Ziua Logo
  Nr. 4373 de luni, 27 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Capitalismul nu moare, moare statul-minimal
-- Graba cu care anticapitalistii de toate extremele s-au grabit sa anunte moartea capitalismului este comica. Fascistii, antiglobalistii, antiamericanii de pe toate continentele, nostalgicii comunisti, criptocomunistii, fundamentalistii islamici, Castro, Chavez sau Iliescu si-au exprimat public satisfactia cu privire la criza, ba chiar disparita a ceea ce au urat toata viata lor - capitalismul. Au dat drumul la anunturile mortuare, dar surpriza, nu era nicio inmormantare. Capitalismul nu a murit, nici macar nu a intrat in coma. Altceva se intampla.
AlTii au anunTat falimentul liberalismului. Asistam la decesul democratiei liberale, jubilau altii. Un ziarist arogant se intreba ironic - "cine a spus vreodata despre capitalism ca este moral?". Nu vom afla niciodata ce este mai daunator pentru umanitate - prostia sau incultura? Cert este insa ca prostia plus incultura conduc la dezastre sociale si politice. Dintr-o lunga lista de autori, pe tema legaturii capitalism - etica, primul nume este mereu cel al lui Max Weber. Criza capitalismului din ultima vreme s-a datorat tocmai renuntarii la orice fel de considerente morale similare celor din "etica protestanta," care a facilitat dezvoltarea spiritului capitalismului. S-a mai datorat credintei mistice in puterea absoluta a pietei libere, complet nereglementate sau dereglementate. S-a datorat enormei lacomii a unor "capitalisti", imposibila fara protectie politica la cel mai inalt nivel din partea unor politicieni, care au eliminat din joc normele, reglementarile, restrictiile.
AsistAm la moartea unei utopii. Cea cu privire la statul-minimal. Aceasta nu este o utopie liberala, ci libertariana. In actuala criza financiara mondiala, economiile scapate de sub control sunt salvate de stat. De statele puternice, sa fim intelesi. Nu este vorba despre o "reintoarcere a statului," cum cred unii, pentru ca statul a fost mereu acolo. Dar cumpararea masiva a bancilor falimentare de catre stat nu echivaleaza cu nationalizarea si socialismul. Sunt multe confuzii in aceasta discutie. Apar insa si certitudinile. Una dintre ele se leaga de intarirea capitalismului liberal bazat pe o crestere economica reglementata la extrem.
ASa cum democraTia este imposibila fara stat, ne dam seama ca nici capitalismul nu este posibil fara stat. Citeam acum vreo zece ani un studiu care anticipa ca United States of America va fi cel mai mare inamic al globalizarii. Acum, ideea este si mai actuala. Au trecut vremurile cand statul era considerat demodat sau sursa tuturor problemelor.
Chiar dacA nu moare capitalismul, aceasta nu inseamna ca este imposibila renasterea socialismului. Nu trebuie sa fii inzestrat cu puteri paranormale, ca sa simti vibratiile de entuziasm ale neocomunstilor. Si neofascistii sunt fericiti. Intotdeauna, din crizele capitalismului s-au hranit miscarile radicale. Anticapitalismul a fost si ramane una dintre cele mai puternice forte politice din istoria moderna. Capitalismul si modernitatea sunt nedespartite. Ceea ce nu le scuteste de asalturile resentimentarilor anticapitalisti si antimoderni, reactionarii modernitatii.
Cu riscul de a ieSi din canoanele gandirii moraliste, trebuie spus ca lumea bipolara sau tripolara, in care democratiile liberale capitaliste se infruntau cu comunismul si/sau cu nazismul, era una mult mai echilibrata decat lumea unipolara. Disparitia competitivitatii geopolitice a lasat spatiu liber aparitiei actorilor nonconventionali, gruparile teroriste fundamentaliste, pentru care statele nationale, capitaliste, liberale sunt inamici de moarte. Ceea ce vreau sa spun este ca din actualele dezechilibre ale capitalismului se nasc viitoarele echilibre. Ca si democratia, capitalismul traieste dilema intre libertate (care in spatiul economic insemna piata libera) si ordine (sau reglementare). Peste cativa ani, vom trai criza capitalismului excesiv reglementat. Si solutia va fi, din nou, dogma pietei libere.
Dan PAVEL 
 Afisari: 1039  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Bai Pavele!   de Tudor190
Eu cred ca   de emigrstul
cu certitudinea nu cu riscul si nu din gindirea moralista,ci din cea logica,de bun'simt,   de silviana
Statul Mondial Minimal se...   de samizdat
Moare.....   de samizdat
Eroare mr. Dan Pavel   de samizdat
Entropie.   de gaby
Cel mai periculos este Dan Pavel (adica fgostii uascristi ramasi propagandisti)   de Ghita Bizonu'
Cum adica "asa cum democratia este imposibila fara stat"...   de vida clara
Hai sa va ajut nitel domnule Pavel...   de Oceent
"prostia plus incultura conduc la dezastre sociale si politice"   de buratino
neoconi   de Dan Iasi
A r h i v a
  Capul lui Voinea - o noua iluzie    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Armata de violatori a lui Stalin (4990 afisari)
 Cum putem "amenda" radarul (3709 afisari)
 Lovit la referendum (2319 afisari)
 Bono -orgie la Saint Tropez (1851 afisari)
 Garda Maghiara strange randurile (1724 afisari)
 A suferit 100 de operatii estetice pentru a arata ca papusa Barbie (7999 afisari)
 Violata de 40 de barbati, o calugarita acuza politia ca incearca sa-i acopere pe vinovati (3662 afisari)
 Ucraina: Rutenii din Transcarpatia vor autonomia, pana la 1 decembrie, sau proclamarea republicii independente Rusia Subcarpatica (2538 afisari)
 E oficial: Creatoarea de moda Romanita Iovan divorteaza! (2514 afisari)
 Omul leopard iese din pestera si se muta la bloc (2306 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01020 sec.