Ziua Logo
  Nr. 4359 de vineri, 10 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Franta primeste Nobelul literar
-- Jean-Marie Gustave Le Clezio (foto), unul dintre cei mai importanti scriitori francezi contemporani, a fost anuntat, ieri, de catre Comitetul Nobel din Suedia, drept castigator al Premiului Nobel pentru literatura.
Comitetul si-a argumentat decizia prin faptul ca Le Clezio "este un autor al noilor frontiere, al aventurilor poetice si extazului senzual, un autor care studiaza umanitatea dinauntrul si din afara civilizatiei", precizeaza Mediafax.
La 23 de ani, a obtinut premiul Theophraste Renoudot pentru romanul sau de debut "Le proces verbal", succes literar care l-a propulsat in randul "scriitorilor vremii", cum l-a catalogat marea critica literara pariziana. Le Clezio a fost, de asemenea, primul scriitor care a obtinut premiul Paul Morand pentru intreaga opera din partea Academiei Franceze. In 1994, el fost desemnat cel mai mare scriitor de limba franceza in viata, de catre cititorii revistei Lire.
Printre cele mai recente romane ale sale se numara "L'Africain" (2004) si "Ourania" (2006). In Romania i-au fost publicate volumele "Proces Verbal", "Cautatorul de Aur", "Primavara si alte anotimpuri" - toate la Editura Univers - "Diego si Frida" (Paralela 45).
Profesor, ziarist, dar mai ales calator, Le Clezio este pasionat de descoperirea misterelor unor civilizatii si culturi indepartate in timp si spatiu. El este considerat un "scriitor regionalist" in masura in care se preocupa de descoperirea radacinilor ancestrale ale umanitatii. Necesitatea de a scrie a artistului se explica printr-o cale de a fugi de societatea occidentala. Temele primelor romane reflecta acest fapt: solitudinea, durerea insuportabila prezentata sub toate registrele (Le Fievre) dar si foamea, epuizarea sunt incercari care metamorfozeaza caractere. Personajele lui Le Clezio fug de societatea de consum a marilor orase, devenind cautatori a unei vieti curate, simple, eliberatoare.
Adriana VASILIU 
 Afisari: 108  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  ACT de un deceniu    
  Bucurestiul lui Andrei Pippidi    1 comentariu
  Poezia germana contemporana (I)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii Marii Crize (6444 afisari)
 Surogatul de dreptate (1958 afisari)
 FMI: Recesiunea se prelungeste si in 2009 (1697 afisari)
 Adomnitei - vila de piatra! (1588 afisari)
 Ucraina se scufunda (1357 afisari)
 Fiica lui Stalin: Eu uram Rusia sovietica (2561 afisari)
 Lugoj: Eleva batuta in plina strada de patru fete (1973 afisari)
 Marko Bela: Copiii romani trebuie sa invete ungureste (1384 afisari)
 Sarkozy, implicat intr-un nou scandal amoros (1207 afisari)
 O femela de rechin a ramas gestanta fara sa fi intrat in contact cu vreun mascul (1154 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00829 sec.