Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri legea care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta. Decizia sefului statului a pus pe jar Cabinetul. Liderii liberali urmau sa se intruneasca ieri seara pentru a lua o hotarare privind implicatiile majorarilor salariale din sistemul educational. Sedinta de guvern programata pentru astazi a fost amanata pentru ca ministrii sunt plecati in campanie electorala. Dascalii au amenintat ca, daca Executivul va bloca aplicarea Legii, vor intra in greva generala. In acelasi timp, si restul bugetarilor se pregatesc de proteste, daca nu vor beneficia de aceleasi mariri salariale.
"In luarea acestei decizii am tinut cont de trei criterii: constitutionalitate - iar acest lucru a fost demonstrat prin hotararea Curtii Constitutionale-, conformitatea cu obiectivele stabilite de Strategia Lisabona si oportunitate - a carei singura alternativa e intoarcerea in Parlament", a declarat ieri Basescu. El a reamintit ca intreaga clasa politica, alaturi de trei mari organizatii sindicale si alte 26 de organizatii din societatea civila au semnat un pact pentru educatie si a subliniat ca nu se poate cere performanta fara bani. "Niciun absolvent de facul�tate nu va intra in sistem pentru un salariu de 700 de lei. Motiv pentru care in prezent avem 9.000 de profesori suplinitori, care reprezinta premizele unei slabe pregatiri", a afirmat presedintele. El a adaugat ca, daca nu ar fi promulgat Legea, acest lucru ar fi reprezentat dezicerea sa fata de Pactul National de Educatie. "Sindicatele si-au asumat responsabilitatea strategiei de formare a sistemului de educatie. Prin asumarea strategiei, simultan cu marirea salariilor se creeaza un echilibru: bani contra reforma si performanta. E exact ce zicea domnul Tariceanu: nu poti sa ceri performanta unor manageri fara bani. Si dascalii sunt un fel de manageri, ei sunt cei care ii manageriaza pe tineri", a mai spus Basescu.
"Sunt bani pentru maririle salariale"
Cat despre ideea vehiculata in ultima vreme, potrivit careia nu sunt bani pentru aceste mariri salariale, seful statului a spus ca "nu e o realitate, e doar o chestiune de vointa" si a subliniat ca bugetul actual permite plata salariilor marite pana la sfarsitul acestui an. "Mi-a fost foarte greu, pentru ca am constatat ca un profesor de gradul I, cu 25 de ani vechime, primeste in mana 1.700-1.800 de lei. Nu mai spun de salariile ridicole ale celor care se afla in primii ani de activitate", a mai declarat presedintele. El a tinut sa le transmita celor care sustin ca nu sunt bani ca saptamana trecuta "s-au gasit doua miliarde de lei pentru administratiile locale, bani pentru clientela politica, bani care se vor intoarce sub forma de campanie electorala". Basescu a tinut sa mentioneze ca nu marirea salariilor blocheaza marile investitii, asa cum sustin unele voci, ci faptul ca nu se folosesc banii de la Uniunea Europeana, care pot fi cheltuiti numai sub controlul acestei institutii. "Investitiile sunt blocate de dezinteresul fata de banii europeni si de coruptia pe banii din buget. Investitiile puteau sa curga daca Guvernul isi facea treaba", a apreciat Traian Basescu.
Campeanu si "insuportabila crestere"
Ministrul Muncii Mariana Campeanu a declarat ieri pentru NewsIn ca Legea salarizarii profesorilor in forma promulgata de presedinte ar putea fi anulata de Guvern printr-o Ordonanta de Urgenta, pe motiv ca nu exista resurse financiare pentru cresterile salariale solicitate de bugetari. Potrivit ministrului Muncii, daca s-ar da curs legii adoptate in Parlament, ar trebui avute in vedere si alte revendicari salariale, precum solicitarile functionarilor publici sau cele ale cadrelor medicale, iar majorarea cu 50% a salariilor din sectorul bugetar ar avea ca efect destabilizarea economiei. Ulterior, ministrul Muncii a revenit asupra spuselor sale si a precizat la Realitatea TV ca declaratia data agentiei de presa a fost "un punct de vedere personal, in calitate de ministru", nu o pozitie oficiala a Guvernului. "Guvernul isi mentine punctul de vedere ca este insuportabila aceasta crestere a salariilor si va hotari ce e de facut in continuare, in niciun caz nu poate ministrul Muncii sa hotarasca acest lucru", a spus Campeanu la Realitatea TV. (I.S.C.)
