Ziua Logo
  Nr. 4369 de miercuri, 22 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Lupta fratricida
-- Hidroenergeticienii ies in strada pentru a protesta impotriva infiintariiCompaniei Energetice Nationale integrate * Alti energeticieni picheteaza sediul Hidroelectrica pentru sustinerea infiintarii CEN
Foto: MEDIAFAX
Membrii Federatiei Hidrosind au anuntat ca vor picheta astazi sediile AVAS si PNL, urmand ca maine sa organizeze si un miting in Piata Victoriei, nemultumiti de infiintarea Companiei Energetice Nationale (CEN). In replica, alti energeticieni vor protesta in fata sediului Hidroelectrica, tocmai pentru a sprijini infiintarea CEN. Reamintim, Guvernul a decis, printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG), infiintarea unei companii integrate, Electrica urmand sa "inghita" Hidroelectrica si complexurile energetice Turceni si Rovinari.
Conducerea Hidrosind spune ca, dupa publicarea in Monitorul Oficial a OUG de infiintare a companiei, o va ataca in instanta si va face plangeri penale impotriva presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, a ministrilor Economiei si Justitiei, Varujan Vosganian si Catalin Predoiu, si a premierului Calin Popescu Tariceanu.
Hidroenergeticienii spun ca vor sa-l convinga pe premier sa retraga actul normativ, in caz contrar fiind "nevoiti sa recurga la toate formele legale de proteste, inclusiv la greva generala", pentru a-si apara locurile de munca. Ei explica prin aceea ca, intr-un comunicat al AVAS, se arata ca eficienta noii companii energetice se bazeaza si pe "reducerea cheltuielilor cu personalul". Actiunile angajatilor din Hidroelectrica sunt sustinute si de colegii lor din centrala de Minerit si Energie cat si de Confederatia Sindicala Meridian.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, ieri, la Craiova, ca PSD si PC vor ataca la Curtea Constitutionala Ordonanta Guvernului privind infiintarea CEN, el apreciind ca "scopul mascat" al masurii Executivului este privatizarea prin bursa a Hidroelectrica. "Suntem preocupati ca Guvernul, fara nicio consultare publica, merge indaratnic pe ideea unei companii de energie. Este vorba de tot ce inseamna productie de energie in Oltenia. Trei sferturi din productia de energie se afla aici, in Oltenia. Cred ca Guvernul, pe ultimii metri, s-a pripit cand a propus infiintarea acestei companii. Scopul real al crearii acestei companii este privatizarea prin bursa a Hidroelectrica. Este de fapt scopul mascat al acestei operatiuni. Din punctul nostru de vedere, crearea acestei companii trebuie regandita, trebuie facuta pe baza unei strategii energetice coerente, care sa puna nu interesul unor smecheri care vor sa cumpere ieftin active ale statului, ci sa puna in centrul atentiei pretul energiei electrice pentru cetatean si pentru economie", a declarat Geoana.
Pe de alta parte, Federatia Univers, din care fac parte toti energeticieni, inclusiv din Hidroelectrica si filialele acesteia, apreciaza decizia Guvernului de a infiinta CEN. Acesti sindicalisti considera ca infiintarea companiei trebuie urmata de masuri prin care intreaga cantitate de energie electrica produsa de CEN sa fie vanduta prin oferta publica, cu exceptia cantitatilor de energie vandute in conditii reglementate, pentru consumatorii vulnerabili. Ei cer, printre altele, desfiintarea contractelor de vanzare a energiei electrice incheiate in mod abuziv si ilegal, cu asa-zisii "baieti buni" si definirea statutului consumatorului vulnerabil (consumatorul casnic si IMM-uri cu o cifra de afaceri de pana la 10 milioane euro/an si pana la 50 de salariati). Sindicalistii de la Universul vor picheta, in replica, sediul Hidroelectrica, astazi si maine.
Suntem preocupati ca Guvernul, fara nicio consultare publica, merge indaratnic
pe ideea unei companii de energie. Este vorba de tot ce inseamna productie de energie in Oltenia. - Mircea Geoana
Carmen POPESCU 
 Afisari: 272  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Padurarii la poarta Agriculturii    
  Infertilitate compensata    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pretul succesului duce la esec (3333 afisari)
 Pamela mutilata de operatii estetice (3223 afisari)
 Copos slefuieste teapa (2579 afisari)
 Merkel pipaita de Sarkozy (2198 afisari)
 Exercitiu iranian de atacare a Israelului (2111 afisari)
 Will Smith face sex cu barbati carora le plateste serviciile la casieria unei case de toleranta  (2883 afisari)
 Hagi, un nou antrenor al Stelei (2393 afisari)
 McCain, pe patul de spital (Video) (2035 afisari)
 Paruiala in toata regula intre sase liceence din Vrancea (VIDEO) (2003 afisari)
 Tupeu de MOCKBA: Romania, invitata sa reconstruiasca regiunile georgiene Apkhazeti si Oseti'i (1972 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00936 sec.