Ziua Logo
  Nr. 4373 de luni, 27 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Intalnirile ziua
"Eu tin mult la PNL"
-- Pedelistul Vasile Blaga e convins insa ca electoratul va aprecia la justa ei valoare prestatia guvernamentala a "gruparii Tariceanu"
Invitat la Intalnirile ZIUA, secretarul executiv al PD-L a spus ca premierul a gresit flagrant prin declaratiile date publicitatii dupa ultima sedinta a CSAT. Blaga crede ca achizitionarea Daciilor Logan la preturi exorbitante este un contract dedicat,
in prag de campanie electorala.
Domnule Vasile Blaga, declaratiile date de presedintele Traian Basescu dupa intreruperea CSAT miros a premeditare sau i-au picat pur si simplu bine?
In niciun caz. Insa nu este normal ca in mapa CSAT sa pui o informare privind achizitia de autoturisme fara sa atasezi si preturile aferente (Chiar daca CSAT nu se ocupa de probleme comerciale, trebuie sa fie informat). Asta a pus, probabil, capac la toate. Pentru ca presedintele stia - asta este una din treburile serviciilor secrete -, si a si spus-o. Nu te poti plange, ca guvern, ca nu ai bani si, in acelasi timp, sa-ti bati joc de banul public intr-o asemenea maniera! Aceasta este marea problema a actualului guvern. Faptul ca distribuie in mod discretionar bugetul de stat, fara nicio fundamentare economica serioasa. Si asta duce la un deficit de democratie. Uitati-va ce se intampla acum cu cele doua Romanii. La Ordonanta asta de Guvern cu dania de peste 600 de milioane de euro. Am ajuns la cetateni de rang 1 si de rang 2, cel putin in randul comunelor. Daca esti candidat al PSD sau PNL, primesti fonduri exorbitante pentru campanie, daca esti candidat PD-L, nu.
Dedesubturile unui contract
Ce intentionati sa faceti, ca partid, legat de aceasta achizitie care a dat peste cap CSAT?
Am cerut deja si o sa mai cer publicarea actionariatului subcontractorilor, furnizorilor acestor dotari. Pentru ca ma astept la surprize de proportii. Si daca vom constata ca marfurile se mai si plimba prin acelasi actionariat, inseamna ca situatia este mult mai grava. Nici presedintele, in declaratiile date ulterior CSAT, nici eu, acum, nu am ridicat problema oportunitatii acestor dotari. Si eu am cerut, ca ministru, dotari suplimentare. Am solicitat printr-o Hotarare de Guvern (publicata in ianuarie 2007 in Monitorul Oficial), un numar total de 16.000 de masini pentru MIRA. Achizitionasem deja un numar de 6000 dar in 2005, eram singura politie europeana - nici in Kosovo nu mai exista o asemenea situatie-, care nu aveam nici macar o masina de politie la un post de politie! Si nu uitati ca tara noastra are in prezent 3169 de unitati administrative.
S-a spus ca, prin declaratiile sale, premierul ar fi incalcat embargoul asupra secretului de stat si a consensului din CSAT. Asa este?
