RAmAn cAteva intrebari: cat timp vor fi europenii in stare sa practice o politica financiara comuna (intrebare care include, de altfel, toate statele cu traditie capitalista...)? Vor fi sefii de state si de guverne, reuniti la Bruxelles, in stare sa cada de acord asupra catorva corecturi absolut necesare - de adus mentalitatilor si fara a-i anula eficienta sistemului capitalist? Pentru prima oara in istoria capitalismului se pot discuta aceste lucruri la rece, dincolo de lupta de clasa si fara prejudecati ideologice marxiste.
Vor fi noile reguli impuse bancilor obligatorii? Si o ultima intrebare: cat de departe sa mearga garantiile acordate de stat depunatorilor pentru economiile lor, fara a pune sistemul bancar in pericol si fara a suprima cu totul libertatea de actiune a "bankerilor", in prezent neresponsabili pentru proasta conducere? Cum impaci capra cu varza? E vorba, intre altele, de instituirea unei autoritati centrale europene pentru supravegherea bancilor; bancile trebuie s-o accepte, in contrapartida la ajutorul financiar al statului, care le salveaza de faliment, in prezent. De altfel, criza nu s-a incheiat.
Aceste conflicte de interese sunt complicate, ele nu pot fi rezolvate de azi pe maine. O anumita supraveghere a statului este, insa, absolut necesara. A avut-o, dupa cate imi amintesc, Romania interbelica! Cetateanul, mai ales cel sarac, trebuie aparat de hraparetia bancilor si a oamenilor!