Ziua Logo
  Nr. 4373 de luni, 27 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Arhitectura si dadaism
-- La Libraria Carturesti s-a lansat cartea bilingva "Marcel Iancu - Biroul de Studii Moderne" in care sunt publicate contributii ale unor cercetatori si arhitecti, fotografii si documente referitoare la constructiile lui Marcel Iancu. Cartea este un efort reunit de a studia atat arhitectura cladirilor din Bucuresti, cat si evolutia profesionala a lui Marcel Iancu dupa emigrarea in Israel.
Pentru romani, activitatea sa din Israel nu era prea bine cunoscuta, si avem in sensul acesta contributia lui Raya Zommer, director al Muzeului Janco Dada din Ein Hod: "In 1953, Iancu a adus acolo primul grup de rezidenti si impreuna au restaurat ruinele, pastrand caracteristicile arhitecturii locale de piatra si respectand intotdeauna originalul". De asemenea, inedit este textul lui Moshe Zarchy, care rememoreaza colaborarea sa cu Marcel Iancu pe probleme de urbanism. Cartea contine si un insert al artistului elvetian Erik Dettwiler. Un aspect important al cartii il constituie si includerea unui studiu privind fenomenul nationalizarii si al retrocedarii cladirilor de patrimoniu din perspectiva legislatiei romanesti.
Albumul bilingv face parte dintr-un proiect mult mai amplu, intitulat "Marcel Iancu, arhitect", desfasurat de Asociatia E-cart.ro, in parteneriat cu Fundatia pentru Urbanism si Arhitectura "Simetria". Prin acest proiect se incearca evidentierea personalitatii lui Marcel Iancu ca arhitect, el fiind cunoscut in general ca initiatorul miscarii dadaiste de la Zurich. Marcel Iancu a proiectat primele case moderniste din Bucuresti, iar dintre acestea, trei sunt incluse in Patrimoniul National: Vila Florica Chihaescu (1930), soseaua Kiseleff nr.49, care astazi este resedinta ambasadorului Venezuelei, imobilul Clara Iancu (1931), Str. Caimatei nr. 20, si cel mai spectaculos proiect al arhitectului, imobilul Solly Gold (1934), Bd. Hristo Botev nr. 34. Cladirile proiectate de Marcel Iancu nu pot fi vizitate, deoarece sunt proprietati private. (C.S.)
 Afisari: 150  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Cu scaunele pe scena    
  Bunul simt ca ironie    1 comentariu
  Expozitia cutiutelor cu voci    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Armata de violatori a lui Stalin (4990 afisari)
 Cum putem "amenda" radarul (3709 afisari)
 Lovit la referendum (2319 afisari)
 Bono -orgie la Saint Tropez (1851 afisari)
 Garda Maghiara strange randurile (1724 afisari)
 A suferit 100 de operatii estetice pentru a arata ca papusa Barbie (7999 afisari)
 Violata de 40 de barbati, o calugarita acuza politia ca incearca sa-i acopere pe vinovati (3662 afisari)
 Ucraina: Rutenii din Transcarpatia vor autonomia, pana la 1 decembrie, sau proclamarea republicii independente Rusia Subcarpatica (2538 afisari)
 E oficial: Creatoarea de moda Romanita Iovan divorteaza! (2514 afisari)
 Omul leopard iese din pestera si se muta la bloc (2306 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00901 sec.