"    2008-11-12
  Tradare sau imbecilitate?    2008-10-09
  Talibani, versiunea "reloaded" 2008    2008-10-08
 Top afisari / comentarii 
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (2512 afisari)
 Lenin, la brat cu Tariceanu si Iliescu la Chisinau (1822 afisari)
 Felix mincinosul (1652 afisari)
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (III) (1176 afisari)
 Efectul ZIUA asupra Fondului Proprietatea (1152 afisari)
 Cele mai ciudate locuri in care amorezii au fost prinsi facand sex (4244 afisari)
 Incredibil! Senatorul PC Marius Marinescu i deputata PD-L Anca Constantinescu s-au stropit cu ap in direct. VEZI VIDEO (3491 afisari)
 Incredibil: O fetita de un an, insarcinata cu fratele geaman! (3138 afisari)
 Specialistii SRI au reperat telefonul mobil al unuia dintre turistii disparuti pe Valea Caraiman (2364 afisari)
 Bombardiere ruse escortate de aparate americane F-15 deasupra Arcticii (2234 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09890 sec.