Ziua Logo
  Nr. 4369 de miercuri, 22 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Recuzita de maestru
Expozitia "Maestrii scenei lirice si dramatice romanesti" propune, pana la sfarsitul lunii noiembrie, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), o incursiune in lumea teatrului si a muzicii culte autohtone. Mari actori, interpreti, compozitori si personalitati ale vietii culturale romanesti va asteapta sa-i descoperiti prin intermediul fotografiilor, obiectelor personale si de recuzita, in cadrul expozitiei organizate in colaborare cu Teatrul National "I.L. Caragiale" si Muzeul National "George Enescu".
La intrare, veti fi intampinati de Stefan Tipatescu si Zoe Trahanache din "O scrisoare pierduta" de Caragiale, personaje interpretate pentru prima data, in 1884, de Constantin Nottara si Aristizza Romanescu. Piesa a inregistrat la acea vreme un succes rasunator, fiind sustinute 11 reprezentatii consecutive in decurs de trei saptamani. Multe dintre rolurile Aristizzei Romanescu au fost imortalizate in fotografii care se regasesc in expozitie. Actrita a abordat toate genurile de roluri. Constantin I. Nottara (la MNIR exista un bust al actorului), gratie talentului sau deosebit si a longevitatii pe scena - 57 de ani si 183 de roluri - a avut o influenta remarcabila asupra intregii miscari teatrale din Romania.
Un afis autentic ne informeaza despre un eveniment: "La Teatrul National, Sala Comedia, in data de 22 decembrie 1948, va avea loc o reprezentatie festiva pentru sarbatorirea a 400 de spectacole pe scena Teatrului National cu piesa <<O scrisoare pierduta>> in 4 acte de I.L. Caragiale. Din distributie fac parte: Radu Beligan in rolul lui Dandanache, Al. Giugaru in rolul lui Trahanache, D-ra. Elvira Godeanu in rolul lui Zoe Trahanache etc."
Pozele cu regretatul actor Stefan Iordache (1941-2008) ne reamintesc de marea pierdere suferita de curand. In semn de apreciere, este expus costumul purtat de Iordache in interpretarea ultimului rol: Potemkin, din piesa "Ecaterina cea Mare" de Bernard Shaw.
Periplul prin expozitie ne reveleaza fotografii cu actori ai Teatrului National din Bucuresti din primele decenii ale secolului XX, cu actori ai teatrelor din tara, cu imobilele cele mai renumite unde s-au sustinut reprezentatii si, de fapt, sub ochii nostri se deruleaza istoria in imagini a teatrului romanesc.
In zona cu marturii ale traditiei artei lirice se regasesc obiectele care i-au apartinut lui George Enescu: doua baghete dirijorale, o vioara, partituri cu semnatura compozitorului. "Rapsodia Romana", compusa la varsta de 20 de ani, a fost cea mai prezenta reprezentata a muzicii culte romanesti in repertoriul simfonic international.
Din lirica romaneasca regasim nume de prestigiu precum: soprana Haricleea Darcl´┐Że, care a interpretat in premiera mondiala (1903) rolul principal din opera "Tosca" de Puccini, soprana Virginia Zeani (foto), remarcabila prin redarea rolului Violetta din "Traviata" de Verdi, baritonul Nicolae Herlea (foto), a carui piesa de rezistenta a fost rolul lui Figaro din "Barbierul din Sevilla" de Rossini - cu care a avut 550 de reprezentatii - compozitorul si dirijorul Sergiu Celibidache, care a dus arta dirijorala la perfectiune, prin conturarea fiecarui detaliu muzical etc.
Expozitia prinde viata datorita posibilitatii vizionarii, pe doua ecrane mari, a celor mai renumite si indragite secvente din celebre piese de teatru sau concerte de muzica simfonica. Ii lasam acum pe cititori sa-i descopere pe cei ce au fost si vor fi "Maestrii scenei lirice si dramatice romanesti" si chiar internationale.
Cristina SPIRIDON 
A r h i v a
  Poveste romaneasca la Paris    
  Zilele filmului macedonean    
  Gongul bate in strada    
  Noul val in arhitectura    
  Un document acuzator    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pretul succesului duce la esec (3333 afisari)
 Pamela mutilata de operatii estetice (3223 afisari)
 Copos slefuieste teapa (2579 afisari)
 Merkel pipaita de Sarkozy (2198 afisari)
 Exercitiu iranian de atacare a Israelului (2111 afisari)
 Will Smith face sex cu barbati carora le plateste serviciile la casieria unei case de toleranta  (2883 afisari)
 Hagi, un nou antrenor al Stelei (2393 afisari)
 McCain, pe patul de spital (Video) (2035 afisari)
 Paruiala in toata regula intre sase liceence din Vrancea (VIDEO) (2003 afisari)
 Tupeu de MOCKBA: Romania, invitata sa reconstruiasca regiunile georgiene Apkhazeti si Oseti'i (1972 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01074 sec.