Ziua Logo
  Nr. 4388 de joi, 13 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Ion Cristoiu turnator
Nu simpatizez cu politica jurnalistica a celor care nu gasesc nimic bun in persoana presedintilor tarii. Pe Ion Cristoiu, campionul acestei politici, il antipatizez si din pricini mai subiective. Dar, iata, ma simt, azi, dator sa depun o marturie in apararea sa. A fost acuzat ca ar fi fost turnator la Securitate, pe vremea cand conducea SLAST - "Suplimentul literar artistic al Scanteii tineretului". Din acea vreme dateaza si pricinile "mai subiective" ale antipatiei mele fata de domnia sa.
VAd cA nimeni nu vrea sa descrie un pic cum erau vremurile acelea in sistemul de propaganda, mai ales ca acuzatorul public al lui Ion Cristoiu, senatorul Corneliu Vadim Tudor, era, in anii '80, mare tartor de presa.
Pe vremea aceea lucram la "Viata studenteasca", publicatia nationala a studentimii comuniste. Eram, deci, o rotita in sistem. Redactorul meu sef imi arata multa prietenie. Fusese coleg de scoala profesionala cu fratele meu, intre altele. Dar aveam si eu oarece talent jurnalistic si o destul de dreapta coloana vertebrala. Cred ca asta era cel mai important in ochii lui, cata vreme a avut, o data, curajul nebun de a-mi descifra Constitutia Romaniei comuniste facand praf si pulbere tot sistemul de drept al statului.
Avea incredere in mine si, uneori, imi povestea (ne povestea, caci erau si alti colegi de fata) ce discuta cu securistul care il vizita, lunar, la redactie. Nu dadea rapoarte scrise. Discuta despre evenimentele la zi din redactie si din lumea presei, inclusiv ecourile unor emisiuni de la "Europa libera". Daca n-ar fi discutat cu securistul de serviciu, ar fi fost mazilit din functie. In cele din urma, in 1985, a si fost mazilit din pricina unor poeme de Ana Blandiana, un pic cam prea disidente.
Ce vreau sA spun? Ati inteles. Asa i se intampla si lui Ion Cristoiu, la SLAST. Discuta cu securistul verzi si uscate. Iar securistul scria o nota raport in care il prezenta pe Cristoiu drept sursa. Inseamna asta ca el, Cristoiu, era turnator? Daca da, atunci si eu am fost turnator, fiindca la restaurantul Casei Scriitorilor vorbeam fara nicio jena despre orice, iar la masa putea fi oricand si un securist de serviciu.
Mai grav decAt felul in care, acum, este manjit cu rahat Cristoiu este modul in care un scriitor cu oarecare reputatie de disident, Bujor Nedelcovici, l-a turnat, dupa 1990, pe cel mai bun prieten al sau, Mircea Iorgulescu, ca ar fi fost informator, intr-o carte cu titlul "Tigrul de hartie", recent reeditata la ALLFA, in volumul 7 al seriei sale de opere complete (ceea ce este, oricum, o aiureala cata vreme Nedelcovici nu trage sa moara, ba chiar mai scrie, cu o harnica grafomanie).
Nedelcovici a vAzut in dosarul sau de obiectiv al Securitatii ca un anume M.I. a fost desemnat sa-l influenteze intr-un sens dorit de securitate (sa nu mai trimita manuscrise in strainatate). Gata! Asta inseamna ca M.I. lucra ca informator pentru securisti. A urmat o lunga polemica publica de denigrare a lui Mircea Iorgulescu.
Dar de ce nu i-a trecut, oare, prin cap lui Nedelcovici ca M.I. nu putea fi nume de cod? Si de ce nu i-o fi trecut prin cap ca M.I. a fost pus de presedintele Uniunii Scriitorilor, Dumitru Radu Popescu, pe atunci, sa-l potoleasca (la cererea unui ofiter, fireste)?
StiTi de ce? Pentru ca ne place mai mult sa dam cu cacat pe clanta decat sa facem investigatii realiste (ceea ce ar cere o munca istovitoare).
Ion BUDUCA 
 Afisari: 1791  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Draga Buduca   de AVP
Ion Cristoiu a fost atat de "securist" pe cat este de "analist politic"   de srelu
Ion CRISTOIU, jurnalist , ("Adevarurile literaturii", "Romania Literara", 12 mai 1988)   de nvt
QED   de Ion Caramache
A r h i v a
  Baniciu, vinilul si prietenii    
  Adevarata poveste a unei destrabalate    1 comentariu
  Conferinta Dunarii Maritime    
  Stiri pe scurt    
  Infernul lui Breban    
 Top afisari / comentarii 
 Stolojan si Vosganian s-au certat in public (3073 afisari)
 Nu-i mai duduie (2711 afisari)
 Schroeder: Dominatia Americii s-a sfarsit (2246 afisari)
 "Viata cu Abramovici nu a fost un vis" (1992 afisari)
 Ion Cristoiu turnator (1791 afisari)
 Incredibila aurora, ce apare la fiecare 45 de minute, descoperita pe Saturn i-a bulversat pe oamenii de stiinta  (4059 afisari)
 Barack Obama, asa cum nu l-ati mai vazut niciodata (FOTO) (3949 afisari)
 Putin a vrut sa "il spanzure de testicule" pe Saakasvili (3158 afisari)
 Mowgli exista! O fetita a fost adoptata de animalele salbatice din Africa (FOTO/VIDEO INCREDIBILE)  (3122 afisari)
 Cele mai frumoase posterioare din lume (FOTO) (2046 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01010 sec.