Ziua Logo
  Nr. 4376 de joi, 30 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Pamantul secatuit de resurse
-- Daca isi mentine actualul ritm de consum, umanitatea va avea nevoie, incepand cu anul 2030, de o a doua pla�neta, pentru a-si satisface nevoile pe care le are, potrivit unui raport al World Wide Fund for Nature (WWF) prezentat la Paris, relateaza Mediafax.
Expertii ecologisti au evaluat ritmul de consum al resurselor naturale si apreciaza ca acesta depaseste cu 30% capacitatea planetei de a se regenera, potrivit raportului WWF, intitulat "Planeta vie 2008".
Presiunea pusa de comunitatile umane asupra planetei s-a dublat in ultimii 45 de ani, din cauza cresterii demografice si a consumului individual, au explicat expertii. Aceasta exploatare excesiva a planetei epuizeaza ecosistemele, iar deseurile se acumuleaza in aer, apa si sol.
Defrisarile masive, lipsa apei, micsorarea numarului speciilor si modificarea climei, consecinte ale emisiilor de gaze cu efect de sera, "pun tot mai mult in pericol natiunile lumii si dezvoltarea acestora", a explicat raportul WWF.
In realizarea acestui raport, WWF a utilizat mai multi indici. "Indicele planetei vii", un instrument inventat pentru a masura evolutia biodiversitatii mondiale, a analizat 1.686 de specii de vertebrate din toate regiunile lumii, inregistrand o scadere de aproape 30% a acestor resurse in ultimii 35 de ani. Indicele denumit "Amprenta apei" evalueaza presiunea care exista asupra resurselor de apa, pe plan national, regional sau mondial, dar si ritmul de epuizare al acestor resurse.
Apa este o resursa repartizata in mod inegal pe mapamond. Aproximativ 50 de state se con�frunta in prezent cu un stres hi�dric moderat sau chiar grav, a subliniat raportul WWF. Numarul persoanelor care vor suferi din cauza lipsei apei, in mod permanent sau doar sezonier, va creste ingrijorator de mult in deceniile viitoare, din cauza procesului de incalzire a climei. (D.M.)
 Afisari: 319  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Mai bine v-ati uita ce urmareste cu adevarat WWF   de Andreea Band
A r h i v a
  Fiintele supranaturale si craniile lor    
  Dragostea dureaza doi ani, sase luni si 25 de zile    9 comentarii
  Phoenix lasa actoria    
 Top afisari / comentarii 
 Romania sub asediu (5190 afisari)
 Fiintele supranaturale si craniile lor (2551 afisari)
 Cravasa lui Basescu (2189 afisari)
 Noiembrie negru (1908 afisari)
 PSD in propria capcana (1872 afisari)
 Strasbourg : Dezmat si prostituate pentru parlamentarii europeni (3859 afisari)
 In atentia barbatilor Columbeni: Nevasta tanara cu soferi se... intretine! (3628 afisari)
 Inima lui Brad Pitt bate pentru Diane Kruger, cea care l-a vrajit in timpul filmarilor la Troia (3344 afisari)
 A inteles ca de Halloween trebuie sa te dezbraci! (2966 afisari)
 Textila albastra cu semiluna a fluturat degeaba in Harghita: Referendumul pentru autonomie a "picat" la Sfantu Gheorghe (2490 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01671 sec.