Guvernul isi asuma riscul sau demisioneaza
Vicepresedintele liberal
Crin Antonescu (foto)
a declarat dupa aflarea vestii ca, in acest moment, Executivul are doua optiuni: sa isi asume riscul economic generat
de aplicarea legii sau
sa ia in calcul chiar
varianta demisiei.
"Nu ma surprinde faptul ca presedintele a promulgat aceasta lege si nu ma surprinde nici faptul ca, in declaratia sa publica, au aparut din nou elementele de campanie electorala. El este acoperit in decizia sa de votul din Parlament si de decizia Curtii Constitutionale, iar decizia cea mai dificila revine Guvernului", a precizat Antonescu, citat de Mediafax.
Si udemeristii au criticat decizia, senatorul Gyorgy Frunda afirmand ca seful statului ar fi hotarat "electoral" si nu a avut curajul sa trimita din nou legea in Parlament. "E rau ce a facut si se contrazice, pentru ca la Bruxelles a criticat Parlamentul pentru aceasta. Dupa parerea mea, foloseste o dubla masura", a spus Frunda.
Pedelistii sunt mai optimisti si sustin ca legea va fi aplicata daca ei vor ajunge la guvernare. Presedintele partidului, Emil Boc, declara ca decizia lui Traian Basescu este in concordanta cu proiectele PD-L si reflecta nevoia continuarii investitiilor in educatie. "Este un angajament clar ca legea trebuie aplicata. Daca PD-L va ajunge la guvernare, legea se va aplica fara probleme pentru ca majorarea salariala a profesorilor se incadreaza in 6% din PIB pentru educatie si raman suficienti bani si pentru infrastructura in educatie", afirma Boc.
Liderul PC Dan Voiculescu a declarat ca "seful statului a facut un gest firesc, pe care l-a transformat, ca de obicei, in spectacol electoral".
Corneliu Vadim Tudor s-a declarat si el de acord cu masura, subliniind ca il lauda pe Basescu atunci "cand face lucruri bune". (D.C.)
Prapastie intre salariile profesorilor
Cu majorarea de 50%, salariul unui profesor de gimnaziu sau de liceu va atinge doar sfertul lefei unui universitar.
Astfel, salariul brut al unui dascal cu vechime de peste 40 de ani in invatamantul preuniversitar va ajunge la 2920 lei vechi/luna, in timp ce al universitarului va sari la 12150 lei. Disciminare va fi si pentru restul cadrelor didactice universitare, care vor obtine, dupa marire, 1730 lei vechi/luna - preparatorul sau lectorul - si 3100 lei/luna - conferentiarul.
Leafa lunara pe care o va primi un profesor debutant din invatamantul preuniversitar, care pana acum avea doar 780 de lei, este de 1510 de lei. Un director de liceu castiga in prezent 2400 de lei, iar dupa majorare, salariul ii va ajunge la 3200 de lei.
Buzunar
de parlamentar
Ratiunea parlamentarilor cand au legiferat o astfel de masura discriminatorie intre profesorii din mediul academic si cei din preuniversitar se explica doar prin grija fata de propriul buzunar. Peste 60 de senatori si deputati sunt cadre didactice la universitati de stat, de unde castiga dublu sau chiar triplu fata de indemnizatia de la Parlament.
Exemplul cel mai elocvent este Ecaterina Andronescu (PSD), membru al Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, care a castigat in ultimul an, potrivit declaratiei de avere, 150.000 de lei ca rector al Politehnicii din Bucuresti - de trei ori mai mult decat indemnizatia anuala de deputat, de 48.888 lei. Majorarea ii va aduce 75.000 lei/an in plus la salariul obtinut de la Politehnica. Un alt membru al comisiei amintite, deputatul Gabriel Barsan (PD-L), a castigat anul trecut, pe langa indemnizatia amintita, 81.950 lei din activitatea didactica si de cercetare la Universitatea Galati, iar acum va mai primi 40.000 lei. Pantelimon Manta (PNL) a obtinut si el 98.308 lei in ultimul an, ca sef de catedra la Universitatea Constantin Brancusi din Tg. Jiu, iar acum va mai primi 50.000 lei/an.
Si lefurile senatorilor-profesori vor creste la fel. Ivan Cismaru (PD-L), membru al Comisiei de invatamant a Senatului, a castigat anul trecut 103.269 lei ca profesor la Univ. "Transilvania" din Brasov, in timp ce indemnizatia de senator s-a cifrat la 50.096 lei. Alexandru Athanasiu (PSD) a castigat 86.285 lei ca profesor de Drept la Universitatea Bucuresti si 48.888 ca senator.