Ziua Logo
  Nr. 4373 de luni, 27 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Presedinte de tribunal, samsar pentru mallul din Obor
Presedintele contenciosului Tribunalului Bucuresti cere 4 milioane, in loc de 4 lei, taxa de timbru pentru a judeca anularea hotararii consiliului local al sectorului 2, prin care s-a aprobat construirea mallului din Obor.
Judecatorul Sorin Vasilescu, presedintele sectiei de contencios administrativ al Tribunalului Bucuresti a decis ca pentru contestarea unei hotarari de consiliu local trebuie platita, pana maine, o taxa de timbru de 4,27 milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro), de un milion de ori mai mare decat taxa legala, de 4 RON. Taxa, fara precedent in justitia de contencios, ar trebui sa fie platita de Asociatia Frontul Negustoresc Obor, cea care a solicitat instantei anularea HCL a Sectorului 2, prin care s-a aprobat construirea mallului din Piata Obor. Reprezentantii asociatiei spun ca decizia judecatorului este o grava eroare, facuta in scopul de a paraliza verificarea nelegalitatii actelor emise de autoritati. Ei spun ca nu au de ce sa plateasca acesti bani si ca li se interzice, prin acest abuz, un drept fundamental, cel de liber acces la Justitie.
Judecatorul Vasilescu a stabilit ca, daca nu se vor plati cele 4 milioane de lei, va dispune anularea cererii, ca netimbrata. El nu isi motiveaza decizia prin cererea reclamantilor, ci prin interpretarea acesteia: "avand in vedere ca se tinde la anularea unui contract de parteneriat public-privat (n.r. de construirea a mall-ului), cererea trebuie timbrata la valoarea contractului a carui anulare se solicita".
Eroare sau rea-vointa
Decizia presedintelui Sorin Vasilescu reprezinta ori o smecherie, ori o greseala, care l-ar fi picat, odinioara, pe studentul Vasilescu tocmai la examenul de contencios, ne-au declarat specialisti in domeniu. Ei sustin ca greseala este cu atat mai mare, cu cat el nu putea cere taxa nici daca reclamantii ar fi atacat direct contractul, nu hotararea prin care s-a aprobat semnarea acestuia. "Potrivit legii contenciosului, contractele incheiate de autoritatile publice, care au ca obiect punerea in valoare a bunurilor proprietate publica (cazul contractului de parteneriat public-privat) sunt asimilate actelor administrative. Caz in care taxa de timbru este de 4 lei, asa cum este reglementata de Legea 146, nu de 4 milioane", ne-au declarat sursele. Reprezentantul negustorilor alungati din piata Obor pentru a face loc mallului spune ca judecatorul ar fi avut si motive personale cand a luat decizia. "Cred ca este vorba si de razbunarea judecatorului. L-am mai atentionat, in cadrul unui alt dosar si s-a si consemnat in incheierea de sedinta, <<ca savarseste acte penale, ca se va duce la puscarie, ca este un infractor>>. M-a tinut minte. Chiar si in aceste conditii este aberant si total nelegal sa discuti despre timbrare la un an si sapte luni de la inceperea procesului. Exceptia netimbrarii se invoca cu prioritate, inainte de orice alt act procedural, nu dupa ce au trecut mai bine de douazeci de termene", ne-a declarat Victor Vasile, reprezentantul legal al Frontului Negustoresc Obor.
Catalin Antohe 
 Afisari: 420  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Despre justitie   de titel
si csm-ul ce zice?   de dorumare
A r h i v a
  Ceremonie zgribulita in Parcul Carol    
  Impuscaturi si politisti agresati la Pitesti    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Armata de violatori a lui Stalin (4990 afisari)
 Cum putem "amenda" radarul (3709 afisari)
 Lovit la referendum (2319 afisari)
 Bono -orgie la Saint Tropez (1851 afisari)
 Garda Maghiara strange randurile (1724 afisari)
 A suferit 100 de operatii estetice pentru a arata ca papusa Barbie (7999 afisari)
 Violata de 40 de barbati, o calugarita acuza politia ca incearca sa-i acopere pe vinovati (3662 afisari)
 Ucraina: Rutenii din Transcarpatia vor autonomia, pana la 1 decembrie, sau proclamarea republicii independente Rusia Subcarpatica (2538 afisari)
 E oficial: Creatoarea de moda Romanita Iovan divorteaza! (2514 afisari)
 Omul leopard iese din pestera si se muta la bloc (2306 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01360 sec.