Ziua Logo
  Nr. 4379 de luni, 3 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tsunami sindical
-- Profesorii au deschis balul protestelor sociale * Functionarii se vor opri si ei din lucru incepand cu 13 noiembrie, iar cei din Federatia Sanitas, din 20 noiembrie * Cu scolile si primariile inchise, alegerile pot fi compromise
Cei 170.000 de membri ai Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" intra in greva de avertisment, de la ora 7.00 pana la incheierea orelor de curs, ce se va desfasura sub titlul generic "O lectie de demnitate".
Azi nu va avea loc niciun fel de activitate instructiv-educativa pe durata intregii zile. Daca, totusi, elevii vor veni la scoala, ei vor fi supravegheati. La gradinitele de stat cu program prelungit de 8 ore, directorii, impreuna cu comitetele de greva, vor lua deciziile care se impun", ne-a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al federatiei. Urmatorul pas in seria protestelor va fi greva in cascada, apoi greva generala pe termen nelimitat, in data de 18 noiembrie, la unison cu celelalte trei organizatii sindicale din invatamant. Federatia Educatiei Nationale, FSLI si "Alma Mater" vor picheta sediul Parlamentului pe 10 noiembrie, zi in care va discuta ordonanta de urgenta. Sindicalistii sustin ca nu vor renunta la greva generala programata pentru 18 noiembrie decat daca pica guvernul.
Pe 13 noiembrie vor intra in greva generala cei 16.000 de sindicalisti din administratia publica, dupa ce pe 6 vor picheta Guvernul. Federatia Sanitas va organiza pe 11 noiembrie un miting de amploare in Capitala, urmand ca in 20 noiembrie sa intre in greva generala.
Negocieri spulberate de Varujan
Comisia de invatamant - raiul pensionarilor
Tot astazi vor continua negocierile incepute vinerea trecuta intre liderii marilor confederatiilor sindicale si ministrii cu atributii in domeniul dialogului social, economic, financiar si protectie sociala. Reprezentantii Sanitas se vor intalni la 15.30 cu Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, care le-a promis ca va veni cu o propunere concreta. La ora 17.00, reprezentantii CNSLR Fratia, BNS si Cartel Alfa vor astepta ca ministrii sa le prezinte un procent de majorare a salariilor pentru celelalte sectoare bugetare (administratie si sanatate) si o proiectie mai consistenta, care sa duca in 2009 la o crestere a veniturilor cu 50%. "Nu discutam de Legea 221/2008, ea trebuie aplicata, iar Parlamentul are sarcina de a gasi o solutie de aplicare a acesteia", a declarat Marius Petcu, liderul CNSLR Fratia.
Varujan Vosganian a afirmat, ieri, ca niciun sidicat nu a venit la discutii cu "proiectii". "Dialogul cu sindicatele trebuie sa se realizeze pe baza de scenarii privind evolutia societatii romanesti. Ei mi-au raspuns ca nu avem ce scenarii sa discutam, pentru ca Parlamentul a votat Legea salarizarii in invatamant fara niciun scenariu. Eu le-am spus ca, daca veniturile romanilor se vor diminua, nu va raspunde nici un parlamentar, ci eu voi fi judecat, si nu vreau sa fac compromisuri pe termen scurt", a declarat Vosganian.
In privinta Legii salariilor profesorilor, ministrul Economiei sustine ca "nu va fi aplicata de nimeni". "Orice guvern care va veni va gasi tot felul de tertipuri sa o amane, sa o fragmenteze", a argumentat Vosganian.
Lacomia parlamentarilor a omorat Legea 221
Lacomia parlamentarilor profesori a dus la blocarea majorarii salariilor din preuniversitar, acuza Tiberiu Vladislav, presedintele Comisiei de Invatamant a Senatului din mandatul trecut. El insusi profesor universitar la Politehnica Bucuresti, Vladislav se declara impotriva majorarii cu 50% a lefurilor universitarilor care, in opinia sa, ar fi trebuit sa primeasca "maxim 10%, daca nu deloc". Argumentul sau este legat de faptul ca acestia au mai beneficiat de o crestere la salariu, printr-un act normativ creat special pentru ei, Legea 315/2003. "Nu putem sa dam pentru o categorie doua legi de marire, iar pentru alta numai una, si sa ne folosim de ea pentru protest. Prima greseala s-a facut in primavara, cand Guvernul a propus procentul de 9% de majorare a salariilor pentru toate cadrele didactice. Nu trebuiau incluse toate cadrele didactice, pentru ca gradul didactic de profesor universitar are o lege separata de crestere salariala, aprobata de Parlamentul trecut, fiind promovat de Ecaterina Andronescu si de Anghel Stanciu. Cum se intampla inainte de alegeri, nimeni n-a sesizat ca s-a facut o lege pe sest. Acum a fost tot mana lor, dar de data aceasta s-au folosit de preuniversitari", ne-a declarat Tiberiu Vladislav.
