Ziua Logo
  Nr. 4372 de sambata, 25 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Generalul Dan Voinea judecat de CSM
-- Magistratul ar fi tergiversat, cu rea-credinta, dosarele Revolutiei si Mineriadeloru Voinea este suspectat ca l-a scos basma curata pe Iliescu in aceste dosare
Cu o zi inainte sa expire termenul in care mai era posibila exercitarea actiunii disciplinare contra generalului magistrat Dan Voinea, Consiliul Superior
al Magistraturii a dat curs unei plangeri facute in luna august de Asociatia Victimelor Mineriadelor si l-a trimis pe magistrat in fata Sectiei de procurori.
Controversatul procuror Dan Voinea a fost lasat, inexplicabil, sa lucreze de ani de zile in dosarele Revolutiei si Mineriadelor, in conditiile in care a fost complice in decembrie 1989 la eliminarea fizica a sotilor Ceausescu, alaturi de principalul acuzat din aceste dosare, Ion Iliescu. Voinea este acuzat de Comisia de disciplina a CSM de exercitarea functiei cu rea-credinta si incalcarea prevederilor legale privind incompatibilitatile, pentru faptul ca dupa ce s-a pus in practica jurisprudenta CEDO, potrivit careia magistratii militari nu mai pot judeca civili, Voinea a refuzat sa predea dosarele, continuand sa administreze acte lovite de nulitate.
Potrivit comunicatului de presa al CSM Dan Voinea este judecat disciplinar pentru comiterea abaterilor prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, referitoare la "incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii; exercitarea functiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedura, cu rea-credinta sau din grava neglijenta."
Generalul Voinea a fost, de cand s-a aflat ca instrumenteaza dosarele Revolutiei si Mineriadelor, suspectat ca are misiunea de a-l scoate basma curata pe Ion Iliescu, principalul acuzat de moartea a zeci de persoane. ZIUA a dezvaluit in repetate randuri ca, in 24 - 25 decembrie 1989, procurorul Dan Voinea, pe atunci maior, a executat ordinele ilegale ale cetateanului Ion Iliescu, de constituire a tribunalului militar exceptional, pentru judecarea sotilor Ceausescu. Dan Voinea s-a conformat ordinului abuziv si a incropit in cateva ore, trei pagini scrise de mana, intitulate "rechizitoriu" prin care, incalcand cele mai elementare drepturi ale omului, a cerut condamnarea la moarte a Ceausestilor pentru genocid si subminarea economiei nationale. "Rechizitoriul" a fost lipsit de orice fel de proba, ca si procesul fulgerator, finalizat cu executarea cuplului Ceausescu. Procesul de la Targoviste, in care pana si avocatul pus "din oficiu" sa-l apere pe Ceausescu, s-a transformat in acuzator, reprezinta cea mai sinistra mascarada judiciara din istoria Romaniei. Pentru participatia sa la simulacrul de proces, Voinea nu ar fi trebuit sa mai lucreze in justitie. Ca un facut insa, el a ajuns sa instrumenteze exact dosarele evenimentelor sangeroase, in care Iliescu era cap de acuzare.
Procurorul General al Romaniei, Laura Kovesi, a cerut joi ministrului Justitiei revocarea lui Dan Voinea din functia de adjunct al sefului Sectiei Parchetelor Militare, acuzandu-l de tergiversarea dosarelor. Numai ca Laura Kovesi stia, sau trebuia sa stie inca de cand a venit pe functie, ca Dan Voinea era incompatibil cu aceste dosare datorita complicitatii sale din trecut cu Iliescu. Si ca, potrivit legii, un magistrat cu interese de orice fel intr-o cauza are obligatia sa se abtina.
Daca Voinea nu a inteles sa se abtina, Laura Kovesi ar fi trebuit sa ia demult masuri pentru recuzarea lui din dosarele cu Iliescu. Nu numai ca nu a facut-o, dar de cand a devenit, Kovesi i-a creat toate conditiile pentru instrumentarea anchetelor, pentru ca in urma cu abia trei zile sa ceara revocarea generalului din functie, descoperind ca a tergiversat dosarele. Desi am solicitat ieri explicatii Procurorului General, prin intermediul purtatorului de cuvant, pentru nerecuzarea lui Voinea din dosarele cu Iliescu, nu am primit niciun raspuns.
Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 379  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce a pazit CSM pana acum ?   de Alistar
A r h i v a
  Masinile MApN poreclite "Flintstone"    2 comentarii
  Cimitir Evreiesc vandalizat    46 comentarii
  Tara sub ocupatie    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Profetie pentru o Romanie moderna (2220 afisari)
 Armata Rusa incapabila (2067 afisari)
 Trimis dupa creta (1979 afisari)
 Cimitir nazist in jungla amazoniana (1687 afisari)
 Cominternul impotriva Romaniei (1190 afisari)
 Controversatul moment in care Bute a scapat de KO a fost elucidat de arbitrul meciului (2637 afisari)
 Prea multa dragoste ucide: Modelul britanic Katie Evans s-a sinucis, devastata de divort!  (2395 afisari)
 Minune a naturii: E pasare sau scoarta de copac? (2053 afisari)
 Nimfomanele crestine ne indeamna sa tinem focul aprins doar in patul conjugal (1840 afisari)
 Avion submersibil pentru Pentagon (1481 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02041 sec.