Ziua Logo
  Nr. 4386 de marti, 11 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Somerii "Guvernul Romaniei"
-- Educarea unei noi generatii de functionari publici, in spirit european, s-a dovedit o cacealma pentru care statul a tocat sase milioane de euro * Cand tinerii superspecialisti au devenit apti sa preia fraiele managementului public, guvernantii s-au razgandit si i-au declarat indezirabili
Anul electoral 2008, declarat de autoritatile zilei anul profesionalizarii in administratia publica, este in fapt al treilea an de la intoarcerea primilor beneficiari ai proiectului Bursa Speciala ,,Guvernul Romaniei" (BSGR) - produsul de excelenta contopista al guvernarii Nastase - in care nu s-a intamplat nimic. Pentru ca din cei peste 130 de tineri care s-au crezut generatia schimbarii niciunul nu are vreo sansa sa ia locul vreunui manager public de moda veche.
In 2004, in graba inchiderii capitolelor pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Guvernul Nastase a mai facut in pripa, pe genunchi si cu sula in coaste, un proiect - Bursa Speciala ,,Guvernul Romaniei" (BSGR), a carui realizare integrala urma sa reformeze administratia publica. O initiativa demarata cu tam-tam publicitar costisitor sub lozinca ,,Cariera ta, o sansa pentru Romania". S-au strans puzderie de aplicanti toba de carte, dar fraieri. Pentru asta Guvernul s-a asociat cu PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare), a pus la bataie sase milioane de euro (la care PNUD a contribuit cu 10% si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cu restul), a stabilit criterii de eligibilitate si i-a selectat pe cei mai buni sa plece in strainatate pentru studii de licenta, masterat sau doctorat.
Aceasta a presupus ca fiecare candidat selectat sa treaca apoi testul admiterii la o universitate europeana sau americana, dar neaparat una de prestigiu, intr-unul din urmatoarele domenii: economie, drept, studii europene, relatii publice si comunicare, administratie publica, diplomatie, studii politice, relatii internationale, inginerie, educatie, agricultura, aparare nationala, ordine publica si sociologie. In toate aceste domenii, Romania a fost si este intr-o mare criza de specialisti. Asadar, bursierii au semnat un contract care implinea fericit visul oricarui tanar studios de a-si adauga in CV cursuri valoroase care sa-i asigure, firesc, si un parcurs profesional pe masura. Partea lor din intelegere era sa obtina rezultate foarte bune in conditii competitive, si la intoarcerea in tara sa urmeze un curs autohton timp de trei luni, dupa care sa lucreze o perioada intre trei si cinci ani in institutii ale administratiei publice.
Dar nu in orice pozitii, ci in acelea de conducere sau de raspundere, ca manageri publici, posturi din care puteau contribui activ la modernizarea unui sistem corupt, anacronic si ineficient. Partea Guvernului din intelegere era sa le puna la dispozitie tocmai astfel de locuri de munca si sa culeaga, ca orice intreprinzator care-si cunoaste interesul, roadele investitiei. Realitatea, insa, este ca nimeni nu are nevoie de bursierii "Guvernului Romaniei".
Teapa de acasa
La doi ani de la revenirea in tara, multdoritul corp profesionist de functionari publici, care indeplineste criteriile de performanta cerute de UE, este tinut birocratic intr-un stupefiant somaj. Exasperati de indiferenta celor care ar fi trebuit sa-si respecte nu doar cuvantul, ci semnatura, acesti fosti ambasadori ai Romaniei, carora li s-a cerut la plecare sa schimbe prin prestatia lor si imaginea deplorabila despre romani, au ajuns sa sesizeze anomalia pana la varful Uniunii Europene. Nu inainte de a epuiza toate celelalte mijloace pe plan intern, mergand pana la darea in judecata a statului roman. Oricine s-ar fi asteptat sa fie pe dos: statul sa-i fi dat in judecata pe ei pentru nerespectarea obligatiilor contractuale. Incredibil, dar adevarat, nici pentru partea guvernamentala nu sunt stipulate in contract niciun fel de penalitati daca nu-si respecta angajamentele. Niciun absolvent n-a fost angajat dupa indeplinirea tuturor conditiilor (inclusiv controversatul si amanatul curs INA - un curs in completare, organizat de Institutul National de Administratie) prin procedura promisa de Guvern. Unii dintre ei au renuntat la lupta cu eolienele sistemului si s-au angajat in sectorul privat, acasa sau in strainatate, dar cei mai multi s-au organizat intr-o asociatie constituita in scopul de a forta guvernantii Romaniei sa-si respecte angajamentele.
