Ziua Logo
  Nr. 4375 de miercuri, 29 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Falsa caterisire a parintelui Boian
-- Singurul preot care slujeste in limba romana in Valea Timocului, in Serbia, a fost caterisit din treapta preotiei de catre episcopul sarb Iustin. O decizie ciudata: parintele Boian Alexandrovici a fost hirotonit de episcopul Daniel de Varset - episcop al Bisericii Ortodoxe Romane. Astfel ca este greu de crezut ca un ierarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe va putea sa-i ia parintelui Boian Alexandrovici ceva ce nu i-a dat niciodata.
Povestea suferinTelor si hartuielilor indurate de parintele Boian Alexandrovici este una lunga. De la ridicarea primei biserici romanesti in Valea Timocului preotul Alexandrovici a devenit tinta vie pentru autoritatile sarbe. Asupra lui apasa o condamnare cu suspendare pentru ca a construit o biserica pe propriul teren. Singurul preot care slujeste in limba romana risca in orice moment sa fie incatusat si aruncat in temnita. Vina lui a fost rezumata de episcopul sarb Iustin in falsa decizie de caterisire: ca a tinut slujbe in limba romana. De fapt aceasta decizie are alt scop: sa se poata lansa zvonul ca de fapt Boian Alexandrovici nu este preot adevarat - uite, episcopul Iustin l-a caterisit, desi nu avea autoritatea sa faca acest lucru.
SituaTia din Valea Timocului este una paradoxala: Belgradul il accepta pe episcopul roman Daniel la Varset, insa a declansat intreaga putere a autoritatilor statului impotriva unui preot care face la sud de Dunare ceea ce face episcopul Daniel la nord de Dunare. O furie inexplicabila la o prima vedere. Insa sarbii s-au simtit amenintati - fara nici un motiv real! - de coagularea comunitatii romanesti din Valea Timocului. Romanii de aici exista de sute de ani - insa in acest an au avut pentru prima oara o lista proprie de candidati in alegerile din Serbia. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adopta o rezolutie - schioapa, este drept - care cere respectarea drepturilor fundamentale ale romanilor de aici. Parintele Boian Alexandrovici a construit o biserica in care slujeste in limba romana si intentioneaza sa mai construiasca una. Predrag Balasevici a fost ales presedinte al Consiliului Local BOR. Apar din ce in ce mai multe cereri pentru mass-media si educatie in limba romana.
La toate cele enumerate mai sus reactia a fost dura: presedintele Federatiei Romanilor din Serbia, Dusan Parvulovici a inceput sa fie supus presiunilor: serviciile au inceput sa se intereseze de contabilitatea Federatiei - desi organele fiscale nu aveau nimic de spus. Parintele Boian Alexandrovici are mari dificultati in a obtine autorizatii de constructie pe propriile sale terenuri si este caterisit in mod artificial.
Este de InTeles faptul ca la Belgrad cuvintele "respectarea drepturilor minoritatilor nationale" provoaca frisoane puternice. Administrarea mostenirii lui Tito s-a dovedit a fi imposibila in anii '90. Pana la urma este destul de dificil dupa independenta Kosovo sa le explici sarbilor ca ar fi un adevarat gest de prietenie ca romanii din Valea Timocului sa primeasca macar atatea drepturi cate au sarbii din Romania.
Pe de altA parte, sprijinul venit de la Bucuresti pentru romanii din Serbia de la sud de Dunare este unul minim. Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni a sistat orice finantare de cativa ani buni de zile, indreptandu-si atentia catre tari insorite si vesele ca Spania si Italia. Presedintele Traian Basescu s-a intalnit de mai multe ori cu omologul sau sarb Borsi Tadici - fara ca declaratiile lor de prietenie reciproca sa aiba urmari practice. Biserica Ortodoxa Romana pare sa fi intrat intr-un blocaj de comunicare cu restul bisericilor ortodoxe si nu a reusit sa explice clar ierarhilor sarbi ca preotul Boian Alexandrovici nu reprezinta un pericol. La Belgrad, Patriarhul Pavle doreste sa se retraga - astfel ca nu exista o certitudine in privinta partenerului de dialog. Ramane de vazut ce se va intampla la Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane de azi - pe ordinea de zi se gaseste si cazul parintelui Boian Alexandrovici.
George DAMIAN 
 Afisari: 454  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Hopla!   de Caius-Roland
noi mai avem romani la conducere?   de pr. popa vasile
Cine a mai vazut cal verde si sarb cu minte!    de Christiaan
in limba romana   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Din dragoste de "fuckin' country"    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ion Iliescu uraste proprietatea (2291 afisari)
 Pestera de cristale gigant sub desert (2264 afisari)
 "Guvernul a marit salariile la ANL de 4,4 ori" (2182 afisari)
 Saguna eliminat de Garda Maghiara (1667 afisari)
 Extinderea UE. Punct. Si de la capat? (1315 afisari)
 Mihaela Radulescu si Dani Otil, sarut patimas in plina strada (4168 afisari)
 De trei ori femeie penala: A condus pe Autostrada o masina neinmatriculata, era si beata dar nu avea nici permis de conducere (VIDEO)  (2433 afisari)
 Provocare maghiara: Steagul secuiesc arborat pe primaria Miercurea Ciuc  (2126 afisari)
 Ghici cine este voluptuoasa vedeta care ridica pubele de gunoi in tinute sexy? (2082 afisari)
 Profesorii intra luni in greva generala (1923 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01897 sec.