Ziua Logo
  Nr. 4369 de miercuri, 22 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Romani, va ordon, invatati ungureste!
Valentin HOSSU-LONGIN 
Asa ar fi sunat legea promisa de Marko Bela, presedintele UDMR, daca era pe vremea dictaturii militaro-horthyste din nord-vestul Romaniei (septembrie 1940 - octombrie 1944), cand mai mult de o treime din Transilvania fusese ocupata de cenderii unguri. Politica de maghiarizare cu orice pret a populatiei ardelene majoritar-romanesti avea o traditie mult mai veche, in special din timpul dualismului austro-ungar (a doua jumatate a secolului al XIX-lea), guvernele budapestane votand legi restrictive privind invatamantul de toate gradele si prezenta romanilor in administratie, dizolvand Partidul National Roman si interzicand presa acestuia.
Zice prezidentul partidului etnic maghiar - prezent in Guvern si Parlament - ca elevii romani din Ardeal, cu deosebire, trebuie obligati sa invete limba maghiara, asa cum se intampla cu studiul limbilor straine moderne, de la gradinita la liceu. Dar cu studentii ce facem?... Ii lasam sa opteze, sa nu beneficieze direct de cunoasterea valorilor cultural-istorice unguresti? Minoritarii nostri transilvani sunt majoritari in anumite zone, dar nimeni nu-i obliga sa invete romaneste si ei chiar n-o fac, sau refuza sa vorbeasca limba tarii in care traiesc. Lor nu le poate nimeni impune sa afle, de la sursa, comoara traditiilor, obiceiurilor si credintelor romanilor, prin intermediul limbii romane?
Invatati, invatati, invatati ungureste! Este un corolar al indemnului leninist, preluat creator de catre marimile UDMR, in preajma alegerilor parlamentare, crezand ca le va aduce un surplus de voturi, din partea maghiarimii. Ei se com�porta acum, cand suntem in UE, ca pe vremea stalinismului, cand in Romania fusese creata Regiunea Autonoma Maghiara. Norocul nostru, al romanilor ardeleni, a fost si este ca ungurii din judetele Mures, Harghita si Covasna, privind spre Tisa, dau cu ochii de zonele preponderent romanesti, ale clujenilor, bihorenilor si aradenilor, acestia mereu avand constiinta ca, intr-un fel sau altul, sunt descendenti ai motilor lui Avram Iancu, acel neinfricat "Craisor al Muntilor". Se intorc in morminte oasele atator romani din Transilvania, de la corifeii Scolii Ardelene si rasculatii lui Horea, Closca si Crisan, pana la ctitorii Blajului, unde s-a rostit, pentru prima oara, "Vrem sa ne unim cu tara". Atunci s-a nascut si Imnul "Desteapta-te, romane!", cantare auzita si-n Razboiul de Independenta, si dupa cumplita inclestare cu armatele germano-austro-ungare, de la Marasti - Marasesti - Oituz, care a dus, in final, la constituirea Regatului Romaniei Mari, prin revenirea Bucovinei si a Basarabiei la Tara-mama, ai caror cetateni aveau, in sfarsit, dreptul sa invete si sa vorbeasca in limba romana.
Iar dl. Marko Bela pretinde sa se stie ungureste in scoli, administratie, justitie ca si in oricare activitate zilnica, de la cumpararea unei paini pana la intocmirea de acte oficiale. Noi, cei din Ardeal, aflati in "vechiul regat", daca vrem sa mergem la neamuri, musai sa vorbim ungureste? Discriminati nu sunteti voi, ci romanii din secuime, unde profesorii, juristii, politistii si preotii romani sunt socotiti venetici si nevoiti fie sa va invete limba si obiceiurile, fie sa... emigreze. Acolo, ai nostri sunt numiti in deradere olahi, ca pe vremuri. Ati venit, cu vreo unsprezece veacuri inainte, din pustele asiatice, in Panonia de dincolo de Tisa, si vi s-a urat de atata singuratate, incat v-ati intors privirea spre padurile, dealurile, campiile si muntii de dincoace. Crestinati cu forta, de un rege devenit sfant, ostile voastre au trecut fluviul si s-au infruntat cu ale voievozilor Gelu, Glad si Menumorut, acestia avand organizare de tip statal, dupa cum a scris chiar si notarul regelui Bela al IV-lea, Anonimus, invingandu-le. Nimic neobisnuit, in batalii unii castiga, altii pierd. Cu timpul, v-a suras ideea sa treceti chiar si Carpatii, dar ghinionul vostru au insemnat Mircea cel Batran si Stefan cel Mare ca altfel, conform politicii de expansiune, ajungeati pana la Marea Neagra si i-ati fi invatat si pe dobrogeni ungureste!
