Ziua Logo
  Nr. 4369 de miercuri, 22 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Genii militare la razboi
Georgy Zhukov
De-a lungul istoriei, au existat multi strategi si conducatori de osti care s-au remarcat prin vitejie, strategie de lupta sau pur si simplu prin ingeniozitate. De genialitate insa nu s-au bucurat multi. Cei care se regasesc in randurile de mai jos au un singur numitor comun - tactica militara de succes.
Georgy Zhukov - unul dintre cei mai decorati si apreciati eroi din istoria Rusiei, dar si a Uniunii Sovietice, Zhukov s-a aflat in fruntea Armatei Rosii in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial; astfel, el a eliberat Uniunea Sovietica de sub ocupatia statelor semnatare a Pactului Axei (Germania, Italia si Japonia). Dupa declinul lui Hitler, Zhukov devine primul conducator al ariei sovietice ex-ocupate de nazisti.
Attila Hunul - ultimul si cel mai de seama rege al hunilor, a domnit intre anii 433 si 453. Attila a ridicat mari probleme Imperiilor Romane de Apus si de Rasarit. Pe langa cruzimea de care a dat dovada de nenumarate ori, acesta a ramas in istorie pentru sirul lung de cuceriri. Dupa ce a invadat de doua ori spatiul balcanic, el a ajuns pana in Galia.
Attila Hunul
William Cuceritorul - fiul nelegitim al lui Robert, Duce de Normandia, s-a nascut in 1027. El a condus Invazia Nor�manda din Anglia, ultima cucerire straina ingaduita vreodata de catre Marea Britanie. Trupele conduse de William au rapus armata britanica la Hastings, dupa care si-au continuat ascensiunea catre Londra. Strateg militar fasa cusur, acesta preia conducerea statului si demareaza o serie de reforme fara precedent.
Ginghis Han - unul dintre cei mai mari cuceritori ai tuturor timpurilor, fondatorul Imperiului Mongol (cel mai mare imperiu din istorie) punand stapanire pe o mare parte din teritoriul Asiei Centrale. Succesul militar al lui Ginghis Han a constat in strategia acestuia de a unifica multe dintre triburile nomade si confederatiile din nord-estul Chinei. Liderul militar s-a remarcat prin inteligenta si tactica ire�prosabila pe campul de lupta.
William Cuceritorul
Hannibal Barca - a invadat Imperiul Roman, patrunzand prin Alpi. A ingenuncheat apoi armata romana castigand o serie de batalii legendare la Trebia, Trasimene si Cannae. Nu a fost niciodata invins pe campul de lupta, fapt ce a permis mentinerea oastei sale in Italia pret de peste un deceniu dupa cel de-al doilea razboi punic. Unul dintre cei mai iscusiti strategi militari ai tuturor timpurilor, i-a inspirat chiar si pe romani, care au adoptat tacticile lui pe campul de lupta.
Napoleon Bonaparte - a fost numit general in perioada Revolutiei Franceze, la doar 24 de ani. Ulterior, reuseste sa preia controlul asupra republicii nou formate, din postura de imparat. Ca militar, s-a remarcat in campaniile duse impotriva Egiptului, Prusiei, Rusiei. Printre victoriile care i-au impus numele in istorie, se numara: Arcole, Marengo, Austerlitz, etc.
Julius Caesar - ajuns in fruntea republicii, preia con�du�cerea armatei romane, si inregistreaza un succes rasunator pe campul de lupta. Ii invinge pe gali, cu ocazia razboaielor galice, si innabusa razboiul civil starnit de Pompei (membru al Senatului).
Ginghis Han
Alexandru cel Mare - a dus cea mai mare si importanta campanie de cucerire din toate timpurile, pana la varsta de doar 30 de ani. A rapus Imperiul Persan, nimicind oastea acestuia, cu mult mai numeroasa decat a lui. Ca urmare, a impus si incetatenit cultura elena in tot teritoriul nou cucerit.
Cirus al II-lea cel Mare - fondator al Imperiului Persan, extinde hotarele acestuia de la Asia Mica pana la Marea Egee, cuprinzand toate coloniile grecesti ale Ioniei. Spre deosebire de alte imperii, care au pierit odata cu fondatorii lor, cel persan a continuat sa existe si dupa moartea lui Cirus (cauzata de infrastructura politica). Multi istorici il asemuiesc pe acesta cu Alexandru cel Mare, din punct de vedere al realizarilor in ceea ce priveste cuceririle.
Hannibal Barca
Napoleon Bonaparte
Julius Caesar
Alexandru cel Mare
Cirus II cel Mare
Andreea-Daniela RAICU 
 Afisari: 1532  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
genii militare   de Viorica Ianc
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Pretul succesului duce la esec (3333 afisari)
 Pamela mutilata de operatii estetice (3223 afisari)
 Copos slefuieste teapa (2579 afisari)
 Merkel pipaita de Sarkozy (2198 afisari)
 Exercitiu iranian de atacare a Israelului (2111 afisari)
 Will Smith face sex cu barbati carora le plateste serviciile la casieria unei case de toleranta  (2883 afisari)
 Hagi, un nou antrenor al Stelei (2393 afisari)
 McCain, pe patul de spital (Video) (2035 afisari)
 Paruiala in toata regula intre sase liceence din Vrancea (VIDEO) (2003 afisari)
 Tupeu de MOCKBA: Romania, invitata sa reconstruiasca regiunile georgiene Apkhazeti si Oseti'i (1972 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01472 sec.