Trebuie sa recunosc ca de multa vreme am avut senzatia ca predarea Limbii si Literaturii Romane, cel putin in Transilvania, lasa de dorit sub toate aspectele. E suficient sa arunci o privire asupra "inteligentelor" conversatii de pe "mess" sau de pe blog-urile "generatiei asteptate", si constati ca un fel de "pasareasca" penibila, construita, parca, de cele mai odihnite minti ale tinerilor, tinde sa inlocuiasca, incet-incet, limba romana. Limba care altadata se afla, in societatea noastra, la loc de cinstire.
Cum aceasta bataie de joc aplicata propriei limbi pare din ce in ce mai "normala", atunci, nu vad de ce nu l-am asculta pe "marele grof al UDMR", dl Marko Bela, care vrea sa ne oblige sa invatam limba maghiara? Eu propun, asadar, ca programa scolara sa prevada in mod expres, alaturi de obligativitatea ca materii precum geografia, fizica, matematica si altele stiute, care se pot preda cu usurinta in limba lui Arpad, predarea deopotriva a Limbii Romane in aceeasi traditionala, straveche si utila limba maghiara. (E stiut, de multa vreme, ca limba maghiara tinde sa fie limba de circulatie nu numai pe plan european, ci si pe plan mondial, ea fiind folosita din ce in ce mai mult in afaceri, literatura, cibernetica, filosofie, etc!).
Cu siguranta ca specialisti de genul marilor profesori maghiari care se ambaleaza periodic in jurul Universitatii Babes Bolyai, ba ca sa lipeasca afise bilingve pe la toaletele studentilor, ba sa "imparta" Universitatea pe criterii etnice, vor putea gasi modalitatea ca o limba atat de neevoluata precum romana sa se poata invata direct in ungureste. Probabil ca va fi mai greu (dar nu imposibil!) pentru filosoful Andrei Marga sa dezvolte Teoria Argumentarii in limba despre care rautaciosii pretind ca ar avea un singur cuvant muzical, (fapt semnalat de Franz Liszt!), si anume "fuloloy" - ceea ce in traducere romaneasca denumeste ceara uleioasa care se aduna in ureche -, dar va fi posibil ca pe viitor un scriitor roman sa ia, cu o carte in limba maghiara chiar premiul Nobel. Premiu care, pana atunci, n-ar fi exclus, ca apreciere a marii personalitati a politicii romanesti (de limba maghiara!), sa se numeasca, nu Alfred Nobel, ci Nobela Marco, si sa nu mai fie decernat de Academia Suedeza, ci de Fundatia Gojdu de la Budapesta, care intre timp va deveni, asa cum cer de mult udemeristii, proprietatea Statului Maghiar. Salutam, asadar, initiativa Teatrului Maghiar din Cluj, care pe afise a inceput deja "actiunea" susmentionata, titrand pe afise in locul anacronicului Cehov, mult mai elevat-europeanul "Csehov - Harom Nover". Pe mine, personal, atat timp cat UDMR, prin purtatorii sai de palarii si de cuvinte, nu ne cer sa si fluieram in limba maghiara, toata aceasta tevatura nu ma afecteaza.
Atat timp cat mai putem fluiera in limba stramosilor nostri, consider ca e suficient de democratica viata in Romania, iar dl Marko Bela si ceilalti patrioti romani de etnie maghiara din UDMR se vor putea imbogati in continuare, in Romania (limba maghiara, desigur!), mai ales ca au infipt unghia in gatul Guvernului pentru a se putea infrupta generos din bugetele Romgaz, ANRE etc. Am, insa, un singur regret. Anume, acela ca dl Jakab, fostul director desemnat de UDMR pentru functia de director al Regiei Nationale ROMGAZ, cu sediul in Medias, a decedat recent (Dumnezeu sa-l odihneasca!), asa ca nu-l mai putem intreba (evident, in limba maghiara), de ce a tinut, mai bine de un an, in propriul sertar oferta autoritatilor din Rusia, de a face impreuna cu Romania un depozit de gaz in apropierea Iasiului? Oferta ruseasca specifica faptul ca in lipsa unui acord al Romaniei in vederea realizarii depozitului de gaze (intr-un moment in care tara noastra are o reala problema cu achizitia de gaze din import!), actiunea se va materializa intr-o locatie in apropierea Budapestei. Care, asadar, sa fi fost motivul real al acestui act de adevarata prietenie romano-maghiara? Ne-ar putea, oare, raspunde tot dl Marko Bela (in ce limba vrea d-sa!)?