Veneau la sedinte doar sa isi incaseze comisioanele si nu faceau nimic. Interpretau cum voiau ei legea si nimeni nu-i tragea la raspundere. Ne minteau in fata. Sergiu Olteanu, bursier
Concursul 2008 a fost blocat
Ioan Ciuca, director neplatit al Programului BSGR din partea MECT ne-a declarat: ,,In momentul in care am constatat nerespectarea de catre Guvern, respectiv MIRA, a angajamentelor contractuale referitoare la plasarea bursierilor - sunt 30 in momentul acesta, cei din promotia 2006-2007 - am blocat organizarea unui nou concurs in 2008.
Ceea ce am obtinut a fost doar reglarea unor probleme de buget care au generat pana acum neplaceri serioase bursierilor, dar mai mult nu putem face. Daca ar fi dupa mine, eu as stinge aceasta lege proasta, 157/2004, a carei aplicare ar incalca alte patru legi. Mingea, ca sa spun asa, e tot la Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Fara sa vreau sa jignesc pe cineva, este totusi multa imbecilitate si rea-vointa in administrarea acestei probleme."
Lectia de germana aplicata
,,Am aplicat pentru BSGR pentru ca am considerat ca pot face parte dintr-o generatie a schimbarii. Eram deja student la master la Facultatea de Stiinte Juridice a Universitatii Passau", spune Sergiu Olteanu (foto), jurist, cu doua masterate, doctorand la Universitatea din Osnabruck-Germania, consilier la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, actualul Presedinte al ABBSGR. Olteanu i-a luat locul altui bursier care a ales, satul de sicane, strainatatea, Sebastian Munteanu.
"Am plecat din tara pentru ca stiam de mizeria care exista in justitia din Romania si aceasta bursa m-a facut sa visez din nou. A fost una dintre greselile importante din viata mea, pe care inca o mai regret. Am absolvit studiul de master "summa cum laude", iar sansele mele de angajare in Germania erau atunci ridicate. Acolo m-am simtit obligat sa dovedesc ca sunt la fel de bun sau chiar mai bun decat studentii germani. Asta, si pentru a schimba putin din imaginea proasta pe care o au germanii despre noi. Dar abia la intoarcerea in tara am inteles de ce suntem asa de prost perceputi in strainatate. Cauzele isi au originea in primul rand in tara. Aici am retrait sentimentul neputintei si al nedreptatii. Chiar cei care trebuiau sa ne numeasca pe noi in functiile publice erau dusmanii nostri. Veneau la sedinte doar sa isi incaseze comisioanele si nu faceau nimic. Interpretau cum voiau ei legea si nimeni nu-i tragea la raspundere. Ne minteau in fata si singura lupta era aceea de a plasa responsabilitatea in curtea altui organism, organizatie sau institutie. Iar instanta de judecata nu a reprezentat un instrument real de infaptuire a dreptatii. Chiar daca vom castiga procesul, datorita termenelor foarte lungi, decizia nu ne va mai fi de mare folos. Majoritatea absolventilor fie au plecat din tara, fie s-au angajat in privat si nu vor sa mai auda de statul roman."
