Ziua Logo
  Nr. 4359 de vineri, 10 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Surogatul de dreptate
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Uriasul taraboi generat de noua lege care vizeaza raporturile dintre fostii chiriasi, deveniti proprietari si autenticii proprietari ai imobilelor este abia la inceput. Fara doar si poate, daca va spune da Curtea Constitutionala, scandalul se va internationaliza. Si se va transfera la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
De unde tavalugul se va napusti asupra Romaniei. Fragilizand si mai mult bugetul. Si facand gauri mari in buzunarul cetateanului roman. A naibii situatie! Crezi ca vrei sa faci dreptate unui milion de familii de chiriasi deveniti proprietari dar, fiindca ai incalcat drepturile constitutionale consfintite in Uniunea Europeana ale fostilor proprietari, pana la urma creezi uriase pagube populatiei. Inclusiv celor un milion de persoane. Iata o veritabila drama, atat umana, cat si nationala, o dilema care, daca am fi patetici, am spune ca este de tip shakespearian. O alta dimensiune a noului scandal de la Bucuresti este de natura politica. Taiem, in felul acesta, nodul gordian al vechii si dureroasei dileme proprietari-chiriasi? Sau nu? Putem sa tragem si altfel o linie?
Fostii chiriasi deveniti proprietari au dreptatea lor. In sensul ca, sub regimul comunist, ei s-au trezit repartizati in fel de fel de blocuri si case vechi. Care fusesera nationalizate. Putine dintre aceste locatii erau cu adevarat vile. Ori apartamente de lux. Unde a fost vorba de lux, au ajuns nu cetateni obisnuiti, ci membri ai nomenclaturii. Mult mai putini. In continuare, acesti oameni nu au avut nicio vina cand, dupa decembrie '89, statul post-comunist de tip neo-comunist le-a creat posibilitatea de a-si cumpara ieftin apartamentele. Ce erau sa faca? De buna-credinta fiind, au strans cureaua si au platit. In rate, timp de ani de zile. Iar acum, rand pe rand, judecandu-se cu fostii proprietari, isi pierd casele. Este un rau pe care PC, cu sprijinul PSD si PRM, a incercat sa-l repare. Cum? Votand in Parlament "Legea Voiculescu". Care ii despagubeste pe adevaratii proprietari, oferindu-le garantii noilor proprietari. Dar si adevaratii proprietari au dreptatea lor. Care este chiar mai mare. Iar dreptatea adevaratilor proprietari este consimtita, cum spuneam, atat de Constitutia Romaniei, cat si de reglementarile de la nivelul Uniunii Europene. Pentru ca proprietea este sfanta si inviolabila. Ce vina au adevaratii proprietari ca regimul comunist le-a confiscat averea? Atunci cand nu le-a luat si viata. Ei au nu numai un drept material, ci si un drept moral asupra locuintelor. Pentru ca au pus suflet atunci cand le-au construit. Si atunci cand o parte din viata lor s-a consumat acolo. E drept ca ei sa nu se aleaga, in urma acestei "Legi Voiculescu", decat cu o simpla despagubire? Si in ce consta despagubirea? Parlamentul nu a stabilit. Scoate statul bani pe care nu ii are din Trezorerie? Sau vor intra si aceste cazuri in faimosul Fond Proprietatea? Care nu se stie cand si in ce conditii va putea fi listat pe Bursa. Pentru ca, in criza actuala a pietei bancare, ar fi o catastrofa. Si ce se intampla, daca tot vorbim de chiriasi, proprietari, adevarati proprietari si despagubiti, cu acei noi proprietari care, intre timp, au pierdut definitiv in instanta? Ei cum vor fi despagubiti? Dar ce se va intampla cu procesele in curs? Se suspenda, se inchid?
Nu era mai simplu ca, alegand raul cel mai mic, Parlamentul Romaniei sa fi decis invers? Adica adevaratii proprietari sa primeasca inapoi ceea ce au avut, iar noii proprietari sa beneficieze de un termen de gratie de trei ani si de o despagubire la pretul pietei pentru ca, in acest interval de timp, sa-si poata achizitiona o noua locuinta? De ce nu s-a procedat asa? Pentru ca, s-a spus, nu sunt bani. Si nu-i putem trimite sa traiasca in fabricile si uzinele aruncate in Fondul Proprietatea. Si nici Fondul Proprietatea nu e lichid, astfel incat un milion de familii sa scoata banii si sa-si cumpere locuintele. Mai bine sa-i sacrificam pe proprietari, s-a spus, pentru ca, de bine de rau, ei au o locuinta deasupra capului. Ei bine, exista o solutie rezonabila. Si barbateasca. Si constitutionala. Revenim maine.
 Afisari: 1958  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Socrate   de ella
Saracii...   de alwis46
Hmmm   de ella
!?!?   de alwis46
Atentie,ghita bizonul viseaza la reinfiintarea inchisorilor comuniste, ANDRADA, SILVIANA ,PAZITI-VA.   de rosu ovidiu
Justitia este un lux ....   de avarfreson
Domnule Socrate   de ella
dle rosca stanescu articolul lui G. Scarlat este o culme a rasismului abject   de aa
aa   de aa
   de Ghita Bizonu'
Deci si Ungaria incalca drepturile constitutionale consfintite in Uniunea Europeana    de Ghita Bizonu'
Renationalizarea facuta de turnatori si exnomenclaturisti   de Mona G.
Legea securistului voiculescu este impotrica CEDO,   de rosu ovidiu
Domnule SRS, faceti o mare greseala.   de Socrate
Ba da, dar ...   de Arogantu'
perioada de gratie si despagubire lapretulpietei ?   de demetrius
vremuri trecute,reactualizate   de liki_datoru2006
SRS   de cosor ion
A r h i v a
  Moartea unui demnitar    2008-10-09
  Dilema unui presedinte    2008-10-04
  Condamnat la moarte    2008-09-24
  Pe muchie de cutit    2008-09-23
  Se pregateste un deces    2008-09-22
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii Marii Crize (6444 afisari)
 Surogatul de dreptate (1958 afisari)
 FMI: Recesiunea se prelungeste si in 2009 (1697 afisari)
 Adomnitei - vila de piatra! (1588 afisari)
 Ucraina se scufunda (1357 afisari)
 Fiica lui Stalin: Eu uram Rusia sovietica (2561 afisari)
 Lugoj: Eleva batuta in plina strada de patru fete (1973 afisari)
 Marko Bela: Copiii romani trebuie sa invete ungureste (1384 afisari)
 Sarkozy, implicat intr-un nou scandal amoros (1207 afisari)
 O femela de rechin a ramas gestanta fara sa fi intrat in contact cu vreun mascul (1154 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09621 sec.