Ziua Logo
  Nr. 4356 de marti, 7 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Napoleon III la Bucuresti
Valentin HOSSU-LONGIN 
Un eveniment atrage si/sau impune un altul. Asa s-a intamplat cu aducerea intr-o piateta din Bucuresti a copiei unicului bust al lui Napoleon III, de la Vichy; dupa un deceniu, la bicentenarul nasterii imparatului, Academia Romana si Fundatia Istorica Romana FIRO organizeaza colocviul "Napoleon III - Alexandru Ioan Cuza, destine paralele", urmat de vernisajul unei expozitii de fotografii si documente. Importanta manifestare cultural-istorica are loc astazi de la orele 11, in Aula Principala si apoi la Biblioteca Academiei.
Controversat si iubit totodata, apreciat si hulit in acelasi timp, nepotul de frate al marelui Napoleon Bonaparte avea sa se impuna chiar in tumultuosul an revolutionar 1848, ajungand presedintele Frantei, dar dupa numai trei ani proclamandu-se imparat. Devenea o figura centrala in randul capetelor incoronate ale continentului, redand tarii sale un rol deosebit intre marile puteri europene. A condus Franta timp de 22 ani: a dat o lovitura de stat in 2 decembrie 1851, lichidand a Doua Republica, a contribuit ca niciun om de stat al epocii la modernizarea Parisului, a tarii sale si a Europei si a pierdut lamentabil razboiul cu Prusia, din 1870, murind in exilul britanic, dupa aproape trei ani. A fost un om al actiunii, pe toate "fronturile": diplomatice, administrative, ideatice, artistice, amoroase si, cum am spune noi azi, manageriale.
Istorici si scriitori s-au intrecut in a-l lauda sau contesta si este greu pentru posteritate, inclusiv pentru francezi, sa-i cantareasca la justa valoare contributia la modernizarea chiar a lumii. Si atunci, intrebarea: de ce s-a gasit tocmai Romania sa-i acorde o asemenea cinstire academica, la 200 ani de la nastere? La ea vor raspunde istoricii Dan Berindei, Razvan Teodorescu, Florin Constantiniu, Christina Egli si Ion Buculei. Expunerile lor completeaza si vin in intampinarea compatriotului nostru Lucian Boia, care la inceputul acestui an a publicat volumul Napol�on III Le Mal-Aim� (Les Belles Lettres) tradus din franceza de Emanoil Marcu, cu titlul Napoleon III Cel Neiubit.
Pe scurt: totul porneste de la pasoptism si revenirea in tara a celor mai multi dintre tinerii romani care studiasera la Paris. Era perioada cand se cristalizau ideile nationale de unire a Principatelor Tara Romaneasca si Moldova, conform politicii nationalitatilor initiate de Napoleon III. Mai mult, sub influenta Scolii Ardelene, se ajunsese la constiinta latinitatii noastre, intelectualitatea celor doua tari-surori debarasandu-se de slavonismul din cancelarii si biserica, precum si de turcismele si grecismele elitei societatii. Dupa razboiul Crimeei (1853-56), dorinta partidei national-unioniste, care urmarea crearea unui stat tampon puternic intre Rusia si Imperiul Otoman, a primit girul lui Napoleon III si sprijin direct dupa 1857. Fara alte amanunte, Al.I. Cuza a fost ales domn al Principatelor (1859), pentru ca trei ani mai tarziu, cu acordul imparatului, sa realizeze adevarata unire, in plan legislativ, guvernamental si cu Bucurestiul capitala. Tot acesta s-a aratat favorabil aducerii pe tronul Romaniei a printului german Carol (1866), intr-o tara francofona. La finalul unui capitol special din cartea amintita, Lucian Boia scrie: "Fara Franta si fara Napoleon III, nu este sigur ca Romania ar fi aparut pe lume". Poate nu atunci...
P.S. Expozitia inaugurata astazi si deschisa o luna se afla sub inaltul patronaj al E. S. Domnul Livio H�rzeler, ambasadorul Elvetiei in Romania. Aceasta a beneficiat de parteneriatul unor importante institutii muzeale din Elvetia, Franta si Romania. Intreaga manifestare cultural-istorica a fost posibila datorita initiativei si realizarii doamnelor Ioana Cacip si Maidana de Batten, co-fondatoarele FIRO. Au avut alaturi personalitati proeminente academice si specialisti, din cele trei tari. Din partea politicienilor si guvernantilor nostri - niciun sprijin!
 Afisari: 502  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Pierdut stat roman. Il declar nul.    14 comentarii
  Degringolada in fotbalul romanesc?    
  Expozitia cumplitului Sighet    2008-09-12
  Istroromanii din... Sibiu    2008-09-06
  Ziua Nationala, de vara sau de iarna?    2008-08-25
  S.O.S. istro-romanii!    2008-07-19
  "Echilibrul torinez"    2008-07-11
 Top afisari / comentarii 
 Baronii pensiilor (2479 afisari)
 Pierdut stat roman. Il declar nul. (2385 afisari)
 Amanta lui Lennon, aleasa de Yoko (1909 afisari)
 Gafa de zece miliarde de euro (1592 afisari)
 Romania socialista in criza (1513 afisari)
 Ghici cine este vedeta care, la 45 de ani, arata senzational in costum de baie?  (3082 afisari)
 Actria Mariana Mihu a czut pe scen in timpul piesei "Unchiul Vania"  (2657 afisari)
 Statele Unite se indreapt spre o grav recesiune, a anunat Fondul Monetar Internaional  (2514 afisari)
 Imagini ocante cu momentul in care arbitrul Colescu a vrut s se arunce de la balcon (VIDEO) (2327 afisari)
 Refugiu caldut si salarii barosane: Unul din zece angajati ai A.N.A. are rude cu functii in SIE, MAp sau MIRA  (2042 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11147 sec.