Ziua Logo
  Nr. 4373 de luni, 27 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Uniunea Europeana la ora adevarului
Cristian UNTEANU 
-- Uniunea de state reprezentata de UE se confrunta acum cu o intrebare esentiala: cum va merge sistemul pe mai departe? Intrebarea este esentiala si foarte grava, ritmata acum de viteza ametitoare a unei foarte posibile intrari in recesiune economica globala. Iar UE, dupa respingerea Tratatului Constitutional si a esecului de a avea macar formula Tratatului de la Lisabona, se vede pusa in foarte neplacuta situatie de a arata ca, cel putin in partile esentiale, "imparatul este gol".
Vrem sau nu sA acceptAm acest lucru, UE nu are legiferate atributele esentiale de putere, fie ele ale unui stat, ale unei confederatii sau federatii de state. In simbolistica politica, ele sunt punga, sabia si balanta: finantele, armata si justitia. In acest moment, niciuna dintre acestea nu exista integral la nivelul UE, ca spatiu unitar de actiune, legislatie comuna (cod civil si penal comun), forte comune de actiune, reglementari comune de aplicare sau de functionare pentru organismele centrale ale administratiei. De ani de zile, sute, mii de reuniuni de la nivel de experti, ministri, sefi de state si guverne, au ca rezultat formal acelasi mesaj: vom face tot ce este posibil pentru a accelera procesul unificarii spatiului UE prin adoptarea de masuri coerente in sensul sporirii competentelor comune reale ale UE. Realitatea este insa alta: procesul actual merge in sensul renationalizarii politicilor statelor membre, exemplul cel mai frapant fiind mesajul de fond dat in momentul marii crize economice, anume ca statele sunt cele care trebuie sa-si rezolve primele problemele... Si asa a si fost, fie si numai pentru ca spatiul Euro nu se suprapune peste cel geografic al UE, pentru ca nu exista un mecanism comun de reactie la o criza financiara si ca, in definitiv, intr-un asemenea moment, fiecare guvern va lupta pentru supravietuirea propriului sau sistem economico-financiar.
Mai mult, In funcTie de impactul crizei la nivelul fiecarei tari, este acum foarte limpede pentru toata lumea ca guvernele respective nu vor astepta directive de la Bruxelles, ci vor trece la masuri (despre care se spune acum ca sunt deja iminente) pentru restrangerea pietelor muncii pentru straini, in conditiile in care este de asteptat ca primele efecte ale crizelor bursiere sa se simta rapid la nivelul intreprinderilor ale caror actiuni au cazut vertiginos.
O intrebare care a inceput sa se auda acum la Bruxelles este cat de repede se va face simtit efectul negativ al crizei si asupra finantarilor europene, inclusiv, in ultima instanta, asupra capacitatii statelor membre de a-si sustine angajamentele financiare fata de UE. Intrebare valabila in cazul statelor mari, care se vad obligate sa injecteze saptamanal cantitati enorme de lichiditati in propriile sisteme bancare nationale confruntate cu perspectiva sumbra a unei nationalizari in sistem de urgenta..., dar si in cazul unor tari ca Romania, care achita anual taxa de membru la UE in valoare de peste 1,4 miliarde de Euro, in paralel cu nevoia de a face fata unor presiuni interne, unele enorme si artificial create pentru a raspunde unor nevoi electorale si angajamente populiste iresponsabile.
La aceastA Intrebare, nimeni nu are un raspuns. Si este firesc sa fie asa, din moment ce lipsesc marile mecanisme si institutii comune care sa actioneze pe baza unei legislatii unice. Suntem departe de un asemenea moment, iar solutia nu poate fi decat politica si la nivelul cel mai inalt. Fie se decide o non-actiune, ceea ce inseamna divizarea de facto a UE in mai multe cluburi de putere. Fie se revine la ideea unui Tratat Constitutional care sa legifereze existenta unei Uniuni Europene reale, puternice, cu competente clar definite in domeniile esentiale. In acest sens, criza actuala se poate dovedi benefica pentru ca obliga la luarea de urgenta a unei decizii strategice. Iar destinul Romaniei depinde de asta pentru ca si alte spatii, alaturi de noi, incep sa aiba aceleasi probleme de identitate...
 Afisari: 1001  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Cit a fost bunastare..........adica la placinte inainte......   de Rhodos
Pai daca nu stiu ce au de facut...   de SpargeLL
Fii atent.(tot pt synd).   de vida clara
Ha,ha,ha mai syndule ma.Nu merge ma o uniune daca nu umbla pe acolo si oaresce politica.   de vida clara
Criza economica mondiala si UE   de synd
A r h i v a
  Fosta "populatie", actualmente "cetateni"!    2008-10-21
  Criza sau sah-mat pe tabla de sah a securitatii globale?    2008-09-30
  Aplauda Lenin, rade si Hrusciov    2008-09-26
  Actualitatea "Principiului Trotki": nici pace, nici razboi!    2008-09-20
  Politica "cu spatele la continent"    2008-09-09
 Top afisari / comentarii 
 Armata de violatori a lui Stalin (4990 afisari)
 Cum putem "amenda" radarul (3709 afisari)
 Lovit la referendum (2319 afisari)
 Bono -orgie la Saint Tropez (1851 afisari)
 Garda Maghiara strange randurile (1724 afisari)
 A suferit 100 de operatii estetice pentru a arata ca papusa Barbie (7999 afisari)
 Violata de 40 de barbati, o calugarita acuza politia ca incearca sa-i acopere pe vinovati (3662 afisari)
 Ucraina: Rutenii din Transcarpatia vor autonomia, pana la 1 decembrie, sau proclamarea republicii independente Rusia Subcarpatica (2538 afisari)
 E oficial: Creatoarea de moda Romanita Iovan divorteaza! (2514 afisari)
 Omul leopard iese din pestera si se muta la bloc (2306 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10932 sec.