Categoric, da. Uitati-va la pozitia celor doi oameni politici. Pozitia responsabila a presedintelui Basescu, care a avertizat chiar si de la tribuna Parlamentului Romaniei despre necesitatea grijii fata de banul public, in actualul context mondial, si la cea a premierului Tariceanu, care ne asigura ca noi suntem o oaza de stabilitate, inatacabila indiferent de ceea ce s-ar putea intampla in lume. Ba, mai mult, premierul ne trimitea sa ne cumparam case prin America! E adevarat ca domnia sa a avut mare incredere in bancile romanesti, motiv pentru care si-a si plasat toti banii din banci in obligatiuni de stat, sa dea un imbold! Iar domnul Vosganian, probabil intre doua pauze de cantat la pian in minister, spunea ca marile companii scot banii din Romania, tot ca sa incurajeze sintemul bancar.... Revin la intrebare. Pe de o parte, cum spuneam, avem o pozitie responsabila a presedintelui si una absolut iresponsabila - cea a premierului. A nominaliza o tara care poate ca a si fost in discutia CSAT este un lucru de neiertat! In CSAT nu se voteaza. Deciziile se iau prin consens. Sunt discutii, pro si contra, dar declaratiile ulterioare sunt asumate. O singura data, cel putin in perioada in care am participat la aceste sedinte in calitate de ministru, a existat un vot in CSAT, solicitat de premierul Tariceanu pe marginea deciziei privind retragerea trupelor romanesti din Irak (vot care s-a soldat insa tot cu sanctionarea celor doi ministri liberali). Este clar ca premierul a gresit. Si asa face de foarte multe ori. Nu mai este cazul sa-i enumar gafele, le-am vazut cu totii. M-as rezuma doar la un alt exemplu. Care nu s-a petrecut la CSAT, ci chiar in cabinetul presedintelui Traian Basescu. Atunci cand, dupa alegerile din 2004, toti liderii Aliantei PNL-PD (inclusiv domnul Tariceanu) am discutat cu presedintele faptul ca Alianta nu avea majoritate in Senat. Am analizat situatia si am decis de comun acord ca facem anticipate. Noi am trecut imediat la proceduri. Am convocat Colegiul Director - vreo 800 de colegi -, si, desi nu ne-a fost deloc usor sa-i convingem sa ne prezentam din nou in fata electoratului (multi dintre ei aveau in urma formarii guvernului demnitati importante in plan local - prefecti, subprefecti, directori s.a.m.d., care muncisera enorm in campania electorala), am iesit in unanimitate pentru alegeri anticipate. Nicio abtinere, niciun vot impotriva! Noi am tinut Colegiul sambata. Luni, liberalii, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu, au intors-o ca la Ploiesti! Si asa au inceput discutiile.
Guvernare, nu razboi
Pe valul pe care Alianta era atunci, daca obtineati prin anticipate si majoritatea in Senat, probabil ca PSD ajungea la disolutie...
Eu si colegii mei nu asa ne-am pus problema. Mai ales ca aveam in istoria noastra de partid suficiente momente in care am fost vanati cu orice prilej. Nu. Noi voiam doar stabilitate parlamentara - implicit un guvern puternic, capabil sa-si puna in aplicare programul de guvernare promis cetatenilor. Ce-a urmarit PNL-ul condus de Tariceanu este treaba lui, fiecare raspunde in fata electoratului pentru faptele sale. In urma acelei decizii a liberalilor - ca sa va dau doar un exemplu din ministerul pe care l-am condus, amintiti-va ca mi-au trebuit vreo 16 luni sa negociez cu opozitia pentru a trece prin Parlament pachetul legilor reformei administratiei publice locale. Cinci, la numar. Am reusit sa le trec cu o larga majoritate, inclusiv in Senat (mai putin legea prefectilor, pentru care nu mai era timp de negocieri, situatie in care a trebuit sa dam o Ordonanta de Urgenta in decembrie 2006, cu intrare in vigoare din ianuarie 2007, pentru ca era obligatie asumata fata de Uniunea Europeana!). Pe celelalte patru, cum va spuneam, le-am trecut prin Parlament, dar cu negocieri la sange cu opozitia. Mult mai usor a fost momentul in care m-am consultat cu structurile asociative din administratie. Pana la mine sau dupa mine, nu stiu daca i-a mai consultat cineva, desi esti obligat prin lege sa procedezi in aceasta maniera. Or, in aceste structuri, sunt oameni foarte bine pregatiti, cu experienta, fie ca sunt din PD-L, PSD, PNL, s.a.m.d. Sunt primari cu 3-4-5 mandate care au ce sa-ti spuna. Nu vii tu ca ministru, te asezi pe scaun si spui ca le stii pe toate din prima!
Schimbarea sefului IGP are la baza nereguli comise in timpul mandatului acestuia sau a fost doar un debuseu pentru atenuarea socului mediatic produs de achizitia Loganurilor?
Eu cred ca este tapul ispasitor. Hai sa spunem lucrurilor pe nume! Pe mine nu m-ati auzit acuzand institutia ca atare. Mai ales ca sunt zeci de mii de politisti si jandarmi de toata isprava! Ca sa nu mai vorbesc de cei de la IGSU, pe care i-ati vazut la toate inundatiile astea pacatoase. Sau de pompieri!
