Ziua Logo
  Nr. 4373 de luni, 27 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Pretul medicamentelor va fi legat de euro
Ministerul Sanatatii a lansat pentru dezbatere publica noua metodologie de calcul a preturilor la medicamentele din import, in speranta ca, in scurt timp, dupa ce toate partile implicate isi vor exprima punctul de vedere asupa documentului si dupa ce acesta va fi oficial aprobat, actuala criza a va fi incheiata.
In ultima vreme, tot mai multe farmacii au anuntat ca au ramas fara medicamente din import, majoritatea necesare sustinerii programelor nationale de sanatate.
Preturi modificate
Acest lucru a fost posibil dupa ce distribuitorii au impus o blocada, nemultumiti de faptul ca Ministerul Sanatatii a inghetat preturile de decontare a medicamentelor la un curs valutar de 3,32 lei pentru un euro si 2,44 lei pentru un dolar, desi cursul de import este cu 15-20% mai mare. "Am gasit o solutie pentru deblocarea activitatii pana la sfarsitul anului. Am hotarat sa formam pretul medicamentelor compensate dupa alte criterii. Vom reduce pretul CIP - de intrare in tara a medicamentului. Pentru alegerea pretului CIP am hotarat sa luam in calcul media celor mai mici preturi din 12 tari ale UE, cu o reducere de 5%, astfel ca pretul in valuta va scadea cu 6,82% la medicamentele de pe toate listele de compensate (A, B, C1, C2 si C3)", a explicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu doar cateva zile inainte de lansarea spre dezbatere publica a noii metodologii. Spre exemplu, pentru sublista A - primul medicament din import este Ranitidin (denumirea comerciala internationala), importat din Marea Britanie. Acesta isi pastreaza pretul cu amanuntul maximal/ambalaj. Pentru Vasaprostan 20 insa, importat din Germania, pretul cu amanuntul maximal/ambalaj creste la 653,97 lei de la 606,77 lei.
Euro nou
Potrivit Notei de fundamentare a actualei metodologii, s-a tinut seama de comunicatul Bancii Nationale a Romaniei, din 17 septembrie 2008, privind cursurile valutare valabile in vama pentru perioada 1-14 octombrie 2008, care prezinta cresteri fata de cursurile actuale luate in calculul preturilor de decontare (lista C2) precum si fata de cursurile actuale de Catalog, care au stat la baza calculului preturilor de referinta din Listele A, B, C1 si C3. Astfel, cursul de schimb valutar utilizat este de 3,6388 lei/euro.
Reprezentantii distribuitorilor sustin ca aducerea preturilor la cursul valutar actual nu inseamna o crestere a preturilor medicamentelor, ci reprezinta doar o respectare a legii (Ordinul Ministerului Sanatati 612/2002). Ei apreciaza ca, modificarile de pret nu vor fi resimtite de pacienti, intrucat acestea se refera in special la medicamentele cu prescriptie medicala, mare parte dintre ele compensate si gratuite.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 331  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cel mai bine e, sa n-ai nevoie. Indiferent de pretul lui, se plateste o taxa pe fiecare medicament.   de Atamild
Foarte bine asa   de SpargeLL
A r h i v a
  Ajutor intarziat    
  Inventarul indemnizatiilor    
  Noi reglementari    
  Razboiul rece romano-roman    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Armata de violatori a lui Stalin (4990 afisari)
 Cum putem "amenda" radarul (3709 afisari)
 Lovit la referendum (2319 afisari)
 Bono -orgie la Saint Tropez (1851 afisari)
 Garda Maghiara strange randurile (1724 afisari)
 A suferit 100 de operatii estetice pentru a arata ca papusa Barbie (7999 afisari)
 Violata de 40 de barbati, o calugarita acuza politia ca incearca sa-i acopere pe vinovati (3662 afisari)
 Ucraina: Rutenii din Transcarpatia vor autonomia, pana la 1 decembrie, sau proclamarea republicii independente Rusia Subcarpatica (2538 afisari)
 E oficial: Creatoarea de moda Romanita Iovan divorteaza! (2514 afisari)
 Omul leopard iese din pestera si se muta la bloc (2306 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02000 sec.