Ziua Logo
  Nr. 4349 de luni, 29 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Focus pe Romania la Festivalul de la Namur
Filmul n-are nevoie de lobby
Festivitatea de deschidere a festivalului
Stiati ca 50 de milioane de spectatori au vizionat anul trecut productii ale tarilor cu cinematografii vorbite in limba franceza? Am aflat-o si eu, surprins, la Namur, in Belgia, unde s-a deshis, vineri, a 23-a editie a Festivalului Filmului Francofon. Avem de ales, in opt zile, intre 140 de atractii, printre care 10 premiere mondiale, sase premiere internationale, o lectie de cinema tinuta de Fabrice Luchini; un dialog despre secretele inspiratiei cu regizorul Jacques Doillon si o intalnire de suflet cu Isabelle Hupert.
Si Romania? Mai are ea loc in inghesuiala asta? E placut sa vezi ca cinematografia tinerilor nostri devine vedeta intr-un festival international atat de amplu! Pe langa lungmetrajul lui Titus Muntean, "Boogie" prezentat deja la Cannes, mai avem in program inca 10 filme de metraj scurt si mediu si un loc in juriul filmelor de scurtmetraj care a revenit producatoarei bucurestene Ada Solomon.
Sambata au si fost dezvaluite doua dintre filmele noastre care concureaza la trofeul "Bayardul de Aur": "Joi" - un foarte bun film romanesc de Hadrian Marcu (produs de Mandragora care are la activ si "Megatronul" lui Hadrian Crisan distins cu Palme d'Or) - si "Apa", metraj mediu al lui Constantin Popescu, nume din ce in ce mai frecvent in competitii.
Intalnind-o pe Ada Solomon, care a fost anul acesta si in juriul Berlinalei, am intrebat-o de ce crede ca e atat de frecvent convocata ca jurata. "Probabil fiindca sunt mai activa" - a raspuns zambind. "Si credeti ca din pozitia dvs. puteti face mai vizibil unul dintre filmele noastre?" - am intrebat-o. Jurata de la Berlin si Namur a ripostat spontan: "Cred ca, in acest moment, filmul romanesc n-are nevoie de lobby! El se promoveaza singur prin calitate si in acest fel ne face si pe noi mai vizibili...". Remarca distinsei producatoare este confirmata de editorialul cu care directoarea de programe a festivalului international al filmului francofon, Nicole Gillet, deschide catalogul editiei 08. Acest text, in care se vorbeste in general despre tendintele filmelor francofone, se refera nominal la o singura cine�matografie: a noastra! "Nume�roasele vizionari, marturiseste distinsa filmoloaga - ne-au revelat potentialul imens al unei cinematografii in plina expansiune: cea romaneasca. In spatele lui Cristian Mungiu, laureat cu Palme d'Or in 2007, isi face loc o intreaga noua generatie de talentati realizatori. Prilej pentru noi de a transmite multumiri CNC roman pentru sustinere". Multumiri pe care le transmitem, cu placere, oficialilor de la Bucuresti...
Tudor CARANFIL, Namur 
A r h i v a
  "Dincolo de America" ramane galceava noastra    
  Un cinematograf "altfel" pentru Capitala    
  Din carnetul unui tata (I)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Nu votam securisti, informatori si mafioti (2544 afisari)
 Cat de corupta este politia (2034 afisari)
 Daca Tariceanu a putut, poate oricine (2033 afisari)
 Ultimul hot-cavaler al Moldovei (1209 afisari)
 Alternativa rusa anti-NATO (1150 afisari)
 I-a calcat trenul cand faceau sex (4487 afisari)
 Caz unic in lume: o tanara poate deschide ochii trei zile da, trei zile ba (3000 afisari)
 Gemenele Indiggo, de rasul Americii pentru 10.000 de euro (2353 afisari)
 L.A. Times: Ucraina ar putea sa piarda Peninsula Crimeea din cauza tensiunilor cu Rusia (2114 afisari)
 Dispus sa plateasca 7,2 trilioane de dolari pentru descoperirea unei fosile care sa demonstreze teoria evolutionista (1935 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00972 sec.