Borcanul cu miere
In toate aceste structuri sunt foarte multi oameni minunati, am lucrat cu ei si stiu ce vorbesc. De la 103.000, cati erau in structuri atunci cand am preluat mandatul, i-am lasat cam la 160.000, pentru ca era o obligatie a parcursului de aderare. Iar in anul 2012, unu la suta dintre cetatenii romani va lucra in structurile MIRA. Asa ar trebui! Pai, cum este definita Uniunea Europeana? Piata libera si spatiu de drepturi si libertati. Acestea sunt cele doua mari valente. In rest, discutam. Cum anume facem politica externa, militara etc.
A plecat tavalugul pe buget. Implicit, au aparut si problemele legate de alocari...
Da. Dar lucrurile ar trebui sa stea cu totul altfel. Parlamentul Romaniei aproba bugetul. El ajunge la ordonatorul principal de credite. Cine este acest ordonator? Ministrul. Ce face ministrul? Il repartizeaza. E adevarat ca eu am descentralizat in minister toate aceste lucruri, pentru ca nu le puteam cere colegilor de cabinet sa faca acest pas fara ca eu sa dau exemplul. Asa incat in primele zile ale fiecarui an chemam la mine toti subsecretarii de stat si sefii de arme si le spuneam: Dati-le banii pentru tot anul, inclusiv pentru functiile care urmeaza a fi angajate. Pentru ca, asa, ii puteam lua ulterior la intrebari. Din pacate, vad prea des ministri care stau, scuzati-mi expresia, cu fundul pe bani. Pentru ca nu au habar. N-au condus nimic in viata lor. Au semnat primul stat de plata ca ministru. Nu asa stau lucrurile! Da-le intai bani oamenilor din subordine si apoi cere-le performanta: Ai autonomie, ai buget, asta e programul de guvernare, hai sa vedem ce faci. Eu nu inteleg de ce se vor unii ministri, daca n-au habar de capul lor. Pentru ca, daca nu sunt in stare, mai bine facem guvernul cu seful politiei, cu seful jandarmeriei si asa mai departe.... Daca ma limitez la ministerul pe care l-am condus, ce observ ca se petrece acum, sub conducerea domnului David? Este complet ramas in urma sistemul integrat de securizare al frontierelor, este mult ramas in urma contractul cu EADS, ca sa dau doar doua exemple (Aici fac o paranteza. De ce a disparut dupa plecarea mea de la minister contractul cu EADS de pe site-ul institutiei? Eu l-am pus pe site, fara clauzele care tineau de siguranta statului, dar in totalitatea clauzelor economice, pentru ca este vorba despre bani publici. Ce ascunde aceasta decizie privind scoaterea contractului de pe site, ma intreb?). Revin. Vad ca nu se intampla nimic. Nu il aud deloc pe domnul ministru David facand declaratii pe aceste subiecte. Va dati seama ca va fi extrem de greu pentru noul ministru sa puna iar lucrurile acestea in ordine. Mai ales atunci cand discutam despre dreptul cetateanului roman de a circula liber in spatiul european!
Daca PD-L castiga alegerile, sunteti in carti pentru a va reintoarce pe post. Ce veti face?
Exact ceea ce m-am angajat in fata partidului ca voi face si atunci cand am preluat mandatul, dupa alegerile din 2004. Asa cum m-am angajat ca, de la 1 ianuarie 2007, romanii vor circula cu buletinul, tot asa voi proceda: din 2011-2012 romanii vor intra in spatiul Schengen. Dar va fi munca grea! Va curge sange, cum se spune.
Index electoral
Atacul presedintelui dupa CSAT a avut si o componenta politica?
Nu. Nici pe departe! Nici nu mai era nevoie!
Veti folosi aceste lucruri in campania electorala?
Pai cum sa nu le spun oamenilor, in campanie, ca desi guvernul declara ca nu are bani pentru profesori, de exemplu - pentru ca n-au venit liberalii cu legea -, sau ca nu are bani pentru cei peste 1.800.000 de cetateni care au lucrat in grupa 1 si 2 de munca - tot pentru ca nu au venit ei cu propunerea -, au bani sa dea pomeni electorale tintite, de peste 600 de milioane de euro, si sa cumpere Dacii Logan la pret de apartament? Aceste lucruri trebuie spuse!
