Ziua Logo
  Nr. 4378 de sambata, 1 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cernauti 600 - o sarbatoare furata
Tesu SOLOMOVICI 
Ucraina se lauda in Capitala Romaniei cu o expozitie de fotografii si documente care marcheaza evenimentul implinirii a 600 de ani de existenta oficiala a Cernautiului. Ca sarbatoreste la ea acasa evenimentul, hai sa spunem ca mai treaca-mearga, dar tupeul de a veni cu propaganda ei tesita in Capitala Romaniei si sa clameze marca ucraineana a orasului bucovinean e sub orice bun simt.
Merita Cernautii macar respectul pentru adevarul istoric: capitala Bucovinei istorice nu e o creatie urbanistica ucraineana si zidurile ei nu respira istorie ucraineana. Din toate fibrele ei respira istorie romaneasca. Stema regiunii era un scut rosu, cu un stejar dezradacinat, de argint, insotit de o parte si de alta de cate un brad dezradacinat, de aur, si avand deasupra doua sabii de aur incrucisate. Copacii simbolizeaza istoria dezradacinata a locului, iar sabiile - luptele victorioase ale domnitorului roman Alexandru cel Bun din Codrul Cosminului. Exista si o stema a Orasului: pe un scut rosu o cetate crenelata, de argint, cu doua turnuri laterale, avand poarta deschisa, prin care se vede stema Moldovei cu bourul cu stea in frunte. Dovada celor 600 de ani de existenta certa o constituie Hrisovul Domnesc prin care domnitorul roman Alexandru cel Bun da, la 8 octombrie 1408, privilegii negustorilor poloni din Liov. E stipulata obligatia acestor negustori straini sa plateasca vama la Cernauti. Viata targului era intensa, averile infloreau. Starnind poftele polonezilor, austriecilor si rusilor dupa pamanturile si bogatiile romanilor. Primul care i-a invatat minte pe netrebnicii care pofteau la pamanturile si averile romanilor, a fost Stefan cel Mare. Domnitorul moldovean i-a spulberat pe cavalerii si soldatii regelui polon Ioan Albert, in 1497, in Codrul Cosminului. Cei ramasi in viata au fost decimati, din nou, la Cernauti. Si tot aici, la Lentesti, Vornicul Boldur il bate pe Mazoviti veniti in ajutorul regelui polon. De atunci, vreme de 6 secole, iubirea de Bucovina romaneasca cantata de Mihai Eminescu a fost tot incercata.
Dupa rapirea Bucovinei de catre austrieci, Cernautii au devenit, in 1777, capitala provinciei. Bucovinenii nu si-au pierdut speranta, au opus rezistenta valului de opresiuni straine, si un secol si jumatate mai tarziu, in 1918, Adunarea Nationala a proclamat Unirea acestei parti a Moldovei cu tara strabuna.
Multe sunt monumentele istorice legate de istoria romaneasca: Resedinta Metropolitana, zidita in 1875; Cetatea Tetina, celebra in istoria militara a Moldovei, ale carei ruine se vad in Parcul orasului; Biserica "Inaltarea Domnului" din Lujeni, inaltata in secolul al XV-lea de Teodor Vitold; Biserica din Toporauti, inaltata de Domnul Moldovei Miron Barnovschi; Biserica si Casa familiei Hurmuzachi - edificii unde din totdeauna a palpitat si a fost intretinut spiritul national romanesc. Din aceste locuri cernautene isi trag originea multi domnitori, familii boieresti si carturari de seama, precum Alexandru cel Bun, Petru Rares, Miron Costin si Ioan Neculce.
Candva, capitala Bucovinei, "orasul dintre ceturi", cum ii spuneau poetii, era una dintre citadelele romanismului. In secolul al XIX-lea, Aron Pumnul, fratii Hurmuzachi si atatia altii, au creat la Cernauti un focar de literatura, stiinta si simtire romaneasca. La mosia Cernauca de langa Cernauti, a trait o vreme poetul Vasile Alecsandri, aici se intruneau viitorul domnitor Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, ardeleanul Gheorghe Baritiu, agitand constiintele pentru crearea unui stat national, "cuprinzand toate provinciile locuite de romani".
In vara anului 1940, cand santajul sovietic a smuls Bucovina si Basarabia din trupul Romaniei, toata tara a plans, pentru ca, un an mai tarziu, in vara anului 1941, romanii de pretutindeni sa se bucure de prezenta regelui Mihai I si a maresalului Ion Antonescu la parada de la Cernauti, a realipirii celor doua provincii eliberate.
O fi, astazi, Cernauti un oras ucrainean, dar inima lui continua sa bata romaneste. Expozitia "Cernauti 600" inaugurata de ucrainieni la Bucuresti, nu schimba aceasta realitate spirituala.
 Afisari: 1093  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
Coerenta.   de muresanu
Degeaba.   de muresanu
Din nou despre "Bucovina ucrainiana".   de synd
Cernautii.   de muresanu
Cernauti este unul din orasele mele favorite ... asa ca-i urez din inima LA MULTI ANI !!!   de Seherezada
Dela Comunitatea evreiasca din Romania-vechi manuscrise   de Nikon
Diferenta.   de muresanu
Ceea ce lipseste    de roy
Tragedia istoriei.   de muresanu
iar sunt "antisemit"   de MirceaS
multumesc   de lisandru
IMI SCOT PALARIA CU RESPECT, DOMNULE TESU, DACA TOTI EVREII ar fi cinstiti ca matale nu ar mai fi   de Ho Ciu Tzi
frumos articol dar....   de aussie
ei uite de asta nu mai pot eu   de CHIORU
felicitari, frumos articol   de vranceano
Felicitari   de MirceaS
bravo, nea Tesule   de buratino
Esti un dulce, mata   de Victor Iosif
Punct ochit,punct lovit !   de Aladin
Superb articol !   de daniel
Jos palaria, Domnu' Tesu!   de VAR
O sarbatoare   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Stalin cel mic. Si o propunere    5 comentarii
  Presedintele poate numi un premier...    8 comentarii
  Emanciparea cadrelor didactice    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Leonte Rautu si purificarea stanilista a limbii romane (2103 afisari)
 Comisarul roman si multilingvismul tinutului Secuiesc (2083 afisari)
 Taxa radio: ai, n-ai, dai (1639 afisari)
 Stalin cel mic. Si o propunere (1504 afisari)
 Masoneria Feminina (1154 afisari)
 Show erotic cu Monica Columbeanu (3235 afisari)
 Iasi: Un student a murit pentru ca a stat prea mult in fata computerului (1630 afisari)
 Accident grav in Ungaria: Un roman a murit iar alti doi se zbat intre viata si moarte (1614 afisari)
 Saddam Hussein a fost injunghiat de șase ori după execuție (1574 afisari)
 Romania si Bulgaria au reclamat la CE abuzurile la care sunt supusi transportatorii in Ungaria (1561 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.83847 sec.