Ziua Logo
  Nr. 4376 de joi, 30 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Femeile cineast la putere
Asa cum anticipam in prima mea corespondenta de la Festivalul de la Valladolid, a 53-a editie a competitiei spaniole de film este una cu mari ambitii.
Strategia asaltului de seductie asupra spectatorilor si-a confirmat eficienta: cozile la bilete se intind pe toate laturile Teatrului Calderon - unul dintre cele mai vechi din Spania -, la cea mai importanta dintre cele noua sali unde au loc proiectiile. Filmul de autor inregistreaza in aceste zile o victorie asupra cinematografului comercial, iar numele afirmate aici vor intra in constiinta cinefililor insetati de noutate.
Desi cineasti deja afirmati au confirmat interesul fata de universul lor, femeile-regizoare s-au aflat in centrul atentiei pentru motive despre care va fi vorba in aceasta corespondenta.
In primul rand a fost admirata Doris Dorrie, cineasta care apartine generatiei afirmate in anii '80 ca o prelungire a "tanarul cinema german" celebru prin filmele unui Fassbinder sau Herzog. Autoare sedusa de cultura orientala, de cea japoneza in special, ea propune o emotionanta poveste despre dragoste si moarte in "Ciresi in floare" (foto). Un film complex si miscator despre pierderea fiintelor iubite, despre blocajele din relatia parinti-copii.
O alta regizoare al carei film a fost foarte asteptat este Amy Redford, fiica celebrului Robert Redford. Cu o formatie teatrala serioasa, ea a detinut si roluri in filme ("Manhattan" de Wayne Wang, de pilda) si in seriale precum "Sex and the City" si "Clanul Soprano). La 37 de ani, ea debuteaza acum ca regizoare cu "Chitara", pelicula care a fost prezentata anul acesta si la Festivalul de la Sundance, initiat de tatal sau. Este un tipic film independent american, care urmareste ratacirile eroinei pe strazi new-yorkeze deloc infrumusetate. Ea este o tanara care afla in aceeasi zi ca are cancer, ca a fost parasita de iubitul ei si ca si-a pierdut serviciul. Reactia sa e numai in aparenta paradoxala, pentru ca isi propune sa-si faca in ultimele doua luni placeri refuzate o viata. Febra ei consumista nu e privita ironic, ci apare ca o solutie salvatoare, pentru ca tanara este declarata, dupa trei luni, total vindecata. Filmul e agreabil si castiga datorita participarii a doua dintre muzele cinematografului independent american, Safron Burrows si Jeaneane Garofallo.
In fine, cea de-a treia regizoare primita cu interes vine tot din Statele Unite: Jodie Markell, semnatara peliculei de debut "Pierderea diamantului in forma de inima". Realizat dupa un scenariu inedit de Tennessee Williams, filmul este o incursiune in "Sudul profund" in epoca charleston-ului, o lume conservatoare si plina de prejudecati sociale, in care elanurile de razvratire sunt drastic sanctionate. Si in acest caz, distributia dominata de Bryce Dallas Howard si innobilata de Ellen Burstyn (intr-un rol secundar de Oscar) sporeste atractia si valoarea ansamblului. Dar multe mai sunt inca de vazut, in concurs si in afara lui, in zilele urmatoare.
Dana DUMA, Valladolid 
A r h i v a
  Mircea Daneliuc da cu tifla criticii    3 comentarii
  Caragiale, al doilea exil    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Romania sub asediu (5190 afisari)
 Fiintele supranaturale si craniile lor (2551 afisari)
 Cravasa lui Basescu (2189 afisari)
 Noiembrie negru (1908 afisari)
 PSD in propria capcana (1872 afisari)
 Strasbourg : Dezmat si prostituate pentru parlamentarii europeni (3859 afisari)
 In atentia barbatilor Columbeni: Nevasta tanara cu soferi se... intretine! (3628 afisari)
 Inima lui Brad Pitt bate pentru Diane Kruger, cea care l-a vrajit in timpul filmarilor la Troia (3344 afisari)
 A inteles ca de Halloween trebuie sa te dezbraci! (2966 afisari)
 Textila albastra cu semiluna a fluturat degeaba in Harghita: Referendumul pentru autonomie a "picat" la Sfantu Gheorghe (2490 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00867 sec.