P.S. Ce n-au reusit inaintasii udemeristilor, scriitorul-presedinte Marko Bela vrea sa infaptuiasca in anul de gratie 2008, promitand electoratului sau ca-i va obliga pe romanii de pretutindeni sa le cunoasca limba, la fel ca prezidentul comunist Voronin, care vrea sa le impuna basarabenilor sa devina bilingvi, graind in moldoveneasca si scriind ruseste. Mai mult, liderul Partidului Civic Maghiar din Targu Secuiesc, Fekete Karoly, a hotarat organizarea unui referendum local privind autonomia Tinutului Secuiesc, unde, firesc, se va vorbi numai ungureste! Mare e gradina ungurimii...
 Afisari: 925  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 28 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Adrian    de Budapestanul
Calugaru   de Budapestanul
Socrate daca si cu poate au    de Budapestanul
pt o.khan   de sile
n-ai cu cine   de Klara
Romanii sufera de complexe de superioritate    de SerbanR
SCRISOARE DESCHISA PT. MARKO BELLA   de mamaie
Re: SI CATI GERMANI IN UNGARIA PESTANE ?!   de Budapestanul
Auleo erata nu se dorea a fii:   de Budapestanul
Completarea completarii Socarte   de Budapestanul
Da bre era Elias Wiesel   de Budapestanul
Ah da iti scapase ghitza   de Budapestanul
Ghitza si hinterlandul Clujului   de Budapestanul
Pai stimate si iubite tov Longin uite de ce trebe sa invete copii de romani ungureste   de Ghita Bizonu'
Socrate   de Budapestanul
Alwis off topic de ieri   de Budapestanul
Special pentru numitul Chiuariu.   de alwis46
Pasul urmator, toti romanii dn Transilvania vor trebui sa poarte mustata.   de Socrate
Mult iubite si stimate tov Longin    de Ghita Bizonu'
O mica precizare   de Rollo
idiotule, romanii deja ii obliga pe unguri sa invete romaneste   de chiuariu
Educatia se face prin exemplu personal si nu prin discursuri. Patriotismul se demon-   de Razvratitul
Parca...   de alamar
pt administrataur   de Klara
ha ha :))   de maramu
Serios? A innebunit lupul?   de Aandras
Iar despre Romania Mare si ungurii cei rai?   de SerbanR
Gelu, Glad si Menumorut   de Olga Khan
A r h i v a
  Sa invatam romana in limba maghiara!    19 comentarii
  6 x 50 de bani intr-o batista    2008-10-18
  "Ora de istorie" si teroarea comunista    2008-10-10
  Napoleon III la Bucuresti    2008-10-07
  Expozitia cumplitului Sighet    2008-09-12
  Istroromanii din... Sibiu    2008-09-06
 Top afisari / comentarii 
 Pretul succesului duce la esec (3333 afisari)
 Pamela mutilata de operatii estetice (3223 afisari)
 Copos slefuieste teapa (2579 afisari)
 Merkel pipaita de Sarkozy (2198 afisari)
 Exercitiu iranian de atacare a Israelului (2111 afisari)
 Will Smith face sex cu barbati carora le plateste serviciile la casieria unei case de toleranta  (2883 afisari)
 Hagi, un nou antrenor al Stelei (2393 afisari)
 McCain, pe patul de spital (Video) (2035 afisari)
 Paruiala in toata regula intre sase liceence din Vrancea (VIDEO) (2003 afisari)
 Tupeu de MOCKBA: Romania, invitata sa reconstruiasca regiunile georgiene Apkhazeti si Oseti'i (1972 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09916 sec.