Ziua Logo
  Nr. 4359 de vineri, 10 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Bucurestiul lui Andrei Pippidi
O carte nu doar foarte frumoasa, ci si instructiva ofera cititorilor romani care poate nu cumpara si "Dilema veche" istoricul Andrei Pippidi. Profesor de istorie a Evului Mediu la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, distinsa personalitate a vietii intelectuale contemporane, bonomul si hatrul deseori dascal este si un redutabil publicist si eseist. Vocea lui scrisa s-a facut auzita cu multe prilejuri in timpul variatelor galcevi ce au traversat societatea romaneasca. Nu facem un portret de autor, ci doar o minima prezentare a unui prestigios intelectual, prea putin cunoscut si mediatizat in acesti ani.
Andrei Pippidi aduna in volumul "Case si oameni din Bucuresti" (Editu-ra Humanitas, 2008) texte aparute initial in hebdomadarul amicului Andrei Plesu. Aglutinate in volum, povestile legate de soarta unor constructii din vechiul Bucuresti capata consistenta si un parfum aparte. Reinvie sub pana analistului memorialist oameni si intamplari care stau pitite in zidurile unor case, sunt scoase de sub mantia uitarii eveni-mente dintre cele mai interesante din trecutul urbei lui Bucur. Ca este vorba de personalitati marcante ale istoriei si culturii romanesti (Spiru Haret, generalii Holban si Popovici, sau Lahovary, de care putina lume este in stare sa spuna cine a fost) sau personalitati mai putin marcante in eternitate.
Elegiile lui Pippidi sunt si ferme critici la starea multor cladiri despre care gloseaza erudit si elegant. Sunt trageri de mana, de mancea sau de urechi, ale oficialitatilor, de ieri si de azi, pentru haosul din constructii, putin interesul - sau mai rau, dezinteresul - autoritatilor vizavi de o mostenire fabuloasa a Bucurestilor. Oras cu parfum aparte, ce a facut din lipsa de stil si eclectism un stil anume. Rememorarile profesorului sunt si severe avertismente aduse celor care pot decide ce si cum se poate face ceva. Netrebnicia unor investitori si lipsa de gust a noilor ciocoi - "Casa lui Becali", text exemplar in acest sens - pot fi contracarate de o politica ferma in domeniu dusa de autoritati.
O zonA lArgitA de protectie in centrul Capitalei, transformata si in "Fussgangzone", unde masinistii cu 4x4 si motociclistii cu zgomotele lor infernale sa nu fie admisi, ar da o alta fata si viata orasului. Orasului nostru, care, asa cum a fost si este, tot iubit va fi. Mai ales pentru cei care mai merg si pe jos si au stare sa admire o cornisa, un ancadrament sau feroneria unui balcon. Se poate trai frumos, nu doar bine, intr-un Bucuresti asaltat de "probleme sociale", dar care pastreaza, chiar la vedere, un intreg bagaj de frumuseti.
Bedros HORASANGIAN 
 Afisari: 208  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Dar ce spune despre locatia pt.Monumentul Holocaustului ?   de Ion Ionescu de la Brad
A r h i v a
  ACT de un deceniu    
  Franta primeste Nobelul literar    
  Poezia germana contemporana (I)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii Marii Crize (6444 afisari)
 Surogatul de dreptate (1958 afisari)
 FMI: Recesiunea se prelungeste si in 2009 (1697 afisari)
 Adomnitei - vila de piatra! (1588 afisari)
 Ucraina se scufunda (1357 afisari)
 Fiica lui Stalin: Eu uram Rusia sovietica (2561 afisari)
 Lugoj: Eleva batuta in plina strada de patru fete (1973 afisari)
 Marko Bela: Copiii romani trebuie sa invete ungureste (1384 afisari)
 Sarkozy, implicat intr-un nou scandal amoros (1207 afisari)
 O femela de rechin a ramas gestanta fara sa fi intrat in contact cu vreun mascul (1154 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01736 sec.