Ziua Logo
  Nr. 4376 de joi, 30 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Presedintele in conflict de interese cu economia
-- Guvernul Tariceanu a amanat printr-o ordonanta de urgenta termenul la care va fi aplicata asa numita "lege 50%" de majorare a salariilor din invatamant. De alta parere e presedintele Basescu, sustinut de PD-L. Devenit principal sustinator al legii, domnia sa a intrat in conflict de interese cu BNR in privinta politicii salariale optime dupa 1 ianuarie 2009. Sunt majorari de salarii - deocamdata in invatamant, de natura sa cauzeze inflatia, cu riscul unei deprecieri a leului si al intrarii economiei in criza.
De pe acum ratingul de tara al Romaniei a inceput sa scada. In cazul ca se cedeaza cererilor sindicatelor inflatia va creste iar ratingul va scadea, ceea ce numai bine nu face economiei nationale. Or, dupa cum se stie, economia mondiala se afla in prezent in criza; in criza acuta se afla deja tari vecine precum Ungaria si Bulgaria. Romania a reusit sa se tina departe, a reusit sa-si pastreze si independenta de marile agentii internationale, precum Fondul Monetar International. Actuala politica economica merita apreciere. Premierul Calin Popescu Tariceanu se impotriveste deci, pe drept cuvant, "pomenilor electorale" actuale in randul carora se inscriu si majorarile de salarii fara acoperire in cresteri de productivitate.
In aceastA conjuncturA, presedintele, care nu-i economist, are obligatia morala sa judece pe termen mijlociu si lung, nu pe termen scurt. Rational ar fi chiar sa se puna momentan surdina luptelor dintre partide. De ce subliniem aceasta?
Prognoza Stratfor (organizatie privata de informatii din Statele Unite), pe trimestrul al patrulea al anului in curs, prezinta Romania ca una dintre tarile cele mai predispuse la colaps economic. Nu intamplator probabil, principalul specialist economic al Partidului Democrat Liberal, domnul Stolojan, tace; domnul Mugur Isarescu, de asemenea. De ce vocifereaza deci un diletant in economie ca domnul Basescu in timp ce domnul Stolojan si domnul Isarescu tac? Sa fie alt indiciu ca presedintele impinge economia pe o panta alunecoasa prin demagogia sa salariala?
Serban ORESCU 
 Afisari: 391  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Dl.Orascu se face ca ploua   de acvila
bun articol, rau presedinte....   de dorinteodor
basescu   de Radu.Sabin
A r h i v a
  Alegerile ratate    1 comentariu
  Drept la replica    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Romania sub asediu (5190 afisari)
 Fiintele supranaturale si craniile lor (2551 afisari)
 Cravasa lui Basescu (2189 afisari)
 Noiembrie negru (1908 afisari)
 PSD in propria capcana (1872 afisari)
 Strasbourg : Dezmat si prostituate pentru parlamentarii europeni (3859 afisari)
 In atentia barbatilor Columbeni: Nevasta tanara cu soferi se... intretine! (3628 afisari)
 Inima lui Brad Pitt bate pentru Diane Kruger, cea care l-a vrajit in timpul filmarilor la Troia (3344 afisari)
 A inteles ca de Halloween trebuie sa te dezbraci! (2966 afisari)
 Textila albastra cu semiluna a fluturat degeaba in Harghita: Referendumul pentru autonomie a "picat" la Sfantu Gheorghe (2490 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01746 sec.