Ziua Logo
  Nr. 4385 de luni, 10 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Zambon cere dezafilierea Timisoarei
-- Clubul lui Iancu a actionat in instantele civile gruparea italianului, lucru interzis de Statutul FRF, dar sefii din Banat sustin ca demersul lor nu incalca regulamentele federale
Foto: MEDIAFAX
Pe 7 iulie 2008, SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest SA, gruparea prezidata de Marian Iancu si care evolueaza in Liga I ca FC Timisoara, a actionat in justitie pe SC Fotbal Club Politehnica Timisoara SA, fostul club patronat de Claudio Zambon, dar reprezentat in continuare de italian, detinator al palmaresului si istoricului fostei Politehnica Timisoara, conform deciziilor Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, confirmate si aplicate
de catre FIFA si FRF. Numai ca, in conformitate cu Statutul FRF, cluburile afiliate nu se pot adresa instantelor civile, ci doar celor sportive, in caz contrar urmand a fi dezafiliate! Astfel, Zambon a anuntat ca va cere dezafilierea clubului lui Iancu si, automat, excluderea echipei FC Timisoara din Liga I.
Desi la prima vedere lucrurile par simple, povestea litigiului in instanta civila dintre gruparile lui Iancu si Zambon este mai mult decat complicata. Primul termen al procesului a avut loc acum cateva zile, insa instanta a dispus o amanare pentru 18 decembrie dupa ce Zambon a invocat Statutul FRF. Acesta prevede, la Articolul 57 (Jurisdictie) ca: "(1) Litigiile izvorate din, sau in legatura cu activitatea fotbalistica din Romania, in care sunt angrenate cluburi afiliate si oficiali ai acestora, oficiali ai FRF/LPF/AJF, jucatori, agenti de jucatori sau agenti de meciuri se solutioneaza exclusiv de catre instantele competente prevazute de Articolul 56 din prezentul Statut (n.r. - diverse comisii federale, CAF, TAS). Recurgerea la jurisdictia instantelor de drept comun este interzisa, cu exceptia litigiilor de munca dintre cluburi si jucatori sau dintre cluburi si antrenori (...). (2) In cadrul competentelor sale, FRF este obligata sa supravegheze ca membrii sai afiliati, membrii acestora, precum si celelalte persoane mentionate la aliniatul (1) sa respecte procedura privind solutionarea litigiilor si sa fie raspunzatori de consecintele pe care le are nerespectarea acesteia (...)". Mai mult, in Articolul 29 (Litigii) din Regulamentul de aplicare a Statutului FRF, se specifica: (1) Pentru a asigura punerea in aplicare a prevederilor art. 57 alin. (1) din Statut, cluburile trebuie sa introduca in propriile statute dispozitii conform carora ele si membrii lor, mai putin jucatorii si antrenorii, isi asuma obligatia de a nu recurge la instantele de drept comun pentru solutionarea litigiilor si de a supune oricare dintre aceste litigii jurisdictiei AJF sau FRF, dupa caz (...). In caz contrar, conform Articolului 18 (Excluderea) din Statutul FRF, Adunarea Generala a federatiei poate sa excluda un membru daca acesta "incalca in mod grav Statutul, regulamentele, normele si hotararile FRF".
Regulament anti-Zambon
Imediat dupa ce Zambon a anuntat ca va cere dezafilierea clubului prezidat de Iancu, au venit si reactiile din Banat. Initial, Iancu a sustinut ca Politehnica lui Zambon, participanta in Liga a IV-a, este afiliata la Asociatia Municipala de Fotbal Bucuresti, si nu la FRF, avand alt statut. Numai ca AMF Bucuresti este afiliata la FRF, iar cluburile care o formeaza beneficiaza de aceleasi drepturi ca cele afiliate direct la federatie (cele din primele trei ligi). In schimb, Gheorghe Chivorchian, director general al lui FC Timisoara, sustine ca Politehnica lui Zambon nu este afiliata la AMF Bucuresti, astfel ca demersul clubului din Banat nu cade sub incidenta Statutului FRF. De aici incepe o adevarata nebunie! Retrogradata din Liga a III-a in Liga a IV-a, Politehnica lui Zambon a trebuit sa se afilieze la AMF Bucuresti, unde, conform lui Vasile Avram, presedintele asociatiei, a obtinut o afiliere provizorie. Motivul pentru care s-a refuzat afilierea definitiva intrece orice inchipuire: Comitetul Executiv al FRF a introdus in regulament o prevedere conform careia, pentru a fi afiliat, un club trebuie sa poarte in denumirea oficiala numele orasului in care are sediul si nu numele altui oras! Si cum clubul se numeste Politehnica Timisoara si are sediul in Bucuresti (echipa lui Zambon joaca la Popesti-Leordeni), afilierea definitiva a fost refuzata! Sigur, decizia Comitetului Executiv al FRF ar parea in regula, daca ea ar fi reglementat o stare de fapt la nivel larg, insa intr-o astfel de situatie se afla o singura echipa, tocmai Politehnica lui Zambon! Ba, mai mult, decizia federala a venit cu putin timp inainte ca gruparea lui Iancu sa actioneze in civil gruparea lui Zambon! Pe aceasta chichita juridica mizeaza clubul lui Iancu pentru a evita prevederile Statutului FRF, numai ca Zambon sustine ca decizia nu poate fi aplicata retroactiv, el fiind in trecut membru afiliat in conditiile existente, pe de o parte, si, oricum, chiar si afiliat temporar, beneficiaza de drepturile prevazute de regulamente, pe de alta parte. Zambon mai sustine ca FRF a facut presiuni asupra AMF Bucuresti pentru ca echipei sale sa i se refuze afilierea. "FRF doar ne-a trimis o adresa oficiala in care ne-a cerut sa o informam despre situatia afilierii clubului Politehnica Timisoara", sustine Avram, mirat si el de interesul brusc al FRF. "Eu am aplicat regulamentul, am afiliat provizoriu Politehnica Timisoara, iar pentru afilierea definitiva mai trebuie acel act cu numele si sediul. Oricum, afilierea definitiva se aproba in Adunarea Generala, iar AMF o are o data pe an, nu pot sa o convoc cand vreau eu", a mai spus Avram.
 Afisari: 367  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Cartu s-a saturat de "Tata Jean"    
  Executie in direct    
  "Cainii" tin coada sus    
  Artificii fara autorizatie    
  Stiri pe scurt    
  Agonie si extaz la Steaua    
  Medaliile care nasc pui de aur    
  Arbitrul Balaj agresat la Cluj    
  LIGA I - ETAPA A 14-A    1 comentariu
  LIGA A II-A - ETAPA A 14-A    
 Top afisari / comentarii 
 Aventurile francmasoneriei pe pamanturile romanesti (3255 afisari)
 Vracii crizei mondiale (2876 afisari)
 Contraatac iranian la Obama (2378 afisari)
 Vom avea prima minicentrala nucleara (1632 afisari)
 Trianonul de la Floresti (1495 afisari)
 La 42 de ani, Cindy Crawford apare intr-un pictorial ce taie respiratia barbatilor (FOTO) (3732 afisari)
 Fotografii inedite cu OZN-urile ce au survolat Franta! (3673 afisari)
 Din dragoste, s-a trezit din coma dupa 30 de ani (3618 afisari)
 Topul celor mai spectaculoase fraude cu fonduri UE: Un italian si-a cumparat Ferrari, iar un spaniol si-a deschis un bordel (2554 afisari)
 Bush s-a dezinfectat dupa ce i-a strans mana lui Obama (2260 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01369 sec.