Ziua Logo
  Nr. 4359 de vineri, 10 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Colectia Elgin la TVR Culturala
Zoe PETRE 
Ne-am amuzat cu totii citind, saptamanile trecute, in mai toate ziarele, ca o agentie din Germania care se ocupa cu colectarea banilor pentru abonamente radio si TV, GEZ, a trimis doua somatii poetului Friedrich Schiller, amenintand ca il va da in judecata pentru neplata abonamentelor respective daca nu face dovada ca nu poseda un aparat de radio sau un televizor. Dupa ce confuzia s-a lamurit, purtatoarea de cuvant a agentiei si-a cerut scuze si a promis sa-l stearga pe Schiller din baza de date.
Cred ca m-as fi distrat mai mult, eventual cu comentariile traditionale la romani cum ca la noi nu s-ar putea intampla una ca asta (oare cati Vacaresti sau Minulesti vor fi primit somatii postume?), daca n-as fi nimerit in seara de 23 septembrie, la TVR-Cultural, peste un Jurnal, cultural si el, in care era vorba despre vizita unui oficial italian in Grecia Am aflat, gratie redactorilor acelui jurnal, ca un oarecare ministru italian, probabil al Culturii, celebra impreuna cu omologul sau elen ceva nelamurit cu referire la Parthenon. Plina de aplomb, duduia care ne relata faptele a pretins - nu odata, ci de vreo doua-trei ori - ca e vorba de o piesa lucrata de celebrul sculptor "Fideas" "din marmora de Elgin".
Mintenas i-am iertat pe functionarii de la GEZ care nu si-au dat seama la vreme ca Friedrich Schiller nu e directorul scolii din Weigsdorf-K´┐Żblitz. Treaca de la mine faptul ca, din relatarea la care ma refer aici cu indignare cetateneasca, lucrurile se petreceau ca in anecdota aceea in care nu era vorba de o masina, ci de o bicicleta, si nu i se daduse, i se furase. Scena din care postul nostru transmitea cateva imagini se petrecea la Atena, in cadrul vizitei lui Georgio Napolitano, presedintele Italiei, care preda omologului sau elen Constantinos Papoulias un fragment - de altfel minuscul - din friza sculptata a celebrului templu de pe Acropole.
Si eu m-am zapacit odata sub tirul necrutator al intrebarilor lui Robert Turcescu si am avut brusc dubii cu privire la identitatea statuii lui Spiru Haret, asa ca se cade sa nu fiu prea aspra. Confuziile de nume se intampla si la case mai mari, chiar la cele renumite ca Albe - amintiti-va de George W., pe atunci candidat, care nu stia numele generalului Pervez Mussharaf; a avut timp de atunci sa-l si viseze. La limita - dar numai la limita - as putea chiar admite ca redactorii postului specializat in cultura nu stiu ca numele celui mai celebru sculptor al Antichitatii este Fidias si-l boteaza Fideas; pot supravietui si realitatii crude a faptului ca aceiasi redactori ai aceluiasi post cultural il confunda cu o cariera de piatra pe Lordul Elgin - cel care, in 1812, a obtinut de la turci dreptul de a transporta la Londra ca balast sculpturile de marmura de la Parthenon, expuse de atunci in Muzeul Britanic. Dar, cand aceiasi redactori culturali dovedesc faptul ca habar nu au la ce servesc sutele de lucrari de referinta, dictionare si enciclopedii, fie ele Wiki, Larousse sau Britanice, mi se pare indecent sa ma distrez pe seama unor bieti functionari in a caror fisa de post figureaza rau-platnicii la intretinere si TV, nu culturalizarea maselor.
Adevarul e ca sculptura oferita Eladei de presedintele italian, un fragment de doar 35 pe 34 cm din piciorul Zeitei Persuasiunii, Peitho, are o importanta contemporana egala, daca nu cumva superioara celei antice. Fragmentul fusese daruit acum 150 de ani Universitatii din Palermo de catre un diplomat britanic. Aceasta restituire simbolica devine un precedent periculos in contenciosul referitor la vechile colectii ale marilor muzee, in constituirea carora prazile de razboi si alte forme de spoliere mai mult sau mai putin savanta, mai mult sau mai putin inocenta, au jucat, in secolele trecute, un rol deloc neglijabil. La granita dintre orgoliul national, corectitudinea politica si profitul sperat de pe urma turismului cultural, acest contencios risca sa modifice pentru totdeauna peisajul muzeistic al Europei si al Americii.
 Afisari: 415  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
SI gresesc daca presupun ca dudia aia e un produs al "dimacratiei" din ultyimii 18    de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Adomnitei - vila de piatra!    7 comentarii
  "Ora de istorie" si teroarea comunista    3 comentarii
  Multiubitul si rata    2008-09-12
  Hartia de turnesol    2008-07-18
  Erori au fost, erori sunt inca...    2008-07-11
  Perle de incultura    2008-07-04
  Venus Anadyomene    2008-05-23
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii Marii Crize (6444 afisari)
 Surogatul de dreptate (1958 afisari)
 FMI: Recesiunea se prelungeste si in 2009 (1697 afisari)
 Adomnitei - vila de piatra! (1588 afisari)
 Ucraina se scufunda (1357 afisari)
 Fiica lui Stalin: Eu uram Rusia sovietica (2561 afisari)
 Lugoj: Eleva batuta in plina strada de patru fete (1973 afisari)
 Marko Bela: Copiii romani trebuie sa invete ungureste (1384 afisari)
 Sarkozy, implicat intr-un nou scandal amoros (1207 afisari)
 O femela de rechin a ramas gestanta fara sa fi intrat in contact cu vreun mascul (1154 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11786 sec.