Un proiect nascut mort
Liviu Radu, Secretar de Stat pentru Reforma in Administratie in cadrul MIRA, face cateva precizari, aruncand mai departe oul fierbinte.
,,Proiectul acesta a fost gresit conceput de la bun inceput, rezultatul unor interese, iar noi trebuie sa scoatem acum castanele din foc. Sunt prea multe lucruri de ajustat, modificari legislative importante, prea multi factori care nu tin de guvern. Rolul MIRA se manifesta doar prin intermediul ANFP, subordonata, dar independenta. Greseala majora a fost ca s-a lasat totul pe mana acelei Comisii pentru BSGR, fara personalitate si fara raspundere juridica. Nu cunosc cu exactitate numarul celor angajati, dar numai la MIRA exista doi care nu figurau ca atare in evidentele comisiei. Si mai e o problema: multi dintre bursieri si-au ales cursuri exotice, cam nepotrivite pentru administratie - management cultural, relatii internationale, ceea ce face dificila angajarea lor. Este peste puterile mele sa fac ceva, pentru ca sunt prea multe de facut si prea multi implicati doar cu numele."
"Niste nesimtiti"
Adrian Titieni (foto), consilier pe probleme de educatie al premierului, un functionar neimplicat, deci fara putere de decizie, are urmatoarea pozitie.
,,Bursierii nu au absolut nicio vina, dar la intalnirile pe care le-am avut pentru a veni in sprijinul lor, au demonstrat ca, in ciuda inaltelor scoli, le lipseste bunul simt. Pozitia lor nu mi se pare fair, unul dintre liderii lor s-a dovedit obtuz, absurd, aberant, si asta nu le este de ajutor. Important de retinut ar fi urmatoarele: se cunosc problemele, toata lumea se prevaleaza de acea lege proasta, dar exista premisele ca viitorii bursieri sa nu mai treaca prin aceste furci caudine. In momentul de fata, ca o dovada de bunavointa, pe masa sefului departamentului juridic al Guvernului se afla proiectul unei ordonante de urgenta care ar putea regla unele deficiente. Stiu ca asta nu rezolva problema angajarii, dar e un pas inainte. Daca exista solutie? Sincer, nu cred. Poate doar in instanta."
Pagina realizata de Mihaela CARLAN 
 Afisari: 2344  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
manager public egal functionar public   de Mihaela Carlan
Care vas zica ...   de gili
P'aici nu se trece!!!   de paraipan
Mana cereasca!   de Mache
incompetenta atotputernica   de trkman
Lui Ed - oaia ratacita careia i s-a sters comentariul !!!   de Liviu2002j
Si cati altii nu au patit la fel ...   de Liviu2002j
A r h i v a
  Romania campioana taxelor    2 comentarii
  Olteanu a amanat ilegal motiunea de cenzura    8 comentarii
  Profesorii vor totul sau nimic    5 comentarii
  Ordonanta anti-salarii respinsa in Senat    4 comentarii
  Aniversare Dallas    1 comentariu
  Momeala pentru profesori    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Somerii "Guvernul Romaniei" (2344 afisari)
 Basarabia, "Yes, we can!" (1916 afisari)
 Putin da Nisa pe Chisinau (1884 afisari)
 Aniversare Dallas (1280 afisari)
 Atacuri americane in Siria (1244 afisari)
 Fosta doamna Pitt rabufneste la adresa celei care i-a furat sotul: Angelina Jolie n-a procedat deloc ortodox (4631 afisari)
 Si-a injectat ulei de gatit in fata pentru ca nu mai avea botox (3983 afisari)
 Curat ghinion pentru Larry King! Cea de-a sasea sotie l-a inselat, sub ochii sai, cu antrenorul de baseball al copiilor (3831 afisari)
 Listele complete ale candidatilor din 30 noiembrie 2008 (3212 afisari)
 Statele Unite au lasat sub gheata din Groenlanda o bomba nucleara (2605 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02455 sec.