Ziua Logo
  Nr. 4376 de joi, 30 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Caragiale, al doilea exil
-- "Si ce veTi face cu lucrarea daca nu veti reusi sa treceti de acest blocaj birocratic?", a intrebat reporterita. "Ce sa fac?!" - a raspuns sculptorul Ion Bolborea. "O trimit in exil, la Berlin".
E vorba de una dintre cele mai impresionante lucrari de arta monumentala turnate vreodata in Romania. Urmeaza sa fie instalata in fata Teatrului National Bucuresti. Este un grup de personaje din Caragiale, cu figurile unor mari actori din generatia Giugaru-Birlic-Beligan, instalate intr-o caruta cu paiate, condusa de pe capra de Caragiale insusi, care mai apare o data, dedublat, ca spectator-pieton, salutand personajele.
Acum, inainte de instalare, nu se stie de unde (ba se stie! - din gandul unor functionari de a "mulge" niste comisioane), lucrarii i se cer fel de fel de autorizatii de constructie, de parca ar fi chiar un edificiu: ba de la Mediu (adica, vezi bine, bronzul ar putea fi toxic), ba de la Sanepid (cine stie daca nu cumva ar cam fi beti actorii aia si ar putea voma acolo, pe iarba din fata TNB), ba de la Mama Dracului.
CAnd vor birocratii romani sa te manance, papat esti.
La fel de stupid se poarta si Comisia pentru Monumente de la Ministerul Culturii si Cultelor, care se incapataneaza sa tot sustina ca locul statuii ecvestre Carol I, de Florin Codre, nu ar fi in fata Fundatiilor Regale si a Palatului (unde a si stat din 1938 pana in 1948), ci pe locul fostului monument al soldatului sovietic. Dar putina lume stie (si nimeni nu scrie) ca exista o persoana influenta acolo, la Comisie, care vrea sa tina locul istoric al acestei statui neocupat, si anume doar pana se va putea pune acolo o copie dupa originalul statuii din 1938, afacere din care, fiind in relatii directe cu familia mostenitorilor lui Mestrovici, autorul lucrarii din 1938, aceasta persoana influenta si-ar trage un comision ce i-ar mai indulci amaraciunea apropiatei sale senectuti de fost mare stab peste monumentele tarii, domnia sa nefiind decat un talentat fotograf de arta, de altfel. Si un excelent manipulator de oameni - sa nu fim zgarciti cu virtutile-i.
ASa se scrie istoria de pe piata de afaceri culturale, azi!? Pentru un comision gras, unii, multi, au dat pe gratis petrolul din subsolul tarii. A venit peste ei vreo cercetare penala?
Pe vremea lui, in 1977, Paul Goma scria ca romanii au fost ocupati de o secta de romani. Acum vedem ca Romania a fost colonizata de o mana de romani fara alta credinta decat purcoiul de bani. De aceea incep sa se auda voci in gura unor oameni pe care i-am stiut moderati: "Fratilor, cu uninominalul nu se va schimba nimic. Mai buna ar fi o criza economica profunda. Numai asa ceva ar mai putea matura clasa asta politica si birocratia care s-a nascut din iresponsabilitatea ei."
Incep sA cred ca fostii moderati cu voci noi, extremiste, au dreptate. Nu mai avem cum sa scapam de acesti colonisti fara ideologie. Prin 1914, Beniamin Fundoianu zicea ca, in cultura, am fi o colonie franceza. Azi e sigur ca, in politica si in administratie, suntem o colonie a unor comisari-comisionari.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 206  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Mircea Daneliuc da cu tifla criticii    3 comentarii
  Femeile cineast la putere    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Romania sub asediu (5190 afisari)
 Fiintele supranaturale si craniile lor (2551 afisari)
 Cravasa lui Basescu (2189 afisari)
 Noiembrie negru (1908 afisari)
 PSD in propria capcana (1872 afisari)
 Strasbourg : Dezmat si prostituate pentru parlamentarii europeni (3859 afisari)
 In atentia barbatilor Columbeni: Nevasta tanara cu soferi se... intretine! (3628 afisari)
 Inima lui Brad Pitt bate pentru Diane Kruger, cea care l-a vrajit in timpul filmarilor la Troia (3344 afisari)
 A inteles ca de Halloween trebuie sa te dezbraci! (2966 afisari)
 Textila albastra cu semiluna a fluturat degeaba in Harghita: Referendumul pentru autonomie a "picat" la Sfantu Gheorghe (2490 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00868 sec.