Ziua Logo
  Nr. 4349 de luni, 29 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Un cinematograf "altfel" pentru Capitala
-- Un nou cinematograf functioneaza, de joia trecuta, in Bucuresti: Eurocinema"Tinerimea Romana". Este vorba despre sala de spectacole a Centrului National de Arta omonim (zona Izvor, vis-�-vis de Teatrul Bulandra), care in fiecare weekend se va transforma in cinematograf.
"Va fi un cinematograf "altfel", un cinematograf in care vom vedea filme romanesti si europene, productii independente, expe�rimentale, filme de scurtmetraj si documentare, filme realizate de studentii institutelor de arta cinematografica. Invitam, de asemenea, cineastii amatori sa vina sa-si prezinte creatiile", a declarat managerul de proiect Constantin Fugasin, cel care a avut initiativa "Eurocinema"-ului si cel care, impreuna cu Voicu Enachescu, directorul "Tinerimii", a facut posibila aparitia acestui nou cinematograf, intr-un moment in care lipsa locatiilor de film este cea mai mare problema cu care se confrunta industria romaneasca de profil.
Sala, o bijuterie arhitectonica, replica in miniatura a celebrei Scala din Milano, a fost construita in perioada 1924-1935, in cadrul Palatului Societatii "Tinerimea Romana". Dupa '45, imobilul a apartinut Ansamblului artistic "Perinita" si mai apoi Ansamblului Artistic al Tineretului, iar in 1991, s-a reinfiintat "Tinerimea" care devine Centru National de Arta. In '92, cladirea a intrat intr-un amplu proces de restaurare, consolidare si modernizare care a durat 10 ani. Din 2002, centrul condus de Voicu Enachescu, dirijorul Corului "Preludiu", organizeaza spectacole, recitaluri de muzica de camera si de jazz. De weekendul trecut, sala a devenit si cinematograf. Pretul biletului de intrare este 10 RON, iar pentru elevi si pensionari 7 RON. Cineastii, ziaristii si studentii la facultatile de film au intrare gratuita.
De asemenea, exista o serie de programe speciale pentru "copii si familii", in fiecare vineri, sambata si duminica, la matineu (ora 11.00).
La inaugurare au fost prezentate, in premiera pentru public, doua filme romanesti de exceptie, premiate deja la mari festivaluri internationale, "filme care nu se pot vedea in alte cinematografe": lung-metrajul independent "Elevator" al lui George Dorobantu (imagine, montaj, regie) si scurt-metrajul "La drumul mare", regizat de Gabriel Sarbu si produs de Fundatia de Arte Vizuale cu sprijinul CNC. Filmele au fost prezentate de criticul Irina Margareta Nistor.
Daniel VOICULESCU 
 Afisari: 121  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Filmul n-are nevoie de lobby    
  "Dincolo de America" ramane galceava noastra    
  Din carnetul unui tata (I)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Nu votam securisti, informatori si mafioti (2544 afisari)
 Cat de corupta este politia (2034 afisari)
 Daca Tariceanu a putut, poate oricine (2033 afisari)
 Ultimul hot-cavaler al Moldovei (1209 afisari)
 Alternativa rusa anti-NATO (1150 afisari)
 I-a calcat trenul cand faceau sex (4487 afisari)
 Caz unic in lume: o tanara poate deschide ochii trei zile da, trei zile ba (3000 afisari)
 Gemenele Indiggo, de rasul Americii pentru 10.000 de euro (2353 afisari)
 L.A. Times: Ucraina ar putea sa piarda Peninsula Crimeea din cauza tensiunilor cu Rusia (2114 afisari)
 Dispus sa plateasca 7,2 trilioane de dolari pentru descoperirea unei fosile care sa demonstreze teoria evolutionista (1935 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00839 sec.