Ziua Logo
  Nr. 4385 de luni, 10 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Traditia scolii reluata la Udricani
-- Vechea scoala romaneasca a parohiei Udricani, la care au invatat personalitati precum boierii Vacaresti, logofatul Greceanu, Anton Pann sau Petre Ispirescu, va fi redeschisa, fondatorii dorind sa aduca profesori "buni crestini" si elevi inteligenti din diferite medii sociale. Refacerea scolii face parte din proiectul "Extinderea si refacerea Asezamintelor Udricani", care se va lansa astazi (ora 10.00), la Parohia "Sfantul Nicolae".
Proiectul include reconstruirea mai multor institutii culturale ale familiei Udricani: biserica parohiei, scoala, o gradinita, un azil pentru batrani si un muzeu. Biserica Sfantul Nicolae Udricani a fost construita la 1734 de catre clucerul Udricani si Maria Doamna, cu acordul domnului Tarii Romanesti, Ioan Grigore Ghica al II-lea si al Mitropolitului Stefan. Pe langa ea au existat Scoala Romaneasca de la Udricani si Scoala de Caligrafie, dar si chilii pentru saraci si pentru oameni in varsta. Pe la 1877 s-a amenajat, cu banii protopopului Teodor Iconomu, un azil pentru vaduvele de razboi, constructie care exista si astazi, dar care se afla intr-o stare avansata de degradare.
Proiectul Asezamintelor vizeaza o reluare, dupa zeci de ani, a activitatii de odinioara de la Udricani. Astfel, "Scoala Romaneasca"din secolul XVIII va deveni scoala confesionala, cu o programa analitica normala, iar "Scoala de Caligrafie" de odinioara se va regasi in cadrul gradinitei. Copiii vor putea lua masa la cantina proiectata la subsolul paraclisului ce urmeaza sa fie construit. Tot aici vor fi amenajate si atelierele de creatie, unde copiii vor putea ramane dupa programul scolar. De asemenea, vor fi promovate programe cu caracter social. In muzeul de istorie, propus spre constructie, vor fi expuse obiectele pastrate la Biserica Udricani si cele descoperite in urma sapaturilor arheologice: icoane, epitafuri, evanghelii, inele, cruci din piatra, monede, ceramica din Anglia sau din Siria.
Proiectul a fost demarat in 2005, prin consolidarea si restaurarea bisericii, care va fi gata pana in primavara anului viitor. Proiectul Asezamintelor a fost intocmit sub indrumarea arhitectei Constanta Carp, vicepresedintele Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, si a fost realizat de arhitectul Victor Modoran, cel care a lucrat si la Manastirea Sambata de Sus. Valoarea totala a lucrarilor de refacere a Asezamintelor Udricani va fi de aproximativ 4-5 milioane de euro.
In scopul promovarii si sustinerii activitatilor acestor asezaminte, a fost infiintata Asociatia "Prietenii Asezamintelor Udricani", din care fac parte personalitati precum: academicianul Razvan Theodorescu, secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor dr. Virgil Nitulescu, arheologul Gheorghe Manucu-Adamesteanu, omul de afaceri Monica Tatoiu, soprana Felicia Filip, actorul Dan Puric.
Pagina realizata de Cristina Spiridon 
 Afisari: 156  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Un vraci la Bucuresti    1 comentariu
  Filme maghiare de debut    
  Jocul cu arta si viata    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Aventurile francmasoneriei pe pamanturile romanesti (3255 afisari)
 Vracii crizei mondiale (2876 afisari)
 Contraatac iranian la Obama (2378 afisari)
 Vom avea prima minicentrala nucleara (1632 afisari)
 Trianonul de la Floresti (1495 afisari)
 La 42 de ani, Cindy Crawford apare intr-un pictorial ce taie respiratia barbatilor (FOTO) (3732 afisari)
 Fotografii inedite cu OZN-urile ce au survolat Franta! (3673 afisari)
 Din dragoste, s-a trezit din coma dupa 30 de ani (3618 afisari)
 Topul celor mai spectaculoase fraude cu fonduri UE: Un italian si-a cumparat Ferrari, iar un spaniol si-a deschis un bordel (2554 afisari)
 Bush s-a dezinfectat dupa ce i-a strans mana lui Obama (2260 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01365 sec.