Saptamana aceasta prezentam o reteta simpla dar gustoasa oferita de Mara Constantin, de la website-ul culinar www.bucataria-romaneasca.ro. Ingredientele sunt la indemana oricui, nu avem nevoie decat de un pui, condimente asortate, sare, ulei si o legatura de patrunjel verde.
Dupa cum spune si autoarea, puiul bine curatat si "trecut prin flacara" se portioneaza si se condimenteaza - scop pentru care folosim condimentele asortate - iar carnea astfel pregatita se pune intr-un vas in care mai adaugam sare si ulei, amestecand, astfel ca fiecare bucata sa fie bine unsa si condimentata. De-aici inainte, lucrurile sunt si mai simple: bucatile de pui se pun intr-o tava si se baga la cuptor, la 180 grade Celsius, timp de 40 de minute. Intre timp, fiecare e liber sa-si mai prepare, alaturi, o garnitura rapida de cartofi natur sau de legume la tigaie, ori un mujdei de usturoi. Cand puiul s-a rumenit, se scoate din cuptor si se lasa doua-trei minute sa se linisteasca, iar abia apoi se scoate pe farfurii, unde se presara cu putin patrunjel verde.
Daca la pui ati folosit mujdeiul de usturoi din belsug, asa cum e obiceiul pe la romani, e putin probabil sa mai puteti savura cu-adevarat un pahar cu vin, din pricina ca nasul si papilele gustative vor fi dominate de aroma puternica a acestuia. Daca ati facut, totusi, un mujdei mai usurel sau nu l-ati folosit deloc si tineti mortis sa beti un pahar cu vin, atunci o posibilitate ar fi Rieslingul italian de la Domeniul Coroanei, Segarcea, bine racit. Aromele sunt destul de neutre, dar proaspete, cu note ierboase, iar vinozitatea este foarte bine marcata si va insoti fericit gustul puiului condimentat la cuptor.