Ziua Logo
  Nr. 4398 de marti, 25 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Guvernarea Noii Ordini Mondiale (I)
Cristian UNTEANU 
Daca, in urma cu cateva luni, am fi rostit aceasta sintagma, cu siguranta s-ar fi evocat imediat una dintre teoriile majore ale conspiratiei. Numai ca, acum, toti marii lideri politici ai lumii afirma public ca este nevoie de o noua ordine mondiala in domeniile politic, economic, social si de securitate. Cu institutiile aferente si cu o noua logica de sistem, o noua formula de guvernare, capabila sa asigure evolutia omenirii dupa ce crizele de sistem actuale (financiar, economic, piata locurilor de munca) isi vor fi terminat efectele devastatoare.
Argumentul nu este numai legat de recesiunea majora, ci are in vedere si recunoasterea incapacitatii structurilor internationale existente de a mai asigura gestionarea crizelor, de orice natura ar fi acestea. Din nou, nu vorbim numai despre efectul combinat al celor trei crize, ci si despre faptul ca organismele si institutiile internationale, chiar daca au implicat forte considerabile, nu au putut gasi pana acum niciun fel de solutie nici in Afganistan, nici in Congo, nici in cazul piratilor somalezi...pentru a nu aduce decat exemplele cele mai evidente si dramatice ale unei actualitati din ce in ce mai surprinzatoare.
Acestea sunt insa toate argumentele? Putine, fragile chiar, fie si numai daca luam in considerare succesiunea neintrerupta de crize internationale din perioada 1945-1974 (cunoscute de economisti ca "perioada a 30 de ani de glorie") sau crizele economice majore din perioada de pana la finele secolului trecut si care nu au pus totusi in cauza sistemul ordinii mondiale constituita dupa cel de-al doilea razboi mondial. De ce acum aceasta discutie? Este vorba numai despre extensia recesiunii economice si de raportul sau cu totul nou fata de o globalizare fara precedent a pietelor si sistemelor de productie? Sau, de data asta, este ceva mai mult, apare un factor de schimbare mai profund decat criza insasi, fiind poate, intr-un fel sau altul, pentru a prelua un termen din filozofia matematicilor, "factorul de rupere" in echilibrul de pana acum?
Este foarte posibil ca "factorul de rupere" de refuzul mentinerii in functie, cu orice pret, a sistemului international de putere stabilit dupa cel de-al doilea razboi mondial si a sistemelor de aliante imaginate atunci, de la ONU si institutiile financiare rezultate de pe urma Acordului de la Bretton Woods, pana la sistemele de securitate si aparare colectiva. Momentul in care a fost activat "factorul de rupere" a fost caderea comunismului si reasezarea pieselor de pe tabla de sah a planetei. Problema a fost ca, in momentul respectiv, s-au reasezat doar piesele (si numai cele care pareau cele mai importante) pastrandu-se insa vechea tabla de sah si logica sa proprie de putere. De aici si prima mare greseala: noile tari au fost tratate imediat, in limbajul oficial, drept "emerging markets", imagine exacta a unei mentalitati nu foarte departe de un fel de politica neo-post colonialista. Exista un oarecare adevar in aceasta acuzatie? Da, in masura in care Rusia, statele din CSI, statele europene foste comuniste, China, India, Brazilia au fost vazute timp de ani de zile drept o imensa si foarte profitabila piata de desfacere pentru produsele de surplus ale economiei occidentale. Avantaj pentru industriile producatoare ale acestor tari, dublat de delocalizarea unor intreprinderi pentru a profita din plin de o piata de munca ridicol de ieftina si adesea supracalificata si de un context legislativ cel putin lax.
Frumos ar fi fost din partea lor, ca "emerging markets", sa fi avut bunul simt sa ramana in banca lor: Numai ca n-a fost sa fie asa, ele devenind nu numai actori inconturnabili ai oricarei solutii globale, dar solicitand si dreptul de a lua parte la luarea deciziilor strategice pe plan modial. De data aceasta "liderii traditionali de putere" au inteles sa raspunda adecvat, cel putin la nivel formal, rezultatul fiind Summitul G20 si viitorul acord de cooperare strategica intre UE si Rusia. Nu este insa prea tirziu pentru a opri criza?
 Afisari: 2397  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Interesant de pe alte surse   de flery99
S-ar putea ca...   de alwis46
eu zic ca   de kkkk5
cu toate ca,bine e automat/subinteles frumos,sensul pare sa fie contrariul axiomei,   de silviana
Sunt deschis la noi oferte de guvernare   de Liliac
chiar asa ???????   de enzo
Criza mondiala   de Marius Adrian Porojnicu
In cazul Somaliei, Afganistanului si Congo    de Ghita Bizonu'
Aaaa de aia stergetzi la Ziua cu srg orice referire la David Rockefeller   de Conan___the___Barbarian
A r h i v a
  Violenta coboara in strada    1 comentariu
  Violuri sub sigla "castilor albastre"    2008-11-12
  Tradare sau imbecilitate?    2008-10-09
  Talibani, versiunea "reloaded" 2008    2008-10-08
  Aliante, negustorii mortii si cursa inarmarilor (IV)    2008-09-25
  Aliante, negustorii mortii si cursa inarmarilor (III)    2008-09-24
 Top afisari / comentarii 
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (I) (2397 afisari)
 O idee vazduhista (2381 afisari)
 Felix calare pe Romaero (2157 afisari)
 Vaccin de scandal (2108 afisari)
 Bucurestiul va fi port la doua mari (1362 afisari)
 In centrul Bucurestilor: Pe afara salon de masaj, pe dinauntru bordel in toata regula (4104 afisari)
 Idila amoroasa a lui Tariceanu cu Ramona Badescu, subiect de barfa in presa din Italia  (3626 afisari)
 Adrian Mutu, prins de carabinieri cu un urmarit general in portbagaj (2879 afisari)
 Kim Cattrall, vedeta din "Sex and The City", pozeaza nud la 52 de ani (FOTO) (2453 afisari)
 Regina burlescului, Dita von Teese, pozeaza sexy pentru nemti (2394 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08339 sec.