Ziua Logo
  Nr. 4391 de luni, 17 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Un nou scandal al "diplomelor ilegale"
-- Au aparut noi suspiciuni asupra eliberarii unor certificate de absolvire a facultatiiu MEC verifica 13 institutii de invatamant superior cu profil medical din tara
Scandalul diplomelor ilegale obtinute de italieni la facultatile de medicina din Romania revine pe tapet. Cornel Antal, rectorul Universitatii din Oradea, a pus la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie 26 de dosare semnate de predecesorul sau in beneficiul unor studenti straini, insa a descoperit si alte cazuri.
"Anul trecut, dupa ce DNA l-a pus sub invinuire pe fostul rector, Teodor Traian Maghiar, iar eu am fost ales in locul lui, am declansat un control intern la Facultatea de Medicina si Farmacie. Am pus la dispozitia DNA 26 de dosare in neregula ale absolventilor care au primit diplome pana in 2007, insa am descoperit si alte cazuri de cetateni italieni, care inca figureaza ca studenti", a precizat Antal, potrivit Mediafax. Una dintre situatii se refera la Giovani Pelisari, care "a fost inmatriculat direct in anul trei de studii, fara sa aiba acceptul Ministerului Educatiei, pentru echivalarea studiilor aferente primilor doi ani de facultate". Alti studenti italieni, din diversi ani de studii, "au fost depistati ca nu au sustinut testul de cunoastere a limbii romane", care este obligatoriu. Rectorul a dispus si verificarea constanta a prezentei la cursuri pentru toti studentii acestei facultati, romani si straini, iar in urma acestor actiuni "s-au retras de la studii ori au fost exmatriculati 11 studenti straini, toti cetateni italieni", a precizat Antal.
Ministerul Educatiei verifica in prezent toate cele 13 institutii de invatamant superior cu profil medical din tara. Suspiciunile se indreapta mai ales catre patru universitati particulare - "Titu Maiorescu", din Bucuresti, "Vasile Goldis" din Arad si cele din Constanta si Oradea -, unde Ministerul Educatiei face de mai mult timp cercetari, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor italiene. Unul dintre acuzatori este chiar fostul decan al Facultatii de Medicina din Oradea, Mircea Ifrim, care a reclamat eliberarea a 146 de diplome false, dintre care 43 de licenta.
Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER, ne-a declarat ca acest scandal confirma faptul ca invatamantul superior a ajuns "o fabrica de facut bani din alocarile bugetare si din taxele incasate de la studenti". "O mare parte dintre universitatile de stat si/sau private functioneaza in regim de entitati comerciale, iar conducerile acestora profita de lipsa de control a calitatii din partea agentiei de stat ARACIS. Rectorii, decanii si celelalte organisme de conducere din universitati isi umfla buzunarele proprii, folosindu-se de "com�plicitatea" statului, raspunzator de certificarea serviciilor edu�cationale si de lipsa de competitie", acuza profesorul Vlaston.
16.000 de doctori in ultimii 8 ani
De mai mult timp, presedintele EDU CER avertizeaza ca titlurile de doctor si profesor universitar "acordate cui are pile sau da mai mult" au decredibilizat ierarhia universitara, astfel incat pana si putinii profesionisti pe care-i mai avem "sunt scufundati intr-o mare de impostura". "In privinta titlurilor doctorale, care ar putea ridica semne de intrebare, este suficient sa amintim, printre cei 16.000 de doctori din ultimii 8 ani, pe Dinel Staicu, Genica Boierica, Nicolae Mischie, Costel Casuneanu (cu doctorat la Aca�demia de Politie), Tiberiu Iacob-Ridzi (primar la Petrosani, dar sot de europarlamentar), Mioara Mantale, Cristian David, Oana Boc, Cozmin Gusa, Eugen Nicolaescu, Maria Beuran (anchetata pentru plagiat), iar lista poate continua pe zeci de pagini", acuza Vlaston.
In aceasta situatie s-a ajuns "din cauza complicitatilor din Parlament si a guvernelor perin�date, care au elaborat o legislatie <<cu dedicatie>>, menita sa permita frauda si furtul din fonduri publice si private", ne-a mai sus presedintele EDU CER.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 677  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Blocarea aspiratziilor !   de Nicu Pruna
Pai si...merita 50% cresteri salariale ?!   de Marius Adrian Porojnicu
Nu se poate rezolva mizeria din invatamantul superior, decat printr-o singura metoda   de M_D_L
Definitie importanta - plagiata de pe internet   de M_D_L
Doctorii nostrii ...   de Liviu2002j
D-le Vlaston   de Liviu2002j
A r h i v a
  Domnule, e lege!    8 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 PSD sufla in ceafa PD-L (3111 afisari)
 Noua ordine mondiala dupa G20 (2316 afisari)
 12 morti la Petrila (2304 afisari)
 Tinta lui Iliescu (2276 afisari)
 Domnule, e lege! (1890 afisari)
 La 17 ani, Andreea Marin s-a iubit cu un preot: "Era ca o caprita vesela si frumoasa" (10498 afisari)
 Asta da curaj! Susan Sarandon pozeaza dezbracata la 62 de ani (3266 afisari)
 Mihaela Radulescu a fost exmatriculata din facultate (2941 afisari)
 Balmajeala KGB: Turcia vrea Crimeea (2735 afisari)
 Intalnirea de gradul trei se apropie: In 2025 vom putea comunica cu extraterestrii (2502 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02002 sec.