Ziua Logo
  Nr. 4379 de luni, 3 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Sapard pierde banii UE
-- Romania poate ramane fara fondurile de preaderare pentru agricultura * Autoritatile au cerut pasuire de la Bruxelles
Romania are toate sansele sa piarda cateva zeci de milioane de euro aferente Programului Sapard din cauza nefinalizarii investitiilor si a nedepunerii cererilor de plata pana la sfarsitul lunii octombrie. Autoritatile spera ca, in aceasta saptamana, Comisia Europeana sa ne mai dea o pasuire de un an pentru finalizarea tuturor proiectelor angajate.
Termenul limita de depunere a cererilor de plata pentru proiectele Sapard a expirat, 31 octombrie fiind ultima zi in care beneficiarii ar fi putut solicita banii pentru proiectele facute. Mai mult, potrivit acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana, Romania, prin APDRP, trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca tara noastra sa poata primi banii alocati prin Programul Sapard. Acest an este foarte important pentru ca se finalizeaza intregul program, ce a debutat in 2000.
Inca nu se stie suma finala care nu mai este in grafic pentru decontare, din cauza neprezentarii in timp util a cererile de plata, dar ea se poate ridica la cateva zeci de milioane de euro, avand in vedere ca, inainte de reluarea platilor Sapard, la inceputul lunii octombrie, APDRP socotea ca mai trebuie sa plateasca beneficiarilor aproximativ 309 milioane de euro. Din aceasta suma, 120 milioane de euro reprezinta deconturile pentru dosarele depuse pana la reluarea platilor. Cu 10 zile inainte de termenul limita, 31 octombrie, autoritatile romane anuntau ca mai sunt de platit catre beneficiari 111,2 milioane de euro.
Mila de la Uniune
Fondurile alocate Programului Sapard se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, cele mai mari intarzieri fiind inregistrate la proiectele publice, de infrastructura rurala, finantate in totalitate de UE si statul roman. Din cauza conditiilor greoaie impuse de legislatia privind achizitiile publice (n.r. - s-au inregistrat multe contestatii in cadrul licitatiilor), dar si a nepriceperii primarilor, sustin autoritatile, unele proiecte pentru construirea de drumuri si retele de apa si canalizare au intarziat foarte mult sau chiar a fost nevoie de rezilierea contractelor pentru proiectele finantate prin Sapard.
Din acest motiv, Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Finantelor au facut demersuri la Comisia Europeana pentru ca Romania sa primeasca o prelungire cu un an a termenului de finalizare a proiectelor. Oficialii Ministerului Agriculturii au precizat ca asteapta un raspuns la cererea lor in aceasta saptamana, totusi, dupa ce a expirat termenul pentru beneficiari.
Compensatii bugetare
In cazul in care Romania nu primeste aceasta prelungire, statul este pus in situatia ori de a plati de la buget ceea ce ar fi trebuit sa primim de la UE ori sa ceara inapoi de la beneficiari si sumele deja incasate, pentru nerespectarea contractului privind proiectul Sapard nefinalizat. In plus, Romania ar putea fi penalizata pentru ca nu a indeplinit parametrii Programului Sapard. Cuantumul amenzii este in functie de gradul de absorbtie al fondurilor Sapard.
Aceasta nerealizare vine dupa o suspendare a platilor Sapard din partea UE, din cauza unor deficiente de inregistrare si control. Programul Sapard, sustinut cu fonduri de preaderare, s-a desfasurat in baza Planului National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, cu scopul de a contribui la dezvoltarea satului romanesc si al agriculturii, in perspectiva aderarii la UE.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 470  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Guvern   de Mona G.
A r h i v a
  Telverde la Primaria Capitalei    
  Ochi pentru ochi    3 comentarii
  Cauza noastra    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Moarte pe parbriz (3012 afisari)
 Geoana parasutat in politica (2596 afisari)
 Miliardara santajata de gigolo (2125 afisari)
 Turnatorul Voiculescu cu laba pe IAR Ghimbav (1526 afisari)
 Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz (1427 afisari)
 Orasul-plutitor, cel mai mare vas de croaziera din lume! (Imagini incredibile)  (5752 afisari)
 The Times: Romania, cea mai recenta victima a crizei mondiale  (3632 afisari)
 Profesoara de matematica, acuzata ca a avut relatii intime cu o fata de 14 ani (2829 afisari)
 "Expertii" rusi si americani se intrec in scenarii apocaliptice: Rusia va ataca, pe rand, state din Europa Centrala si de Est (2828 afisari)
 Masina care merge cu aer, gata in 2010 (2447 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01008 sec.