Premierul Tariceanu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si specialisti in economie au ajuns, in discutia de ieri, de la Guvern, la concluzia ca Romania nu isi poate permite cresteri salariale necorelate cu productivitatea, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.
Participantii la intalnire au convenit, totodata, ca este nevoie ca intreprinderile mici si mijlocii sa fie sprijinite suplimentar in aceasta perioada de criza financiara globala si ca procedurile de absorbtie a fondurilor europene pentru infrastructura si agricultura sa fie accelerate, a afirmat oficialul guvernamental. Potrivit acestuia, discutiile intre reprezentantii Guvernului si specialistii din domeniul economic vor continua in perioada urmatoare.
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit, ieri, la Guvern, pentru a doua oara in ultimele zece zile, cu specialisti in domeniul economic, pentru a analiza posibilele efecte ale crizei economice globale asupra Romaniei. De aceasta data, la intalnire a fost invitat sa participe si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. La discutii au mai participat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, consilieri ai premierului si ai guvernatorului BNR, printre care Lucian Croitoru.
Crestere exagerata
Reamintim, Consiliul de Administratie al BNR a decis, joi, sa mentina dobanda de politica monetara la acelasi nivel, de 10,25%, chiar daca analiza celor mai recente evolutii macroeconomice releva continuarea procesului de dezinflatie. "In acelasi timp, intensificarea crizei financiare de pe pietele internationale a determinat accentuarea incertitudinilor privind perspectivele economiei mondiale si implicatiile acestora asupra economiei Romaniei", se arata intr-un comunicat al BNR. Acesta subliniaza si ca "ritmul de crestere a salariilor a continuat sa fie superior dinamicii productivitatii muncii".
In plus, BNR avertizeaza ca "riscurile macroeconomice la adresa dezinflatiei, in special a celor legate de politica de venituri si de majorarea cheltuielilor bugetare se mentin ridicate, in conditiile unui grad sporit de incertitudine referitoare la efectele crizei financiare globale. In acest context, sunt necesare pastrarea unei conduite ferme a politicii monetare, dar si un sprijin consistent din partea celorlalte componente ale mixului de politici macroeconomice". Altfel spus, BNR se teme de cresterile salariale, mai ales in acest an electoral, cand Guvernul a tot "impartit pomeni electorale", peste care s-au suprapus presiunile sindicatelor.
De altfel, unul dintre analistii economici prezenti la intalnirea cu premierul Tariceanu, Daniel Daianu, ne declara, cu o zi inainte de intalnire, ca "BNR a luat decizia de mentinere a dobanzii ca urmare a atenuarii presiunilor inflationiste. Este vorba de impactul crizei mondiale care a redus costul petrolului, dar si de decizia Guvernului de a ingheta orice crestere de salarii. Numai ca nu este nimic sigur, fiind an electoral, iar salariile pot fi marite de catre un alt Guvern si, din acest motiv, BNR nu s-a hazardat sa reduca dobanda cheie, masura asteptata insa in primavara anului viitor", ne-a spus fostul ministru de Finante.