Fara universitari, bugetul ar fi suportat cresterile
Cu Ecaterina Andronescu la "butoane", cei peste 60 de deputati si senatori profesori universitari si-au asigurat atat lor, cat si celorlalte 4000 de cadre didactice din mediul academic, lefuri de pana la 121 de milioane pe luna. In schimb, lectorii si asistentii "uitati" in 2003 abia daca vor atinge 17 milioane de lei pe luna, dupa aceasta majorare prevazuta in Legea 221/2008. Lasand la o parte aspectul moral al discrepantei salariale, se constata ca bugetul a fost impovarat tocmai de cresterea salariilor universitarilor, care castiga, in prezent, 70 de milioane de lei pe luna. O solutie ar fi ca Guvernul sa emita o alta ordonanta, care sa recalculeze procentele si sa degreveze bugetul de o cheltuiala imensa.
"Procentele de crestere ar fi trebuit stabilite in functie de categorie: preuniversitarii, lectorii si asistentii - 50%, conferentiarii - 20%, iar profesorii universitari maxim 10%, sau chiar nimic. In acest sens ar fi trebuit emisa ordonanta de urgenta; nu sa blocheze cresterea pana in primavara. Iar bugetul se degreva pana la 35-40%, per total. In acest moment, Guvernul poate emite o alta ordonanta, prin care sa reconsidere procentele", este de parere Vladislav.
Pensionarii la catedra
"Problema e ca ne pleaca asistentii si lectorii, debusolati de salariile de mizerie. In schimb, multe universitati pastreaza foarte multi pensionari peste 70 de ani, care obtin salarii enorme, pe langa pensia mare. Ascensiunea tinerilor este oprita. La Politehnica Bucuresti sunt cam 200 de pensionari. Prin aprobarea Senatului universitatii, legea permite angajarea peste limita de varsta, dar nu le poti prelungi la infinit. Si mai spune ceva legea: nu poti fi decan, sau sa detii functii de conducere, daca ai peste 65 de ani. Or, noi avem astfel de decani, impotriva Ordinului ministrului Educatiei, alesi doar ca sa fie oameni la vot. N-am nimic cu ei, dar nu se poate sa sufoce bugetul in halul asta. Ei castiga, pe langa o pensie mare, si un salariu mare. In plus, cu cat ai vechimea mai mare, cu atat sporul de confidentialitate este mai mare. Acum, raportul intre profesorii universitari si cei de liceu este de 1 la 7, iar dupa marire va deveni de 1 la 11", a conchis profesorul Vladislav.
Pagina realizata de Magda SEVERIN 
 Afisari: 599  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
E ciudat   de Lexmarkz
Curiozitate si curiozitati.   de alwis46
Aritmetica   de Lexmarkz
Oare?   de Lexmarkz
Ce e val, ca valul trece.   de Socrate
Nu numai ca profesorii universitari   de demetrius
TSUNAMI DE DIMBOVITA   de stan patitu
Prostii   de Lexmarkz
raspunderea pentru marea cacialma   de cosor ion
Premiile coruptiei si ce reprezinta de fapt 50%?   de Petre S
A r h i v a
  Muntele vine la Mahomed    3 comentarii
  Turnatorul Voiculescu cu laba pe IAR Ghimbav    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Moarte pe parbriz (3012 afisari)
 Geoana parasutat in politica (2596 afisari)
 Miliardara santajata de gigolo (2125 afisari)
 Turnatorul Voiculescu cu laba pe IAR Ghimbav (1526 afisari)
 Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz (1427 afisari)
 Orasul-plutitor, cel mai mare vas de croaziera din lume! (Imagini incredibile)  (5752 afisari)
 The Times: Romania, cea mai recenta victima a crizei mondiale  (3632 afisari)
 Profesoara de matematica, acuzata ca a avut relatii intime cu o fata de 14 ani (2829 afisari)
 "Expertii" rusi si americani se intrec in scenarii apocaliptice: Rusia va ataca, pe rand, state din Europa Centrala si de Est (2828 afisari)
 Masina care merge cu aer, gata in 2010 (2447 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02238 sec.