Dar premierul v-a acuzat zilele trecute ca si dumneavoastra, cand erati ministru, ati luat Dacii Logan tot de la acelasi furnizor!
Cu atat mai grav pentru premier! De la acelasi furnizor am luat 6000 de Dacii, tot cu linia noua montata la Pitesti (adica, in fond, doar cu niste masini suplimentare de gaurit) - pentru inca o baterie, rama, instalatia de radio-comunicatii si acea vestita instalatie pentru mediul rural (in care Daciile nu mai sunt, vezi Doamne!, simple masini de patrulat ci auto-speciale de patrulare!), pe care acum ei n-o mai numesc lanterna ci, ca sa sune pompos, ii spun instalatie portabila de iluminat cu halogen. Adica tot o lanterna. Si atunci, haideti sa vedem de ce acum preturile sunt pana la de 16 ori mai mari decat atunci cand am facut eu respectiva achizitie! Eu nu spun ca nu trebuie cumparate masini. Dar la preturi corecte si folosind facilitatea Schengen. Pentru ca, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, am incheiat cu domnul Frattini o intelegere prin care tara noastra beneficieaza de vreo 540 de milioane de euro pentru a intra in acest spatiu. Pentru politia de frontiera, de exemplu, in acel acord apar cam 238 de milioane de euro. Si in acord scrie negru pe alb: Atatea masini, atatea dotari. Pe banii lor, nu pe cei ai bugetului nostru de stat - sarac, asa dupa cum vrea sa ne convinga guvernul!
Sustineti, practic, faptul ca acest contract a fost unul dedicat?
Evident. Exista, din cate am inteles, si un raport in atentia DNA pe acest subiect.
Ati vorbit despre ministrul David. Intr-o societate normala, daca doi ministri, cu aceeasi culoare politica, si-ar fi imprumutat elicoptere pentru nunta, ar fi plecat din guvern la pachet sau pe rand? Adomnitei a zburat la nunta proprie cu elicopterul lui David. El a zburat, David nu. Daca erau ai PD-L,
ce decizie ati fi luat?
Daca PD-L era la putere, astfel de ministri nici nu ar fi fost numiti! Dar cei doi apartin aceluiasi clan. E un grup interesant. Prefectul arestat. Chiuariu cercetat penal. Adomnitei dat afara si cred ca nici domnul David nu se simte prea confortabil. Daca nu pentru elicopter si alte masuri la fel de "inspirate", macar pentru pretul astronomic al Daciilor Logan.
Buturuga mare
Fara sustinerea PSD se puteau intampla toate aceste lucruri?
Cred ca nu. Dar, vedeti dumneavoastra, asa le este bine. Domnul Tariceanu, cu manuta dreapta - pentru ca spune ca gruparea Tariceanu este una de dreapta -, ii da bani cu sacul domnului Geoana, de stanga, la Dabuleni, ca sa iasa senator. Daca asta este valoarea domnului Geoana pentru a iesi senator, e problema lui. Acelasi Geoana care trimite oameni in Kosovo, care da 25.000 de euro fiecarui roman din Spania sau Italia daca vine acasa, care pune GPS-ul pe tractor, dar care nu pleaca din casa RAPPS. Si vorbim despre aceeasi persoana! Domnul Geoana care face ce n-a avut curaj nici Ceausescu sa faca: nationalizeaza casele proprietarilor!
Legea Voiculescu, pentru ca la aceasta presupun ca va referiti, a zacut ceva prin sertare. A iesit la rampa in campania electorala...
Da, n-au avut curaj decat acum. Dupa cum ati vazut, noi am atacat aceasta lege la Curtea Constitutionala.
Si liberalii s-au impotrivit.
Da, si liberalii s-au impotrivit, dar nu mai mult cat sa nu treaca legea. Stim cu totii jocul din Parlament. De ce n-au luat, daca erau intr-adevar impotriva, masuri colaterale? Ei doar s-au numarat cat sa fie voturile pentru adoptarea legii, iar ceilalti s-au opus.
Candidez. Deci exist!
Domnule Blaga, vine campania electorala. De ce ati cooptat pe liste atatia traseisti? Si asta in conditiile in care partidul dumneavoastra a dezavuat constant in declaratii aceste practici?
