Ziua Logo
  Nr. 4376 de joi, 30 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Mircea Daneliuc da cu tifla criticii
-- Regizorul refuza prezenta sa in "Top 10 - Cele mai bune filme romanesti"
Desi este singurul regizor care are doua filme in clasamentul alcatuit de 40 dintre criticii afiliati Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN) si Asociatiei Criticilor de Film (ACF) - "Proba de microfon" si "Croaziera", situate pe locurile noua, respectiv zece, Mircea Daneliuc a cerut intr-o scrisoare mai veche, adresata conducerii UCIN, "sa omiteti complet numele meu si cele doua filme din aceasta statistica ofensatoare, de fapt imbecila, lucru pe care mi-l confera Legea Dreptului
de Autor".
In caz contrar, el ameninta cu darea in judecata a celor care i-au catalogat opera fara acordul lui. Dupa aceasta depesa, au continuat sa apara afise si brosuri care includeau filmele sale. Astfel, a redactat o a doua scrisoare catre UCIN, prin care precizeaza inca o data ca pune la indoiala profesionalismul criticilor, cat si faptul ca este greu si putin probabil sa alegi corect, "fara partizanat", doar zece filme romanesti bune din numarul de peste o mie existente. "Va asigur ca nimeni nu poate tropai peste opera mea, atat timp cat mai sunt in viata si cat mai pot s-o apar. Cu un minim de inteligenta, ati fi putut evita cateva lucruri neplacute. Dar, probabil, se doreste altceva. Sunt aici.", isi incheie regizorul petitia catre acad. Mihnea Gheorghiu, presedinte UCIN.
"O posibila explicatie pentru aceasta suparare ar fi frustarea unui mare regizor care, in ultima vreme, a inregistrat numai esecuri: publicul nu mai vine la cinematograf ca sa-i vada filmele, iar prezenta sa in cadrul festivalurilor internationale sau a topurilor anuale <<best-of>> a devenit o amintire. Potrivit datelor publicate in Anuarele statistice editate de catre CNC, niciunul dintre filmele sale din perioada 2000-2007 nu s-a clasat in primele 20 de titluri, nici ca incasari si nici ca numar de spectatori. Gestul cineastului nu face decat sa-i jigneasca pe criticii care l-au votat, pe colegii de breasla care se afla alaturi de el in top si, nu in ultimul rand, pe spectatorii care si-ar fi dorit sa-i revada doua dintre filmele emblematice ale anilor '70-'80. Trist si, din pacate, perfect romanesc", argumenteaza intr-un comunicat de presa UCIN.
Mircea Daneliuc ne-a declarat ca i s-ar fi parut mult mai corect sa fie intrebat daca vrea sa participe la acest top. Cu siguranta ar fi refuzat, chiar daca in componenta juriului ar fi fost alti critici, caci actul in sine, realizarea unui astfel de top, i se pare un esec de la inceput. "Atunci se realizeaza un top, se alege Pintilie sau altul bun in fata, unul pe la coada, ca sa poata fi impinse persoane din punct de vedere cinematografic nule."
Gala "Top 10 - Cele mai bune filme romanesti" are loc azi, la cinema Studio. Pana pe 2 noiembrie vor fi prezentate primele zece lungmetraje de fictiune romanesti produse in Romania in intervalul 1912-2007, respectiv: "Reconstiļæ½tuirea" (Lucian Pintilie, 1970), "Padurea spanzuratilor" (Liviu Ciulei, 1965), "Moartea domnului Lazarescu" (Cristi Puiu, 2005), "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (Cristian Mungiu, 2007), "Secvente" (Alexandru Tatos, 1982), "Nunta de piatra" (Mircea Veroiu, Dan Pita, 1973), "La moara cu noroc" (Victor Iliu, 1956), "A fost sau n-a fost?" (Corneliu Porumboiu, 2006), "Proba de microfon" (Mircea Daneliuc, 1979), "Croaziera" (Mircea Daneliuc, 1981), cu exceptia ultimelor doua, din motivele prezentate mai sus.
Cristina SPIRIDON 
 Afisari: 359  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
indiferent de toate, sper ca pe primul loc din Top10 sa apara ...   de Seherezada
"... nici ca incasari si nici ca numar de spectatori"   de Liviu2002j
Daneliuc este foarte bun, special ... mi-a placut enorm ``Patul Conjugal`` ...   de Seherezada
A r h i v a
  Femeile cineast la putere    
  Caragiale, al doilea exil    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Romania sub asediu (5190 afisari)
 Fiintele supranaturale si craniile lor (2551 afisari)
 Cravasa lui Basescu (2189 afisari)
 Noiembrie negru (1908 afisari)
 PSD in propria capcana (1872 afisari)
 Strasbourg : Dezmat si prostituate pentru parlamentarii europeni (3859 afisari)
 In atentia barbatilor Columbeni: Nevasta tanara cu soferi se... intretine! (3628 afisari)
 Inima lui Brad Pitt bate pentru Diane Kruger, cea care l-a vrajit in timpul filmarilor la Troia (3344 afisari)
 A inteles ca de Halloween trebuie sa te dezbraci! (2966 afisari)
 Textila albastra cu semiluna a fluturat degeaba in Harghita: Referendumul pentru autonomie a "picat" la Sfantu Gheorghe (2490 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00919 sec.