Ziua Logo
  Nr. 4373 de luni, 27 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cu scaunele pe scena
-- La primul concert de gala din Romania al Fundatiei "Tinere Talente", Dan Grigore a facut o exceptie
Pianistul Dan Grigore a sustinut sambata seara, la Ateneul Roman, in prezenta Altetelor Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu ai Romaniei, un concert caritabil. Fondurile stranse din sponsorizari si din vanzarea biletelor
vor sprijini proiectul "Tinere Talente" al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, dedicat tinerilor artisti talentati ce provin din familii cu resurse financiare modeste. De asemenea, prin acest concert, Principesa Margareta a dorit sa sarbatoreasca a 87-a aniversare a MS Regele Mihai I.
Biletele s-au epuizat cu cateva zile inaintea recitalului, fapt ce i-a determinat pe organizatori sa suplimenteze locurile; in mod exceptional, maestrul Dan Grigore a acceptat sa fie amplasate scaune pe scena. La eveniment au participat reprezentanti ai corpului diplomatic, personalitati ale lumii politice si culturale.
Intrarea pe scena a pianistului a fost precedata de un discurs sustinut de Principesa Margareta prin care a dorit sa multumeasca tuturor celor care s-au implicat in proiectul de promovare a tinerelor talente, cat si sa evidentieze rolul regalitatii in cultura:
"Suntem prezenti pentru a sublinia valorile eterne ale regalitatii: respectul fata de arta, grija pentru tineri, continuitatea prin cultura, admiratia fata de creatorii exceptionali, generozitatea, modestia, rabdarea si in primul rand iubirea. Este pentru prima oara cand organizam in Romania un concert de gala pentru Fundatie, dar nu si ultima oara. Sunt fericita ca tinerii talentati se bucura de atata atentie si generozitate. Sunt recunoscatoare maestrului Dan Grigore care leaga arta de cauza noastra".
Omul surprizelor
Aparitia lui Dan Grigore a fost intampinata cu aplauze. El a interpretat piese ale compozitorilor Chopin (cu care a deschis si incheiat recitalul), Debussy, Rahmaninov, Enescu, Scarlatti, Bach, Beethoven, Liszt s.a. Dan Grigore nu este un simplu pianist, este un maestru al clapelor si in acelasi timp un om al surprizelor. A reusit sa impresioneze prin tehnica si precizie, dar si prin capacitatea de a stapani publicul.
Muzicianul s-a nascut pe 6 august 1943, si si-a facut studiile la Conservatorul Rimski-Korsakov din Sankt-Petersburg (1962-1964), la Conservatorul de Muzica Bucuresti (1964-1966) si Academia de Muzica din Viena (1969-1970). A debutat la 14 ani, intr-un concert cameral Enescu. Este laureat al Concursurilor Internationale Enescu ('61 si '67) si Montreal (1968).
In ianuarie-mai 1991, a fost director al Filarmonicii George Enescu si a initiat ciclul de recitaluri la doua piane "Dialogul generatiilor" (sustinute la Ateneul Roman si la Sala Radio), impreuna cu studentii sai, in scopul promovarii tinerilor talentati.
Anul trecut a implinit 50 de ani de prezenta pe scenele muzicale, prilej cu care maestrul a fost decorat de presedintele tarii cu cea mai inalta distinctie a statului, Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce. Putem afirma, in comun acord cu un articol aparut in ziarul Tagesspiegel din Berlin ca"... el (Dan Grigore) a captivat nu numai prin vigoarea vulcanica a interpretarii sale, ci si prin marele simt al formei si prin senzualismul sau sonor".
Cristina SPIRIDON 
 Afisari: 159  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Arhitectura si dadaism    
  Bunul simt ca ironie    1 comentariu
  Expozitia cutiutelor cu voci    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Armata de violatori a lui Stalin (4990 afisari)
 Cum putem "amenda" radarul (3709 afisari)
 Lovit la referendum (2319 afisari)
 Bono -orgie la Saint Tropez (1851 afisari)
 Garda Maghiara strange randurile (1724 afisari)
 A suferit 100 de operatii estetice pentru a arata ca papusa Barbie (7999 afisari)
 Violata de 40 de barbati, o calugarita acuza politia ca incearca sa-i acopere pe vinovati (3662 afisari)
 Ucraina: Rutenii din Transcarpatia vor autonomia, pana la 1 decembrie, sau proclamarea republicii independente Rusia Subcarpatica (2538 afisari)
 E oficial: Creatoarea de moda Romanita Iovan divorteaza! (2514 afisari)
 Omul leopard iese din pestera si se muta la bloc (2306 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01025 sec.