Ziua Logo
  Nr. 4369 de miercuri, 22 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bancherii nu prea mai sunt interesati de garantii imobiliare la acordarea de credite
Cosmarul dobanzilor
Alexandra Mihale - Ziua foto
Dobanzile de pe piata interbancara raman ridicate, cu toate ca momentul atacului speculativ a trecut. Valoarea dobanzii interbancare pentru o zi anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este de 53,28%, iar la trei luni este de 44,41%. Cu toate acestea, specialistii sustin in continuare ca cel mai bine este sa te imprumuti in moneda in care realizezi veniturile.
Bancile au inceput sa majoreze dobanzile la creditele in lei si euro. Unicredit a majorat dobanda la euro cu 4 puncte procentuale, iar in cazul creditelor in lei saltul este de 5 puncte procentuale. "Noile dobanzi pentru persoane fizice in vigoare la UniCredit Tiriac Bank de saptamana trecuta se aplica doar pentru creditele noi, nu si pentru cele in sold. La baza majorarii dobanzilor sta cresterea costurilor de finantare pentru banca. Pentru creditele contractate pana la 31 decembrie, banca acorda dobanzi cu 1 punct procentual mai mici in primele 6 luni ale creditului" sustin oficiali din cadrul bancii. De asemenea, Alpha Bank a majorat dobanzile la creditul in lei Alpha 4 All la 16,5%, in crestere doar cu un punct procentual. Masura a fost luata ca urmare a cresterii costurilor de finantare, sustin oficiali din cadrul bancii si nu are nicio legatura cu majorarea ROBOR ca urmare a atacului speculativ de saptamana trecuta. Analistul financiar, Bogdan Baltazar sustine ca, in general, bancile care acorda credite in lei si tin cont de ROBOR la 3 luni reseteaza dobanda de doua ori pe an, de obicei la mijlocul si la finalul anului. El este de parere ca dobanzile la lei vor scadea. Baltazar sustine ca doritorii de credite ar trebui sa aiba incredere in regula de aur, potrivit careia cel mai bine este sa iei credit in moneda in care realizezi veniturile.
Teama de dobanzi astronomice care ar putea goni clientii a facut ca banca Piraeus sa inghete dobanzile pe o perioada nedeterminata, mentinand ROBOR la nivelul aplicabil in data de 16.10.2008: 15.97% pentru 3 luni. Criza economica externa a determinat Banca Carpatica sa analizeze "mai aprofundat" garantiile, care trebuie sa poata fi transformate rapid in bani in cazul in care clientul care a luat creditul trece prin "momente delicate". "Suntem o banca solida si nu avem probleme generate de criza, dar acordam o mai mare atentie analizei garantiilor celor care solicita un credit. Acestea trebuie sa fie reale si sa se poata transforma in bani in cazul in care clientul trece prin momente delicate. Terenurile si apartamentele nu mai sunt o garantie puternica pentru un credit bancar", a declarat pentru Mediafax, Ilie Carabulea, actionarul majoritar al bancii. El afirma ca in aceasta perioada apartamentele si terenurile nu se pot vinde imediat in cazul in care cel care a luat creditul trece prin momente dificile. "Degeaba ai apartamente, degeaba ai terenuri, pentru ca in momentele astea nu ti le mai cumpara nimeni. Acum, pentru noi, garantii reale sunt o fabrica in functiune, un hotel cu clientela sau spatii de birouri ocupate", a precizat omul de afaceri.
George BANCIULEA 
 Afisari: 501  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ce nu inteleg eu   de octaaa
pt Arogantu de ieri   de Bumerang
A r h i v a
  Butonul RMO    
  Planuri romano-ungare    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pretul succesului duce la esec (3333 afisari)
 Pamela mutilata de operatii estetice (3223 afisari)
 Copos slefuieste teapa (2579 afisari)
 Merkel pipaita de Sarkozy (2198 afisari)
 Exercitiu iranian de atacare a Israelului (2111 afisari)
 Will Smith face sex cu barbati carora le plateste serviciile la casieria unei case de toleranta  (2883 afisari)
 Hagi, un nou antrenor al Stelei (2393 afisari)
 McCain, pe patul de spital (Video) (2035 afisari)
 Paruiala in toata regula intre sase liceence din Vrancea (VIDEO) (2003 afisari)
 Tupeu de MOCKBA: Romania, invitata sa reconstruiasca regiunile georgiene Apkhazeti si Oseti'i (1972 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01718 sec.