Ziua Logo
  Nr. 4373 de luni, 27 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Documentar
Napoleon al III-lea si Unirea
-- La Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) a fost vernisata expozitia "Napoleon al III-lea si Principatele Romane", organizata cu ocazia implinirii a 200 de ani de la nasterea imparatului francez si a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane (in 2009). La manifestare au participat personalitati romane si franceze implicate in realizarea expozitiei, precum: E.S. Henri Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, Emmanuel Starcky, directorul muzeelor nationale si al domeniului castelelor Compigne si Blerancourt, Roxana Theodorescu, director general al MNAR.
Portret Napoleon III, tapiserie dupa Franz Winterhalter
Expozitia prezinta aproximativ 200 de opere de arta plastica si decorativa, documente si fotografii care provin de la 39 de muzee si institutii din Romania si Franta, ce ilustreaza legaturile politice, culturale si artistice dintre Franta si Principatele Romane de la sfarsitul secolului al XVIII-lea pana in 1881, anul proclamarii Regatului Romaniei.
Napoleon al III-lea a favorizat Unirea Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca. "Crearea Romaniei ii datoreaza mult lui Napoleon al III-lea, monarh adesea judecat gresit, cu un bilant controversat, dar cu idei foarte moderne in numeroase domenii. In Franta a fost un intemeietor, care a inteles rolul economic al puterii publice. In Europa, a contribuit la progresul principiului de natiune", noteaza Nicolas Sarkozy, presedintele Republicii Franceze.
Parcursul expozitional incepe cu doua tapiserii ce infatiseaza portretele lui Napoleon al III-lea si al sotiei lui, imparateasa Eugenia. Realizate de catre manufactura imperiala de la Gobelins, aceste tapiserii au impodobit galeria Apollo a palatului Tuilleries, spatiu monumental pentru serbari si receptii.
Corespondenta comerciala si consulara, documente, memorii, precum si un afis original in franceza chemand la lupta poporul Tarii Romanesti (1848) sunt marturii ale relatiilor politice dintre Franta si Romania. Ne atrage atentia o scrisoare adresata de Alexandru Ioan Cuza lui Napoleon al III-lea (21 octombrie 1865) in care incearca sa se justifice cu privire la unele critici aparute in presa franceza. Domnitorul Tarii Romanesti cere sfatul imparatului francez, declarandu-se gata de a lasa tronul si de a se intoarce la viata civila, daca este necesar. La cateva luni dupa aceasta scrisoare, Cuza este constrans sa faca acest lucru: discreditat atat in strainatate, cat si in tara, abdica in februarie 1866. Evidentierea legaturilor dintre cele doua tari pe plan artistic s-a facut prin punerea fata in fata a unor lucrari de Nicolae Grigorescu cu lucrari ale pictorilor apartinand Scolii de la Barbizon. Cateva piese din tezaurul de la Pietroasa amintesc de prezenta Romaniei la Expozitia universala de la Paris din 1867. Sunt punctate aspecte precum: marturiile calatorilor francezi in tarile romane, incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea; Razboiul din Crimeea (1856); dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in Moldova si Tara Romaneasca (1859), sprijinita de Napoleon al III-lea; Razboiul de Independenta (1877-1878), precum si personalitatea lui Carol I si voiajele sale in Franta. Un spatiu mai amplu este alocat schimburilor artistice dintre Hexagon si tara noastra, prezentand lucrari de: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Sava Hentia, Michel-Martin Drolling, Gustave Moreau, Jean-Fransois Millet, Alfred Sisley etc. Expozitia "Napoleon al III-lea si Principatele Romane" va fi deschisa pana pe 1 februarie 2009, urmand ca in perioada 20 martie - 29 iunie sa fie itinerata la Muzeul National al castelului din Compigne.
Cristina SPIRIDON 
 Afisari: 342  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Unirea este opera poporului roman   de Io BI
Ca de obicei ne autoamagim.   de BULA-NESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Armata de violatori a lui Stalin (4990 afisari)
 Cum putem "amenda" radarul (3709 afisari)
 Lovit la referendum (2319 afisari)
 Bono -orgie la Saint Tropez (1851 afisari)
 Garda Maghiara strange randurile (1724 afisari)
 A suferit 100 de operatii estetice pentru a arata ca papusa Barbie (7999 afisari)
 Violata de 40 de barbati, o calugarita acuza politia ca incearca sa-i acopere pe vinovati (3662 afisari)
 Ucraina: Rutenii din Transcarpatia vor autonomia, pana la 1 decembrie, sau proclamarea republicii independente Rusia Subcarpatica (2538 afisari)
 E oficial: Creatoarea de moda Romanita Iovan divorteaza! (2514 afisari)
 Omul leopard iese din pestera si se muta la bloc (2306 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00897 sec.