Cazul "umbrela bulgareasca"
In 1978 disidentul bulgar Gheorghi Markov era asasinat in Londra, pe podul Waterloo: un trecator l-a atins cu varful umbrelei care avea un ac de seringa prin care i-a introdus in glezna o bila de otel invelita in zahar cu ricina. Markov a murit dupa patru zile, fara sa mai poata fi salvat de medicii britanici. Cazul "umbrelei bulgaresti" a fost unul intens mediatizat datorita suspiciunilor de colaborare dintre KGB si serviciile bulgaresti si a ramas nerezolvat pana in prezent. Conform legislatiei bulgare, incepand cu data de 11 septembrie 2008 aceasta crima este prescrisa.
Totusi, politia britanica nu a abandonat cercetarile. Scotland Yard a incercat in cursul acestei veri sa obtina cat mai multe informatii cu prilejul deschiderii arhivelor secrete bulgare. Politia britanica a informat ca nu a abandonat niciodata acest caz, dosarul fiind mentinut in lucru pana in prezent. O echipa de politisti britanici s-a deplasat in Bulgaria in luna mai 2008 in legatura cu ancheta asupra imprejurarilor mortii lui Markov. "Aceasta ancheta ramane una deschisa, fiind vorba de o investigatie extrem de complexa", a declarat un purtator de cuvant al Scotland Yard pentru Daily Telegraph. Detectivii britanici s-au aflat in Bulgaria vreme de doua saptamani, luand contact cu 40 de persoane si studiind dosare ale serviciilor secrete comuniste. Politistii londonezi au incercat sa-l interogheze si pe un fost ofiter de informatii bulgar Vladimir Todorov - care a fost inchis timp de zece luni in 1992 pentru ca a permis distrugerea unei mari parti a arhivei referitoare la cazul Markov. Velislav Radev, jurnalist bulgar pentru BBC a declarat: "Din ceea ce inteleg eu, detectivii incearca sa gaseasca orice fel de conexiuni intre orice fel de crime similare care ar putea arunca o raza de lumina asupra asasinarii lui Litvinenko in Londra". O alta pista in asasinarea lui Gheorghi Markov a fost cea care il indica drept principal suspect pe italianul Francesco Guillino. Acesta a fost interogat timp de sase ore de Scotland Yard in anul 1993, insa acest interogatoriu nu a dus la nici un rezultat.
Deconspirare ucigasa
Directorul departamentului "Arhive si Dosare Secrete" al Serviciului National de Informatii din Bulgaria a fost gasit mort in biroul sau in noiembrie 2006, insa vestea mortii s-a aflat o zi mai tarziu. In varsta de 61 de ani, Bojidar Doicev, seful arhivei Serviciului National de Informatii, era pensionat, insa continua colaborarea cu serviciul secret aflat in subordinea directa a presedintelui Gheorghi Parvanov. Cadavrul lui Bojidar Doicev a fost descoperit dupa ce familia lui s-a deplasat la locul sau de munca pentru a-l cauta, acesta lipsind de acasa vreme de doua zile. Conform informatiilor preliminare, Doicev s-ar fi sinucis, tragandu-si un glonte in gura. Politistii care desfasurau cercetarile au afirmat ca nu lipseste nici un document din biroul lui Doicev si nici din arhive. Unii colegi ai lui Doicev au declarat pentru postul de radio Darik News ca acest gest disperat a fost provocat de probleme personale. Doicev a condus arhiva secreta de la Sofia incepand din anul 1981.
In noiembrie 2006 - anul in care s-a declansat deschiderea arhivelor secrete bulgaresti - au existat informatii in mass-media de la Sofia care sustineau ca Doicev ar fi putut incerca astfel sa ascunda o serie de informatii din dosarele clasificate. Directorul Serviciului National de Informatii din Bulgaria, Kircio Kirov, nu a dorit sa comenteze incidentul.