Noi nu avem foarte multi candidati din alte partide. Depinde cu cine ne comparati. I-a si numarat cineva si sunt vreo 12. A existat insa o ratiune. Unii dintre ei, indiscutabil, fac parte din aceeasi familie politica europeana ca si noi, iar punctul lor de vedere conteaza si aici, si in exterior, daca va referiti, de exemplu, la domnul Talpes. Altii sunt foarte buni profesionisti si au probat acest lucru in Parlament. In plus, in momentul in care am ramas singuri in tot conflictul acesta cu Tariceanu si Geoana, mai ales in momentul suspendarii presedintelui Traian Basescu, era normal sa primim alaturi de noi oameni care gandeau la fel si care s-au opus, din Parlament sau din afara lui, acestui demers politic. Dar de ce nu puneti si altfel problema? Nu va deranjeaza, de exemplu, ca la alte partide sunt pe liste abonati ai DNA? Si nu unul, ci multi?
Se vorbeste prin targ ca domnul Ioan Talpes a fugit de colegiul in care candideaza Dan Voiculescu.
Nu, nu. Stati putin. Domnul Talpes era cu lista depusa cand s-a sucit domnul Voiculescu. Care a fost primul partid care si-a depus la BEM listele? Noi. Cand a venit PSD-PC cu listele? Dupa aceea. O zi mai tarziu! Dar noi nu avem Antenele la dispozitie, sa spunem cine de cine fuge. Si, mai ales, de ce.
Toata lumea vorbeste despre intelegerea dintre PSD si PNL pentru formarea noului guvern. PD-L ce va face?
PD-L va castiga alegerile. Suntem decisi si vom depune toate eforturile pentru a ne apropia de un scor cat mai bun, in jur de 40%. Un singur parlamentar in plus de partea noastra, din PSD sau PNL, va face lumina in aceste partide. In plus, eu tin mult la PNL. Eu nu confund PNL cu gruparea Tariceanu. Eu refuz inca sa cred ca membri ai acestui partid sau electoratul lui apreciaza gestul lui Tariceanu de a-i face un colegiu caldut lui Geoana, de a finanta din bani publici, asa dupa cum a facut in luna august a acestui an, Fundatia PSD Ovidiu Sincai, de a declara zilele trecute fundatia liberala tot drept una de interes public, pentru a-i putea aloca bani de la buget.
Eu ma feresc sa fac o confuzie intre PNL si gruparea Tariceanu. Stiu foarte multi liberali de buna credinta ramasi in PNL, cu care am format Alianta DA. Asa incat va propun ca despre aliante pentru guvernare sa vorbim dupa alegeri, in functie de optiunile electoratului. Va spun ca degeaba incearca Tariceanu si PSD sa acrediteze ideea ca noi suntem izolati. Noi avem contract doar cu cetatenii. Tocmai de aceea am pornit si site-ul: Ei cu ei, noi cu voi.
Veti face o campanie ca la carte? Le pregatiti adversarilor surprize?
Vom face o campanie ca la carte. Care evident ca va avea si surprize.
Pagini realizate de Adriana TigAnilA 
 Afisari: 914  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Lacrimi   de Greywolf
cum vasile?   de vasile blaga
...   de RR 11882005
La pnl ar trebui sa tina pnl-ii.   de vida clara
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Armata de violatori a lui Stalin (4990 afisari)
 Cum putem "amenda" radarul (3709 afisari)
 Lovit la referendum (2319 afisari)
 Bono -orgie la Saint Tropez (1851 afisari)
 Garda Maghiara strange randurile (1724 afisari)
 A suferit 100 de operatii estetice pentru a arata ca papusa Barbie (7999 afisari)
 Violata de 40 de barbati, o calugarita acuza politia ca incearca sa-i acopere pe vinovati (3662 afisari)
 Ucraina: Rutenii din Transcarpatia vor autonomia, pana la 1 decembrie, sau proclamarea republicii independente Rusia Subcarpatica (2538 afisari)
 E oficial: Creatoarea de moda Romanita Iovan divorteaza! (2514 afisari)
 Omul leopard iese din pestera si se muta la bloc (2306 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03129 sec.