Ziua Logo
  Nr. 4351 de miercuri, 1 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Haos in asistenta maternala
-- Directiile de Asistenta Sociala au decontat bere si sutiene pentru bebelusi * Asistentii sociali au facut evaluari din birou sau au copiat din rapoartele intocmite cu luni in urma
Inspectia Sociala solicita revizuirea legislatiei privind protectia copilului si cea a organizarii si functionarii serviciului de asistenta maternala. De asemenea, Inspectia Sociala (IS) va cere Ministerului Muncii sa sesizeze Curtea de Conturi si organele de urmarire penala pentru deficientele constatate in furnizarea serviciilor de asistenta maternala in anumite judete. In cadrul controalelor desfasurate in perioada 10-19 septembrie, inspectorii sociali au verificat, pe langa Directiile Generale de Asistenta, si peste 2000 de dosare ale asistentilor maternali.
Curtea de Conturi si organele de urmarire penala vor fi sesizate, dupa ce echipele de control au descoperit ca Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din mai multe judete au decontat, in schimbul alocatiilor acordate copiilor aflati la asistentul maternal profesionist, facturi cu bere, mici, produse cosmetice sau diverse articole de imbracaminte de dama. DGASPC sector 6 a decontat noua cutii de bere, balsam, un sutien si pantaloni de dama, pentru un copil de opt luni aflat in asistenta maternala. Aceeasi institutie a mai decontat, pentru un minor de doi ani, vin demisec, seminte, balerini de dama si un set de geometrie. Si la DGASPC sector 5, sector 4 si la Caras - Severin au fost depistate astfel de facturi. In cazul unui asistent maternal din Buzau, care avea in grija un copil subnutrit, s-a descoperit ca DGASPC ii decontase mai multe kilograme de piept de pui dezosat.
Inspectorul de stat Maria Muga a declarat, ieri, ca va solicita ministerelor Muncii si Sanatatii adoptarea de masuri urgente pentru optimizarea grilei privind alimentele permise la decontare. "Trebuie luate masuri urgente, pentru ca altfel riscam sa ne confruntam si in alte judete cu cazuri similare celui de la Bistrita-Nasaud", a spus Maria Muga. Ea a precizat ca, la Bistrita - Nasaud, echipele de control au descoperit ca o minora de 17 ani locuia in aceeasi camera cu un tanar si sotul asistentei maternale. Amintim ca, in acelasi judet, un copil de patru ani a murit in urma abuzurilor la care a fost supus de catre asistenta maternala in grija careia fusese dat. Inspectia Sociala cere demiterea conducerii DGASPC Bistrita- Nasaud.
Pe de alta parte, Maria Muga a declarat ca echipele de control au mai constatat ca nu sunt respectate standardele minime obligatorii privind plasarea si ingrijirea copilului la asistentul maternal profesionist. "Asistentii sociali au recunoscut ca au facut evaluari din birou sau au copiat din rapoartele intocmite cu luni in urma. Totodata, ei au recu´┐Żnoscut ca evaluarea nu se face bilunar, ci o data la sase luni. In Bihor, de exemplu, nu s-a facut nicio evaluare anul acesta", a mai spus Maria Muga.
Lipsa de personal
Potrivit standardelor in vigoare, asistentul social al copilului are un numar de maximum 25 de cazuri si asistentul social al asistentului maternal are 30 de cazuri. In realitate, la nivel de tara, asistentul social al copilului are 70 de cazuri si asistentul social al asistentului maternal are 68 de cazuri. In prezent, la nivelul DGASPC din intreaga tara sunt alocate, in total, 66.322 de posturi. Dintre acestea, conform Standardului, numarul de posturi care ar trebui alocat Serviciului de Asistenta Maternala este de 1.332 asistenti sociali, dar, in realitate, sunt ocupate numai 769 de posturi. Din datele centralizate de IS, sunt 15.505 de asistenti maternali angajati, care au in grija 20.391 de copii.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 493  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Sanatate cu atitudine    1 comentariu
  Catedrala Reintregirii monument al Unirii    2 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Dramele ascunse ale familiei Newman (4863 afisari)
 Soc si groaza in lume (4304 afisari)
 Criza in casa spanzuratului (1428 afisari)
 Fran, o dadaca din Focsani (1406 afisari)
 Tariceanu cap in cap cu Barosso (1191 afisari)
 Constanta: Droga fetite, facea sex cu ele si trimitea inregistrarile unei retele pornografice (5849 afisari)
 Politolog rus: Nu Rusia, ci Romania reprezinta un pericol major pentru Ucraina (4087 afisari)
 Pumni de campion: Marian Dragulescu si-a batut sotia in fata copiilor (3007 afisari)
 "Omul copac" este aproape vindecat (2964 afisari)
 Cand paramedicii se dezbraca si isi fac calendar (2810 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01883 sec.