Ziua Logo
  Nr. 4372 de sambata, 25 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Ochiul lui Bedros
Zorba grecul si Mihaela Radulescu
Nikos Kazantzakis, autorul cretan al deja faimosului cretan "Zorba grecul', prieten la catarama cu Panait Istrati al nostru, era un optimist incurabil. Poate de aceea a si pus ceva din aceasta incredibila bucurie de a trai si in personajul sau, devenit si vedeta de cinema prin jocul extraordinar al unui alt mare luptator pentru optimism: Anthony Quinn. Zorba lui Quinn ramane o mostra de entuziasm si bucurie de a trai. Intr-o vreme cand nu exista televizor si Mihaela Radulescu nu era expusa pe toate ecranele si gardurile. Erau si alte teme de meditatie decat fumatul si divortul unei vedete TV sau sarcinile alteia. Toate cacatisurile si intimitatile sunt promovate pe micile ecrane cu o insistenta nelalocul ei. Ca si pesimismul de serviciu. Cand fel de fel de Casandre posomorate de ambe sexe si diferite etnii preconizeaza doar nenorociri si armaghedoane, fel de fel de cataclisme, cutremure, uragane, taifunuri, ingheturi si dezgheturi cu inundatii si alte nenumarate forme de sfarsit al lumii. Dar exista, desigur, si un dar.
E de ajuns ca un singur om sa nu creada in toate profetiile astea, precum minunatul Zorba, ca speranta sa ramana intacta. Si increderea in ziua de maine sa fie o noua bucurie pentru inca o noua zi. "ProCinema" ne-a livrat "Zorba Grecul" ca sa nu disperam dupa infrangerea Stelei si a CFR-ului de la ProTv, umiliti de francezii care s-au razbunat pe romani pentru necazurile lor cu cersetorii prezentati ba la TV 5, ba la Euronews.
Dar am avut si noi, romanii, in cap cu liderii politici, bucuria cu capra vecinului, ca nici la ei nu merg treburile mult prea bine. Presedintia Frantei a fost admonestata oficial ca Sarkozy s-a dovedit prea intim si pipaicios (sic!) cu posomorata cancelareasa germana. Alta data sa fie zambaret, dar sa nu puna si mana! Frau Merkel e si protestanta, si din est, s-a comunicat oficial. Deh, criza, ca si criza, dar apar si aspecte colaterale. Degringolada financiara inceputa in Statele Unite a trecut Atlanticul si, dupa ce i-a speriat nitel pe europeni, i-a atentionat vartos si pe isarescieni.
Toate posturile de televiziune, incepand cu TVR si terminand cu Realitatea TV au transmis atentionarile guvernatorului Bancii Nationale, sa fim mai atenti cu banii. Si pe ce-i cheltuim si cum ne jucam cu creditarile. Asa stand lucrurile, divortul Mihaelei Radulescu si lupta impotriva fumatului ar putea trece in plan secund. Nu de cancanuri de familie ducem lipsa, ci de putin optimism. Acel ceva greu de numit, dar extrem de activ al neastamparatului Zorba, care se bucura de fiecare clipa si cand totul se prabusea in jurul lui.
Bedros Horasangian 
 Afisari: 532  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Deci norocul Raduleascai ca...   de SpargeLL
Optimismul, nene Bedros, nu e oprimist   de CALUGARU
A r h i v a
  Fluiditate si vitalitate    
  Premiera "Orfeu si Euridice"    
  Cesare Pavese    1 comentariu
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Profetie pentru o Romanie moderna (2220 afisari)
 Armata Rusa incapabila (2067 afisari)
 Trimis dupa creta (1979 afisari)
 Cimitir nazist in jungla amazoniana (1687 afisari)
 Cominternul impotriva Romaniei (1190 afisari)
 Controversatul moment in care Bute a scapat de KO a fost elucidat de arbitrul meciului (2637 afisari)
 Prea multa dragoste ucide: Modelul britanic Katie Evans s-a sinucis, devastata de divort!  (2395 afisari)
 Minune a naturii: E pasare sau scoarta de copac? (2053 afisari)
 Nimfomanele crestine ne indeamna sa tinem focul aprins doar in patul conjugal (1840 afisari)
 Avion submersibil pentru Pentagon (1481 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00922 sec.